Pulma nimeltä pihatto

11.12.2014 Olen ollut flunssassa tämän viikon, joten hevoset ovat päässet helpolla. Iitu ja Rasmus rokotettiin, joten niillä ei muutenkaan olisi ollut hikiliikuntaa, mutta Simo on saanut laiskotella muiden ohella. Josko huomenna kunto sallisi pienen maastolenkin kun Maiju tulee ratsastelemaan Simolla niin minä pääsen Iitun viikottaiselle kunnon kohotus lenkille :) Seurasin muuten mielenkiinnosta tänään, koska ulkona näkee, 9.30 oli jo sen verran valoisaa että näki ikkunasta ulos. Pimeä tuli jo 15.01! :O Kyllä on kurja joulukuu.

Sitten varsinaiseen aiheeseen eli pihattoon. Aloitan vaikka ihan alusta, eli me muutettiin tänne tilalle huhtikuulla. Sillon navetta sisälsi karjakeittiön, maitohuoneen, navetan ja tallin. Navetassa ja tallissa oli tosin ollut viime vuodet kanoja ja kanala oli sen näköinen että tiput olisivat lähteneet vasta eilen. Siis kanan kakkaa oli joka puolella. Kanojen pesät olivat vielä ehjät, myös kakkaiset orret roikkuivat katosta ja lattialla oli paksu kakkapatja. Tällaiselle lintukammoiselle oli lähes ylitsepääsemättömän vaikeaa alkaa tyhjätä kanalaa. Ostin suojahaalarin, suojalasit, hanskat ja hengityssuojan, jolla homma sitten hoitui. Kun kaikki kakka oli kaavittu pois, pestiin koko rakennus painepesurilla ja ties millä myrkyillä ja sitten huuhtelin vielä Virkon S:llä.

Tässä on lähtökohta, eli kanankakat on jo raivattu pois ja välikatto purettu. Välikatto koostui siis palkkeihin lyödyistä laudoista;




Tässä on pihattotarhaa. Tarha kiertää navetan takaa.Tarhassa on sopivasti virikkeitä, sillä tarhassa on puita, joita hevoset voivat pureskella. Tarhan pohja sisältää nousuja ja laskuja. Pihaton lisäksi hevosia suojaavat tuulelta piharakennukset, mm. keskellä tarhaa nököttävä hirsilato.




Tässä on karjakeittiö ja tuolla takana näkyy maitohuone



Seinät kalkittiin ja maalattiin valkoisiksi tuomaan valoa. Navetan päädyssä oli 150 cm leveä ikkuna, joka otettiin irti ja ikkunan alapuolella oleva seinä rikottiin, jotta saatiin oviaukko. Tallin ovi laudoitettiin umpeen. Myös navetan ja tallin välinen oviaukko levennettiin 150 cm.













Pihatossa oli alkuun olkipatja ja toimikin ihan hyvin. Siellä oli heppojen mukava makoilla. Sitten ne ryököleet söivät kaikki oljet. Lisäsin olkea ja taas ne syötiin. Lisäsin olkea ja ripottelin etikkaa olkien päälle ja taas ne syötiin. Minulla on patjan pohjana turvetta ja siihen päälle laitoin oljen, jotta talveksi syntyy "palava" patja, joka lämmittää hevosia. Kun oljet oli syöty, laitoin lisää turvetta. Johtuen tästä hyvin vetisestä ja kuraisesta talvesta, ei turve oikein toiminut vaan se jäi hyvin vetiseksi. Hevoset vieläpä käyttivät pihattoa vessanaan. Tulivat sisälle asioille ja menivät takaisin ulos. Aloin olla jo epätoivoinen, sitten muistin olkipelletin. Agrimarketista löytyi pellettisekoitusta, joka sisälsi kauran, ohran ja vehnän olkea. Tämä pelletti toimi. Se oli mukavan kuiva, tosin kaurapelletit kummasti katosivat joukosta... Huomenna tulee uusi pellettikuorma, jolloin poistan patjan päälimmäisen kerroksen ja levitän reilusti olkipellettiä vanhan patjan päälle. Sitten kun (jos) kunnon pakkaset tulee, laitan hevosille tarhaan pyöröpaalin ja pihattoon olkipatjan. Josko keskittyisivät sitten vapaan heinän syömiseen...



Tässä entistä navettaa, eli nykyistä työtilaa. Tässä hevoset harjataan, varustetaan, kengitetään ja eläinlääkäri saa tässä myös hoidettua hevoset, mm. hampaat on jo raspattu ja rokotettu hevoset.






Tähän työtilaan tehtiin välikatto, kuitenkin sisäkorkeus jäi 260 cm, joten on tarpeeksi korkea. Pihaton puolesta jätettiinkin välikatto kokonaan pois, mikä osoittautui ihan hyväksi ratkaisuksi, koska Iitu ja Rasmus leikkivät takajaloillaan seisten pihatossa niin eipähän ainakaan kopsahda pää kattoon noustessaan pystyyn.

Karjakeittiöstä otettiin ruostunut kamiina pois ja siinä säilytetään nykyään rehuja ja ruokintatarvikkeita. Vanhasta maitohuoneesta tuli varustehuone, jota tarvittaessa lämmitetään sähköpatterilla. Etenkin ratsastuksen jälkeen, jotta kosteat varusteet kuivuvat.




Tässä kuvia ulkopuolelta;

 Navetan päädyn oviaukossa on räsymatot suojaamassa sateelta ja tuulelta.


Pihattotarhasta on portti pellolle, josta alkaa käytävä mikä vie peltokentälle. Avaan portin välillä, jotta hevoset pääset laukkailemaan ja leikkimään pellolle, missä on reilusti tilaa riehua. Iitu tosin laukkaa jo tarhassakin hurjaa kyytiä, mutta hyvä että on tilaa purkaa energiaa :)









Yllä olevat kuvat oli sitä aikaa, kun tarha oli vielä hyvässä kunnossa. Toista on tällä hetkellä. Tarha on aivan täynnä polviin asti olevaa mutavelliä, johon jää saappaat kiinni, hyh! Tulisi edes pakkasta että maa jäätyisi, mutta ei, vettä vaan taivaan täydeltä.

Tässä on tämän hetkistä kuvaa, joista voi päätellä pohjan kunnon;






Heti kun hevoset voi keväällä päästää laitumelle, suljetaan tarha ja kaivetaan pohja. Laitamme suodatinkankaan ja soran päälle tuohon navetan takapuolelle, mistä hevoset eniten kulkevat syömään, juomaan ja pihattoon lepäämään.

Kommentit

  1. Voi vitsi on ihana paikka! Itekki rakastan tuota rotua. Luonnetta niiltä ainakin löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, pihatto ja tarha on vielä kesken kun kokoajan tulee uusia ideoita ;) Onhan nuo hauskoja. Keksivät kaikenlaisia jekkuja ja osaavat aina yllättää :)

      Poista
  2. Mua kyl nauratti kun ryökäleet söivät oljet :D

    VastaaPoista
  3. Moi! En tiiä onko tää aivan tyhmä kysymys, mutta en mistään oo löytäny vastausta tähän niin päätin sitte kysyä sulta. Eli kun tehdään tämä ns. palava patja, niin onko kuivikkeiden alla lattia/betoni? Vai laitetaanko kuivikkeet suoraan maahan? Ja pitääkö pihatto tyhjentää kokonaan tietyn väliajoin vai palaako siihen tahtiin etteo tarvitse koskaan tyhjentää? Kiitos jos vastat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lain mukaan tulee olla betoni, jotta ei tule valumia pohjavesiin. Tyhjään pihaton kerran vuodessa, huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin pihatto myös pestään painepesurilla ja desinfioidaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit