Pihaton tyhjennystalkoot

Pihatto tyhjennetään kerran vuodessa näihin aikoihin keväällä. Toki jotkut tyhjentävät pihaton kaksi kertaa vuodessa, mutta minulla on tapana antaa patjan kasvaa syksystä kevääseen asti, jolloin pihatto tyhjennetään, pestään ja desinfioidaan. Kesän ajan pihatossa on kuivikkeena olkipelletti tai turve, jota puhdistan päivittäin kuin karsinaa ja lisäilen kuiviketta. Pihatto on kesäisin mukavan viileä ja hevoset pääsevät sinne suojaan ötökoiltä ja makoilevatkin usein keskipäivällä pihatossa.

Ensin otettiin hevoset pois tarhasta ja vietiin laitumeen tien toiselle puolelle. 

Ei muuta kuin talikot käteen ja pihaton kimppuun. Voin kertoa, että kun tuon pinnan rikkoi niin haju oli aivan karmea. Lanta oli onneksi helppo poistaa, sillä se irtosi liuskoina, koska oli muodostunut kerroksittain talven aikana.


Kun suurimmat oli kerätty talikolla, otettiin loput vielä lapiolla ja harjalla irti lattiasta. Jännä kun pohjalla oleva turve/pelletti oli ihan kuivaa! Pohjalla ollut tavara säkitettiin ja käytän sen hyödyksi kasvihuoneessa. Saa tomaatit vähän potkua! Lopuksi pestiin vielä painepesurilla ja desinfioitiin Virkon S:llä. Rajasin hevoset pois pihatosta, joten se saa nyt kuivua ja levitän huomenna turvetta pohjalle. Hevoset majailevat nyt toisella puolen tarhaa pihattokatoksessa (kolme seinää, yksi sivu kokonaan auki). Laitettiin sinne puhtaita olkia pohjalle, jotta on mukava pötkötellä.


Siinä tämä päivä vierähtikin. Menin klo 11 pihalle ja tulin klo 18 sisälle. Kirjoittelen vielä erikseen kuluneen viikon maastoreissuista, jahka video on ladannut youtubeen.

Kommentit

Suositut tekstit