Otollinen aika ummetusähkylle

Sieltä se  pelkäämäni ähky tuli puun takaa. Kävin Simon kanssa päivällä kevyen käyntilenkin kärryillä. Lenkillä Simo hikoili melko paljon, mutta oletin, että se johtui paksusta talvikarvasta. Ennen lenkkiä olin juottanut Simolle normaalisi ämpärillisen Mash -vettä, kuten teen aina ennen liikutusta. Lenkin jälkeen Simo söi vellinsä normaalisti. Päästäessäni Simon tarhaan, panin merkille, että se meni heti piehtaroimaan. Piehtaroiminen on normaalia yleensä hikilenkin jälkeen, joten en sen kummemmin jäänyt seurailemaan, vaan menin muihin hommiin.

Käytiin Simon kanssa  kärryillä päivällä kevyt käyntilenkki.


Iltaheiniä antaessani ihmettelin, missä Simo luuraa? Simo on aina ensimmäisenä paikalla, kun on ruuasta kyse. Jos ruoka ei maistu, on Simo jotenkin kipeä. Menin katsomaan pihattoon niin siellähän se Simo piehtaroi ja irvisteli. Ei muuta kuin soitto päivystävälle eläinlääkärille noin kello seitsemän aikaan illalla. Eläinlääkäri tuli paikalle kahdeksan maissa ja totesi, että suolessa on tukos ja aloitettiin letkutus. Ennen letkutusta Simo sai kipulääkkeen. Letkutuksen jälkeen sain ohjeeksi kävelyttää 5 -10 minuuttia puolen tunnin välein muutaman tunnin ajan ja sitten pidentää kävelytysväliä.

Puoli yhdeksältä kävin taluttelemassa Simoa illan pimeydessä pihatiellä. Simo oli niin väsynyt, että ei millään halunnut kävellä, mutta seurasi silti perässä. Noin puoli yhteen asti kävin taluttelemassa puolen tunnin välein Simoa. Vieläkään Simo ei juonut mitään, vaikka tarjosin sille omenamehua ja mash -vettä. Taluttelin Simoa nurmikollakin, eikä Simo reagoinut mitenkään ympäristöön, seurasi vaan perässä. Pidensin yhden jälkeen talutusväliä tuntiin ja seuraavan kerran mennessäni taluttamaan, huomasin, että Simo oli tehnyt yhden lantakasan talliin. Se vaikutti jo lupaavalta. Silti ei herkkujuomat maistuneet. Hiljalleen pidensin talutusväliä puoleentoista tuntiin ja viimein vähän ennen viittä Simo yritti taluttaessa syödä ruohoa! Olin niin helpottunut tuosta ensimmäisestä normaalista merkistä. Muutama litra mash -vettäkin maistui jo.

Simo oli piehtaroinut itsensä kuraan tarhassa


Jätin Simon vielä talliin lepäämään ja menin 1,5h kuluttua seitsemältä Simoa katsomaan, juotin sen, taluttelin sitä ja siirsin pihaton puolelle lepäämään. Simo jo hörisi tullessani talliin ja tarkkaili valppaana ympäristöä. Aamulla annoin Simolle kourallisen heinää testiksi ja se söikin ne oikein hyvällä ruokahalulla.  Annnoin Simolle aamupäivän mittaan ihan pieniä tukkoja heinää kerrallaan ja pidin Simon suljettuna pihattoon, jotta se sai levätä ja näin, miten suoli toimii. Yhden aikaan päästin Simon jo tarhaan jaloittelemaan muiden kanssa, kun olin ahkerasti juottanut sitä. Tarhassa ei ollut heinää tarjolla, mutta Simo pääsi hieman liikkumaan, niin pääsi suolikin toimimaan.

Pikkuhiljaaa Simo siitä piristyi ja viikonloppu meni lepäillessä. Sunnuntaina Simo oli jo oikein energisenä tarhassa. Säikähdyksellä selvittiin taas! Johan siitä onkin 2,5 vuotta kun Simolla oli viimeksi juomattomuuden vuoksi ähky. Nyt aloin lisäämään suolaa Simon ruokaan liikutuksen yhteydessä tapahtuvan juottamisen lisäksi ja toivon, että se lisää juomista.

Kommentit

Suositut tekstit