Kevät on rankinta aikaa tallin pyörityksessä

Joku saattaa olla erimieltä, mutta mielestäni kevät on kiireisintä ja rankinta aikaa tallin pidossa. On pihaton tyhjennystä, lantalan tyhjennystä ja tarhan siivousta. Lisäksi pitää käydä laidunta läpi, hakata tolppia maahan, korjata lankoja, lannoittaa laidunta ja kylvää hevosnurmikkoa paljaisiin kohtiin. Talli on pesty, varusteet pesty ja varustehuone järjestetty. Tällä hetkellä tyhjennän heinälatoa. 

Tarha on nyt rajattu puoliksi, jotta puolet tarhasta saa  kuivua ja saadaan se siivottua. Kun hevoset menevät laitumelle, alkaa tarjan pohjustus. Täytyy laittaa salaojaputki keskelle tarhaa, kaapia mutaa päältä pois, kangas ja murske sekä päälle kivituhka. Juuri viime kesänä pohjustettiin toinen puoli tarhasta ja sinnekin täytyy vetää uusikerros mursketta, huh!

Kevät pitää sisällään juuri lähinnä kunnostusta ja siivousta. Kesällä onkin jo mukavan helppoa, koska silloin täytyy lähinnä kantaa juomavettä hevosille. Ruokinnan kanssa pääsee helpolla kun nuo syövät pelkkää ruohoa. Pihatosta löytyy suolakivi ja mahdollisesti kivennäiskivi. Tänä kesänä meillä onkin valtavan iso laidun käytössä. Nyt puhutaan useammista hehtaareista. Hevoset varmasti tykkää :)

Tänään tilasin loistesti -pakkaukset, jotta saan lantanäytteet kerättyä ja lähetettyä tutkittavaksi. En halua madottaa turhaan, vaan loistestin perusteella valitaan juuri niihin matoihin tehoava matolääke, mikäli matoja edes löytyy.

Iitulla saattaa olla kiima tai saattaa olla tulossa. Iitu ei näytä kiimaa millään tavalla, mutta Poju on kulkenut tämän päivän aivan Iitun pepussa kiinni ja työntänyt turpaansa Iitun hännän alle. Iitu ei ole ollut kovin innoissaan lähentely-yrityksistä. Iitu ei ole ollut mitenkään erityisen kärttyinen tai väsynyt, päin vastoin Iitu on toiminut kuin unelma. Ainakin kun eilen ratsastin sillä.

Sunnuntaina onkin vuolija tulossa ja silloin ratkeaa, mitä tehdään Simon kavioille. Simollehan on tullut irtoseinämää ja kavion pohja on suht pehmeä ja ikään kuin kuoriutuu pois. Simo ei aro jalkojaan millään lailla tai ole tavallista jäykempi. Olen raspaillut kavioita sitä mukaa jos on tullut koloja. Nyt tosin Simolle on tullut jostain ihmeestä aika iso lovi vasemman etukavion sisäsyrjään. Simolla ei ole juuri vuoltavaa ja osaan jo arvata, että kengittäjä on sitä mieltä, että täytyy kengittää. Hän oli jo viimeksi ensimmäistä kertaa Simon kaviot nähdessään heti sitä mieltä, että kengät jalkaan. Kengät juuri kaviot niin huonoon kuntoon saivat, että mieluummin antaisin olla kengättä ja kavioiden kasvaa kesällä pehmeällä laitumella. Joudun muuten joka tapauksessa ostamaan uudet bootsit. Simon kaviot on levinneet niin valtavasti, että vitosen tossut ei enää mahdo vaan täytyy vaihtaa kutosiin. Iitu käyttää koon 2-3 tossuja.. eli siinä en ainakaan pääse säästämään, että käyttäisin samoja niillä..

Tuulisella lenkillä torstaina
Kommentit

Suositut tekstit