Syksyn kylmät ja kosteat kelit kolottavat vanhoja niveliä -klinikkareissu Teivoon

Vaikka kesä on ollut viileähkö ja sateinen, huomaa syksyn tulon silti ihan erilailla hevosten käytöksessä. Perä kevenee ja hevoset alkaa olla energisempiä. Iitun palattua kotiin, otin hevoset lähemmäs tarhan viereen laitumelle. Tuo laidun uusittiin keväällä, joten ruohoa ei oltu koskaan syöty tai niitetty vaan se oli oikein vehreää. Oli virhe vaihtaa hevoset suoraan lyhyeksi kalutulta laitumelta vehreälle laitumelle. Kolmikko nimittäin paisui silmissä kun keräsivät kaasua ja aloinkin pitää hevosia yöt tarhassa jo elokuun lopulla ja päivät saivat ollat laitumella rajatulla alueella.

Jo seuraava päivänä Iitun paluun jälkeen ratsastaessani Simoa kentällä oli Simo jotenkin kummallinen. Simo oli todella kankea, ei taipunut mihinkään, eikä oikein jaksanut ravata. Simo myös kompuroi takajaloillaan huomattavasti. Kun vuolija kävi vuolemassa Iitun ja Simon, meinasi Simo istua vuolussa vuolijan päälle ja viskoi jatkuvasti päätään. Siinä päättelin kanssa, että nyt ei ole ihan kunnossa. Simo alkoikin kulkea epäpuhtaasti oikealla takajalalla. Jalka oli jäykkä ja suora Simon kulkiessa verrattuna muihin jalkoihin ja Simo jo suorastaan ontui takajalkaansa. Takajalat olivat myös yhtäkkiä humahtaneet täyteen nestettä, minkä laitoin ensin laitumen piikkiin, koska Iitulla teki samaa alkukesästä.

Kärryttelyä ennen klinikkareissua


Simo jäi kevyemmälle käytölle ja kävin Simon kanssa viikon päivät vain kärryillä kevyitä lenkkejä. Kärryillä mennessä huomasi alamäessä erityisesti, kuinka vaikeaa oikean takajalan taivuttaminen oli Simolle. Simo käveli mäet hyvin hitaasti ja astui oikea takajalka suorana. Kavioita putsatessa Simo veti takajalan pitkälle mahan alle. Merkit oli aivan samat kuin viime syksynä, jolloin Simon takajalat piikitettiin ensimmäisen kerran. Reilun viikon ajan liikuttelin Simoa rauhakseltaan kunnes päästiin klinikalle.

Simo -reppana klinikalla


Simolle oli tehty ontumatutkimus ja otettu röntgenkuvat viime vuoden marraskuulla, joten nyt Simolle tehtiin vain suppea ontumatutkimus ja todettiin, että takapolvet ja oikea kinner täytyy taas piikittää. Klinikkareissu sujui yllättävän nopeasti ja helposti. Saatiin kyllä tiukka käsky pudottaa Simolta 100 kg painoa. Se ei tullut yllätyksenä, koska painomitta näytti taas 530kg, Simon painaessa kesällä alle 500kg.. Simoa täytyy liikuttaa jatkuvasti tai kaveri kerää hirmuiset liikakilot hetkessä. Simon painon kanssa on aina ollut yhtä jojoilua. Hoito-ohjeeksi tuli 5 päivän Metacam kuuri ja kävelytystä kaksi viikkoa tunti päivässä joko ratsain tai ajaen. (Toki taluttaakin voi..)

Nyt on reilu viikko tunnin kävelylenkkejä kärryillä takana. (alkuviikosta olin työmatkalla, jolloin muut liikuttivat Simoa selästä käsin). Simo on liikkunut tunnin päivässä käyntiä ja vaikka painomitta ei ole juuri lukemaansa muuttanut niin nälkäkuopat ovat ilmestyneet jostakin näkyville. Vielä jatketaan käyntilenkkejä ainakin viikko ja sitten tuodaan mukaan ravipätkät suorilla urilla ennen kunnon koulutreeneihin palaamista.

Puolikas hevo

Kommentit

Suositut tekstit