97 tonnia soraa tarhaan

Viimeiset kolme päivää on menneet tarhan pohjaa kunnostaessa. Alkukesästä kaavittiin tarhan pohjasta kaikki kura ja pehmeä maa pois. Pohjalle levitettiin kangas ja nyt on ajettu tarhaan 97 tonnia 0-32 kalliomursketta. Viime vuonna laitettiin 0-16 ja se oli yhtä tyhjän kanssa. Isompi koko tekee tukevamman pohjan. Nyt on myös reilusti paksumpi kerros soraa pohjalla, jotta sama projekti ei olisi taas ensi vuonna edessä. Päälle tulee vielä kivituhkaa 20-30 tonnia. 

Osa tarhasta jää maapohjalle (savimaa), pienen liuskan jätän ihan tuolle isolle soralle ja suurin osa päällystetään vielä kivituhkalla. Syy miksi teen näin on hevosten kaviot. Isot sorakivet tuntuvat ikäviltä, mutta pohjan on tärkeää olla monipuolinen kavion kasvun ja hyvin voinnin kannalta. Jos otat hevosen pehmeästä hiekkatarhasta tielle, ei menosta välttämättä tule mitään kun hevonen arkoo kavioitaan niin paljon. Toki bootsit auttaa jonkin verran, mutta kyllä ne kivenmurikat bootsienkin läpi tuntuu jos anturat on oikein herkät. 

Mitä moinen lysti kustantaa? Suodatinkangas 480 euroa, 97 tonnia 0-32 kalliomursketta 725 €. Lisäksi tulee vielä kivituhka, n. 225 €. Tähän päälle tulee myös tarhan tolpat, jotka kaipaavat uusimista, sähkölangat ja eristimet. Eli noin 1500 € paukku. Loppuvuosi syödäänkin taas pelkkää riisiä ja kaurapuuroa, mutta mitäpä sitä ei tekisi hevosten eteen!
Hevoset pötkötteli vieressä kun soraa kipattiin.

Kommentit

 1. Oi kunnon tarhan pohja on korvaamattoman ihana ja arkea helpottava asia. Mutta noi maanmuokkaustöiden hinnat kyllä itkettää. Ootko muuten ajatellut minkä verran savea kulkeutuu hevosten kulkiessa tuohon laitetulle pohjalle? Meillä on osa tarhasta metsäpohjaa ja osa hienoa soraa, mutta sorapohja on jo aika kärsinyt alle vuodessa kun metsäainesta on kulkeutunut hevosten mukana. Toki suodatinkangas olisi voinut hieman pelastaa tilannetta näin jälkiviisaana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna laitettiin vaan puolet tarhasta ja mutahan sieltä muualta kulkeutui jaloissa sotkien sen pohjustetun osan. Keväällä kaavittiin se sorakurasotku pois. Oli ihan turhaa työtä viime vuonna. Tänä vuonna on laitettu paksu kerros isompaa soraa niin ei pitäisi olla samaa ongelmaa. Tarhan perällä on alue, jota ei pohjusteta, mutta se ei mene mutaiseksi kun on pohjustettu. Toivottavasti ensi vuonna ei enää tarvitse haaskata aikaa tai rahaa samaan hommaan 😅

   Poista
  2. Ei mene mutaiseksi kun on siis korkeammalla kuin muu tarha piti kirjoittaa..

   Poista
 2. Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä!! Varmasti kannattava työ!! Itselläkin edessä ehdottomasti ennen yhdenkään ponin tuloa pihaan :) pitkästä aikaa luen sun blogia ajsn kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun luet :) Kamalan kalliiksi tuo tuli, mutta mieluummin laittaa vähän enemmän rahaa kuin katselee mudassa rämpiviä hevosia ja itseäkin helpottaa kunnon pohja.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit