Ida Toiviaisen kouluvalmennuksessa

5.12.2014 Tänään päästiin Simon kanssa taas Toiviaisen Idan kouluvalmennukseen Tanilan maneesiin. Maneesi on jo tuttu paikka, joten sitä ei onneksi tarvitse enää jännittää. Kun mentiin maneesiin sisälle, kouriuduin ensimmäiseksi vaatteista, sillä ulkona oli todella jäätävä keli ja pukeutuminen sen mukaista. Sitten kävelin maneesin ympäri ja Simo tuli rinnalla. Ei tarvinnut taluttaa vaan kaveri käveli nätisti rinnalla. Käytiin ihailemassa itseämme taas jokaisesta peilistä ja Simo puhalsi peilit huuruun. Kun oli maneesi kierretty, nousin selkään ja valmennus voi alkaa.

 Tässä pojat, eli Simo ja Rasmus odottavat sisälle pääsyä.


Koska maneesi on niin valtavan suuri, työskentelemme pääty-ympyrällä. Pääty-ympyrällä työskentely on siinäkin mielessä erinomaista kun se on niin raskasta ja hevosen täytyy koko ajan taipua. Simo oli todella tahmea. Aloiteltiin kevyellä ravilla ja Simo löntysti eteenpäin. Sain kokoajan kannustaa jokaisella askeleella. Ida huomasi ja käski lopettamaan, mieluummin kerralla kunnon ravi ja sitten jalat rennoiksi, jos ravi meinaa hyytyä, kunnon pohkeet ja taas irti. Tämä harjoitus toimi! Simo pysyi suht hyvin ympyrällä ja jouduin itse tekemään paljon vähemmän tällä menetelmällä töitä. Yleensä jalat ovat tutisseet jo ensimmäisen vartin jälkeen. Simo meni todella upeaa, isoa ravia. Jos sillä pojalla on jokin vahvuus niin aivan mielettömän hieno ravi. Jalka nousee korkealle kun se oikein ravaa ja selässä on todella mukavaa ja tasaista istua.





 Kun tämä harjoitus onnistui ravissa molempiin kierroksiin, otettiin laukan nostoja Puoli ympyrää laukattiin puoli ravattiin. Laukka ei ole ollut koskaan meidän vahvin laji. Paitsi maastossa, mutta ympyrällä se on aina ollut vaikeaa. Simo nosti todella nihkeästi ja taas jäin huomaamattani puristamaan pohkeella kun yritin ylläpitää laukkaa. Otettiin taas se napakka pohje ja jalan rentoutus. Ongelmaksi muodostui se, että heti kun rentoutin jalat, pudotti Simo laukan. Jouduin aika monta kertaa pyytämään takaisin laukkaan. Myös ympyrän kaari tuli oikaistua, joten keskityin vain ohjaamaan laukassa vasemmalle ja pitämään sisäpohkeella laukkaa yllä. Tämäkin harjoitus tehtiin molempiin suuntiin, Vasempaan kierrokseen meni hyvin, mutta oikeaan kierrokseen ei Simo millään meinannut nostaa. Sitten jouduin jo napauttamaan raipalla ja Simo protestoi raippaa pukittamalla. Laukka kyllä jatkui vauhdikkaasti sen jälkeen. Sitten tehtiin vielä yksi onnistunut nosto ja tällä kertaa käänsinkin Simon Idan neuvosta yhtäkkiä maneesin toiselle puolelle kesken ympyrän. Sitä Simo ei osannut odottaa, ravattiin hetki ja otin käyntiin.



Taas tuli arvokkaita vinkkejä;
  • rentouta jalat. Kun ravi nousee, irrota pohje, päästä jalat rennoiksi. Jos ravi hyytyy napauta pohkeilla kunnolla. Tämä toimi ravissa hyvin, mutta laukassa on vielä toivomisen varaa.
  • käännä laukkaympyrällä ulos
  • vähemmän asetusta ohjalla, aseta pohkeella, ohjat voi unohtaa

Simo taas puuskutti ja läähätti valmennuksen jälkeen. Simo oli niin hiessä, että sai jäädä tunniksi sisälle kuivumaan loimi päällä. Fleeceloimi imee muuten todella hyvin hien! Hiki tuli kyllä ratsastajallekin. Kaiken kaikkiaan erinomainen valmennus ja kyllä taas kehityttiin! :)


Kommentit

Suositut tekstit