Maustehyllystä hevosille

Iitun rohisevan hengityksen ja räkäisyyden vuoksi olen alkanut tutkia luonnollisia menetelmiä vähentää limaa keuhkoissa. Kortisonikuuri on sitten se viimeinen vaihtoehto ja vielä nyt kun tilanne ei ole mennyt niin pahaksi kuin keväällä, pystyn vielä ehkäisemään rään muodostumista. (jos Iitu ei tekisi kaikkeensa vaikeuttaakseen urakkaa..)

Yksi rohto, johon törmäsin netissä on Minttu. - Minullahan on sitä kasvihuone pullollaan ja olen jo miettinyt että mitä siitä tekisi kun noin valtavaa määrää mojitoja en edes minä jaksa juoda vaikka se onkin lempidrinkkini. Siispä keräsin eilen minttua kasvihuoneesta ja ripustin varustehuoneen kattoon kuivumaan. Siitä tulee myös todella raikas tuoksu talliin. Mihin minttua käytetään? Minttua on käytetty eniten ruokahalun lisääjänä (trust me, nämä hepat ei tarvitse minkäänlaista ruokahalun lisääjää...) ja se myös rentouttaa suoliston lihaksia ja sitä kannattaa syöttää etenkin ähkyyn taipuvaisille hevosille.Mintulla on sieniä tuhoava vaikutus. 


Mielenkiinnosta vilkaisin maustehyllystä löytyvää valkosipulijauhe -maustepurkkia ja vertasin sen ainesosia hevosille syötettävään Garlic -jauheeseen. Samaa tavaraa kaikki! Toki tulee halvemmaksi ostaa isompi pönikkä hevosille kuin ripotella sirottimella maustetta ruokaan... Mutta samalla tavaralla voi maustaa myös oman ruokansa. Eli kun maustepurkki alkaa näyttää tyhjältä, ei muuta kuin visitti rehuhuoneeseen ja purkin täyttö ;)

Soijarouhetta olen syöttänyt alussa vain pienestä pussista. Siis sitä tavaraa, mitä myydän ruokakaupan jauhohyllyssä. Samaa tavaraa sekin on kuin hevosille myytävä 20 kg säkki. Tosin myös tässäkin tapauksessa jättisäkki tulee halvemmaksi. Joten kun palkkapäivä ensi viikolla koittaa, suuntaan Agrimarkettiin ostoksille.

Tänään korjailin muuten jälleen heinämaattia. Hevoset on oppineet irroittamaan raudoitusverkon, vaikka se on tai pikemminkin oli laudoilla naulattu kiinni. Osaavat työntää sen päällään voimalla  latoon sisälle. Olen viikon ajan lähes jokainen päivä korjaillut sitä ja tänään tuli stoppi. Otin koko hökötyksen irti ja löin aukon laudoilla umpeen. Jätin kuitenkin lautojen väliin noin 7 cm raot, josta saa syötyä heinää. Laudat on terassiruuveilla kiinnitetty niin ei kyllä lähde irti edes työntämällä. Liian fiksuja hevosia!


Perjantaina  kaurapeltoa puitiin ja ratsastelin Simolla kevyesti laitumella. Iitu ja Poju painoivat täyttä laukkaa viereisellä lohkolla useita kertoja päästä päähän ja heittelivät pukkeja. Molemmat riehuivat itsensä ihan hikeen ja ei näyttänyt paljon lima Iitun menoa haittaavan.. (taitaa olla, että oireilee vaan työnteossa, mutta ei haittaa ollenkaan leikeissä..) Simon kanssa siinä sitten ihmeteltiin kaverusten menoa ja jatkettiin hommia kun olivat rauhoittuneet. Simo oli todella kireä ja jännittynyt, mietin että nyt on jokin vialla ja olin onneksi puolipitkästä ohjasta huolimatta varautunut. Sitten se tuli; leikkuupuimuri alkoi laskea kauraa tyhjään peräkärryyn josta tuleva ropina säikäytti Simon ja Simo heitti sellaisen aasinpotku -pukin. Eli hyppäsi korkealle ilmaan ja potkaisi vauhdilla taaksepäin. Pysyin selässä onneksi vaikka käynnistä sen tekikin. Sitten otin vielä pari siirtymistä ravista käytiin ja lopettelin.

Simon kanssa laitumella. Simolla on punertavan ruskea siima, jonka huomaa myös harjan siiman punertavasta väristä.


Eilen kävi kengittäjä ohikulkumatkallaan vilkaisemassa Simon kavioita. Kengittäjä on tulossa ensi viikonloppuna, mutta kävi kurkkaamassa mitä tarvikkeita tarvitsee. Tilanne on se, että Simolle ei voi kenkää laittaa, koska kaviota ei ole mihin voisi kengän laittaa. Simon kaviosta joudutaan vuolemaan kaikki vähäisetkin seinämät pois ja rakentamaan koko kavio uusiksi massalla. Takaset saa olla ennallaan ja niissä käytetään tossuja. Tuossa on semmoinen 200 € setti tiedossa + Iitun vuolu. Työtä on paljon ja aikaa menee. Mutta maksoi mitä maksoi, hevosen terveys kaiken edelle. Liimakengät on poissuljettu vaihtoehto, koska Simolla on niin valtavat lapiot että niin isoa liimakenkää ei ole. Päivittelen sitten viikonloppuna, miten tuo kavion rakennus tapahtui.

Simon vuokraaja, Eva tuli ratsastelemaan ja lähdettiin sänkkäreille. Itse menin Iitulla, koska Simoa ei saa päästää yksin pellolle. Se meinaa tulisi neliä ja pukkilaukkaa pihaan, jos Iitu ei olisi mukana, Iitun kanssa tein muutamia harjoituksia, mutta lähinnä hengailtiin lähellä kun Eva meni Simolla. Simo ei pellolla arkonut tossut jalassa ollenkaan :) Otettiin myös muutamat sänkipeltolaukat, jossa Simo vähän innostui pukittamaan, mutta muuten meni hyvin. Iitu tosin oli todella kireä ja valpas. Se yritti muutamaan otteeseen rynnistää pihaan ja kun pellon keskellä oleva haapatiheikkö alkoi väristää lehtiään, otti Iitu jonkin ihme sivuloikan ja oli muka niin järkyttynyt. Simo vain möllötti että mitä tuo tuossa nyt sekoilee... Muutoin oli ihan rennon mielen humputtelulenkki, jonka ideana oli tutustua peltoon ennen kuin aletaan tekeen varsinaisia tehtäviä.

Iitu sänkkärillä. Iitulla on mustat jouhet harjassa, kuten ruunihallakoilla yleensä.Kommentit

Suositut tekstit