Asiaa kavioista -viimeinen ratkaisu irtoseinämään


Hevoseni ovat pääasiassa kengättömiä. Iitulla ei ole ollut koko elämänsä aikana kenkiä ja kaivoaines onkin oikein erinomaista. Simolla oli alkuun kengät,mutta koska kaviot murenivat ja kengät irtoilivat jatkuvasti laitumeen, otettiin Simolta kengät lopullisesti pois kesäkuussa 2015. Simon kanssa alkoi pitkä kavioiden kasvatusprojekti ja kaviot alkoivat hiljalleen vahvistua. Kuitenkin noin puolitoista vuotta sitten oli Simon kavioissa ensimmäiset merkit irtoseinämästä. Irtoseinämään on kengitys se yleisin ja helpoin ratkaisu. Kengät eivät kuitenkaan olleet vaihtoehto, koska tekisivät enemmän haittaa repeytyessään irti kavioista.

Simo -reppanallakin on kaikenlaista vaivaa ollut tänä talvena

Syötin Simon kavioaineksen parantamiseksi jos jonkilaisesta purnukasta jotakin ja kavioita vuoltiin neljän viikon välein ammattilaisen toimesta + omat raspailut heti kun kavioihin alkoi tulla koloja. Neljän viikon vuoluvälistä jouduttiin luopumaan marraskuussa, kun Simon kaviot  ohentuivat niin paljon, että Simo alkoi ontua vasempaa etujalkaansa. Tuolloin laitoin ensiavuksi Simolle bootsin pohjallisella tarhaan jatkuvaan käyttöön. Reilu kaksi viikkoa Simo oleili bootsi jalassaan, kunnes kavion pohja oli sen verran vahvistunut, että ei enää ontunut. Vuoluväli pidennettiin 7-8 viikkoon, ettei antura ohenisi liikaa. 

Kavio ennen vuolua. Tästä näkyy hyvin tuo irtoseinämä ja lohkeamat.


Tuo väli toimi ihan hyvin kunnes nyt ennen viimeisintä vuolua Simon kavioille tapahtui jotakin ihan pari viikkoa ennen vuolua. Kavio pehmeni ja irtoseinämä paheni yhtäkkiä. Kaaviot lohkeilivat ja murenivat. Raspasin kavioista suurimpia lohkeamia ja koloja pois. Kaviokoukku tuntui uppoavan pehmeään kavioon. Ilmeisesti nämä kylmät pakkasyöt, lämpimät päivät tekivät tarhan pohjasta vuoroin kivikovan ja vuoroin pehmeän ja kaviot kärsivät siitä. Kavioita jouduttiin vuolemaan paljon ja vaihoehtoina oli laittaa Simolle bootsit tarhaan jatkuvaan käyttöön tai kengät estämään irtoseinämän leviäminen. Koska jäätikkökelit on edessä ja Simo varoo muutenkin kulkiessaan liukkailla, päädyttiin kengittäjän kanssa kengittämään Simon etujalat hokkikenkiin nyt siksi aikaa, että kavio kasvaa sen verran, että irtoseinämä helpottaa. 

Kavio vuolun jälkeen


Nyt ei auta kuin toivoa, että kengät pysyy kiinni ja täytyy lopettaa kokonaan pellolla meno Simolla, ettei ainakaan tarkoituksella riskeerata kenkien irtoamista. Liikutaan nyt vaan jonkin aikaa teillä ja auratuilla alueilla. Kengät saavat olla nyt laidunkauteen asti jos vaan pysyvät, eivätkä irtoile. Jokseenkin turhauttaa monen vuoden työ kengättömyyden eteen ja taistelu irtoseinämää vastaan. Pääasia, että Simon ei nyt tarvitse liukastella tai varoa kulkiessaan. Vältytään ehkä nyt myös selkäjumeilta. Takakavioissa käytetään hokkibootseja normaalisti lenkeillä.

Kengät jalassa. Eniten mietityttää tuo sisäsyrjällä oleva kolo, kunhan ei polkaise kenkäänsä irti.Mielestäni kuitenkaan tässäkään asiassa ei voi olla täysin ehdoton kun on hevosen hyvinvoinnista kyse. Hyvin usein törmää hevosmaailmassa vastakkainasetteluihin tai jopa asioiden kärjistelyyn, kuten kengitys vs. kengättä. Mielipiteitä löytyy joka lähtöön ja jotenkin tuntuu, että oikeita tapoja on vain yksi ja se on jompikumpi. Minulla ei ole mitään kengitystä vastaan, riippuu niin hevosen käyttötarkoituksesta, kavion laadusta, mallista... En myöskään siirtynyt kengättömyyteen, koska ajattelin säästäväni rahaa kun ei tarvitse kuin vuolla. Bootsit ovat kalliita ja maksavat loppupeleissä saman kuin kengityskin. Kengätöntä kaviota täytyy myös vuolla useammin ja nähdä enemmän vaivaa sen eteen.  On erilaisia näkemyksiä ja tapoja, joista kannattaakin ammentaa parhaat vinkit omaan käyttöön oli sitten kengillä tai ilman :)


Kommentit

 1. Käytitkö mitään aineita irtoseinämän hoitoon? Meillä ponilla toiminut artimud hyvin. Lisäksi seinämät eivät saa päästä liian pitkiksi, koska sehän vääntää seinämää irti muusta kaviosta. Ollaan meiän shettiksen kanssa taisteltu miltei 7vuotta tätä vastaan. Ja nyt kun se on ollut kokonaan ilman kenkiä ja meillä alkoi käydä kengättömiin perehtynyt vuolija niin ollaan saatu tuloksia aikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artimud onkin uusi tuttavuus! :) Lukaisin tuoteselosteen ja vaikutti mielenkiintoiselta ja varteen otettavalta vaihtoehdolta. Thrush Stoppia olen laittanut säteeseen ja noihin irtoseinämän uomiin parin viikon välein Pitkä on aika kamppailla tuon kanssa. Kavio oli jo lähes parantunut ahkeralla vuolulla ja lyhyellä vuoluvälillä ja näytti jo hyvältä, mutta tässä keväällä tapahtui yhtäkkiä jotain ja tilanne paheni nopeasti. Liekö sula/jäinen maa aiheuttanut tuon vai mistä johtui..

   Toisaalta kengät on ollut niin ihanan helpot pitkästä aikaa. Ei tarvitse kuin putsata kaviot ja menoksi! Säästää aikaa ja vaivaa, olen kyllä nauttinut helppoudesta nyt. On siinä vaan melkoinen homma survoa bootseja jalkaan joka kerta ja raspailla kavioita, vuolla sädettä jne. Tosin kesäksi nuo kengät taas lähtee pois, mutta näillä jäätiköillä on olleet kyllä kivat :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit