Hieroja kävi ja pukittelun syyt aukeni

Viikonloppuna kävi hieroja hieromassa Iitun ja Simon. Iitu 7v pääsi ensimmäistä kertaa hierottavaksi ja hieronta osoittautuikin ihan hyväksi ratkaisuksi myös Iitulla. Iitu oli aika notkeassakin kunnossa hierojan mukaan. Lihaksia käsiteltiin hieronnan, faskiamanipulaation ja lopuksi vielä kraniosakraalinhoidon avulla. Kaula oli ehkä eniten jumissa, mikä kertoo siitä, että välillä Iitu huijaa ratsastaessa vetämällä päänsä nyökkyyn kaula kaarella, mutta ei kuitenkaan käytä takaosaa kunnolla. Pitäisi ensin saada Iitu liikkumaan aktiivisesti takaa eteen ennen kuin alkaa pyytämään lyhyempää muotoa. 

Iitulla oli viime kesänä haava oikeassa kintereessä. Haava oli pieni, mutta vaikutti Iitun liikkeeseen ja haavaa hoidettiinkin laserilla. Ilmeisesti tuo pieni haava heijastaa hieman vasemman puolen ristiselkään ja oikealle puolelle sään ja lavan yhtymäkohtaan. Takajaloista ei muutoin tullut mitään reaktiota, mikä oli itselle yllätys kun olin epäillyt ristiselän ja takajalkojen olevan jumissa kun Iitu ei ole niitä nostellut kovin korkealle viimeaikoina. Iitulla ihan vallan käytössä ollut Simon yleissatula osoittautuikin pituudeltaan juuri sopivaksi! Hämmentävää kyllä, Iitulla on pidempi selkä kuin Simolla, vaikka Iitun rungon pituus onkin puolet Simon rungon pituudesta. Simo on pitkänmallinen työhevonen ja Iitu on tiivis ratsuponi.

Olen korostanut punaisella kipupisteet, kintereessä vanha haava (joka ei tosin nyt tuottanut reaktiota), ristiselkä tästä vasemmalta puolen, sekä kaulan ja rinnan yhtymäkohta.

Oikealla puolen ei ollut kuin yksi kipeämpi kohta. Tämä selittää osiltaan Iitun toispuoleisuutta.

 Simo olikin sitten vähän kipeämpi tapaus. Jo pelkkä selän koskettaminen sai Simon kavahtamaan. Olen itse päätellyt kipua ristiselässä, koko selän alueella ja kaulassa. Viimeaikoina Simolla on pääasiassa ajettu ja juoksutettu liinassa, koska ratsastaessa on oireillut pukittamalla. Käynnissä ja ravissa toimii nätisti, mutta laukannostoissa pukittaa ja jatkaa pukittelua lähes joka toisella askeleella, eli laukka on ollut kunnon rodeota.  Käsittelyssä selkä ei loppujen lopuksi antanut niin selkeää reaktiota kuin lantio. SI-nivelen molemmin puolin oli kipua, mihin Simo reagoi suht voimakkaasti. 



Pohdin Simon osalta sellaista, että johtuukohan lantion jumit siitä kun tänä talvena on menty lähes kaikki liikutukset hangessa, jossa Simo on joutunut tosissaan nostelemaan jalkojaan. Lisäksi Simo saattaisi kaivata jatkuvaa loimitusta ikänsä ja selkänsä puolesta, mutta pihatossa ei voi pitää loimea 24/7 päällä.. Myrskykeleillä ja ennen liikutusta olen loimittanut Simoa, jotta lihakset lämpenisivät hieman. Nyt täytyy seurailla, miten molemmat reagoivat hierontaan ja suunnitella jatkoa sen mukaan.

Kommentit

  1. Miksi pihatossa ei voi pitää jatkuvasti loimea? Minä ainakin olen tarvittaessa pitänyt. Loimen pitää tietenkin istua aika lailla täydellisesti, koska jos se jostain kinnaa niin tulee sen takia jumeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin mielenkiintoinen aihe! :) Alatko siis loimittamaan heti syksyllä kun kelit viilenevät ja jatkat keväälle asti? :) Miten loimet pysyy ehjänä? Nyppiikö muut hevoset niitä? Tarttuuko puiden oksiin ym. muihin esteisiin mitä tarhasta löytyy?

      Poista
    2. Omani käyttävät loimea tarvittaessa. Joinakin talvina on käytännössä ollut sitten koko ajan päällä, kun syksyn sateet ovat mennyt takki niskassa ja poni on sitten ilman loimea palellut. Tänä talvikautena olivat molemmat monsuunisateiden ajan 24/7 loimitettuina, mutta heti kun kuivui niin jätin loimet pois. Ihan kovimmilla pakkasilla olen loimittanut yöksi. Kaikki nykyiset pihattokaveritkin ovat samalla lailla pääsääntöisesti ilman loimia, mutta jos on riittävän kurja sää niin jokaisella on loimi niskassa.

      Eli siis jos hevonen tuntuu tarvitsevan loimea niin kannattaa varmaan aloittaa loimittaminen jo syksyllä. Sadesää tai kova tuuli on yleensä pahin, kuiva pakkanen ei sillä lailla ole kylmä talviturkkiselle.

      Riippuu aika paljon tarhakavereista, pysyvätkö loimet ehjinä. Ruusalla ovat pysyneet pääsääntöisesti. Muutama pieni reikä on vuosien varrella ollut. Eniten reikiä on aiheuttanut varsa, aikuiset eivät ole toistensa loimia napsineet. Meillä ei metsätarhassakaan ole mitenkään hirveästi puiden oksia, kun alimmat oksat on hevosten silmien suojelemiseksi karsittu pois ja aluskasvillisuus on jo vuosia sitten syöty.

      Poista
  2. Minun hevosillani ei hirveästi loimia käytetä, mutta samalla tallilla on myös klipattuja hevosia pihatossa ja niillä on loimet luonnollisesti koko ajan. Loimet pysyy ehjinä yleensä, ja joskus hajoaa, kun hevoset keskenään rehaavat. Mutta ei meillä ole kummassakaan laumassa oikeastaan yhtään varsinaista loimien rikkojaa. Eikä meillä ole ainakaan loimet mihinkään tarttuneet, kenelläkään. Ja tosiaan, paljon loimia käyttävillä hevosilla on ehdottomasti loimien oltava sopivan kokoisia.

    VastaaPoista
  3. Meidänkin tallilla on pihattotallit myös, jossa osa hevosista loimitetaan syksystä lähtien. Hyvin näyttävät käyvän siellä, vaikka onkin pusikkoja/puita yms. tosiaan täytyy olla vain juuri istuvat loimet, ettei yhtään isot. Tietenkin joskus saattaa muut hepat niitä nyppiä, mutta sitten joutuu vain korjailemaan/vaihtamaan :)

    Mutta saattaahan tuo hangessa ratsastaminen myös vaikuttaa, onhan se paljon rankempaa liikuntaa, varsinkin tämän tyyppisille hevosille. Viggolla kun mennyt vähän enemmän hangessa, niin se on selkeästi niistä mennyt ihan jumiin, että tarvinnut sitten kunnon palautumisen siitä. Taas kevyemmälle ja pitkäkoipisemmalle Dreamerille se ei ole niin raskasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa helpottavaa kuulla, että syy tosiaan voi olla tuo jatkuva hangessa meno. Täällä kun ei ole tasaista maata kuin auratulla tiellä, niin tuo koipien nosteleminen on jatkuvaa. Nuoret tammat ei ole menneet jumiin niin kuin Simo. Mutta en valita, ihanaa kun on lunta ja kunnon hankitreeniä! :) Simolla vaan pitää mennä vähän kevyemmin.

      Poista
  4. Heips !
    Minä aloin pitää vanhalla issikallani loimea sateisina ja tuulisina , koleilla keleillä hierojan kehotuksesta. Vaikutti hevonen ihan tyytyväiseltä loimissaan ja seurasin tarkkaan hikoileeko . Selän lihasten jumeihin auttoi kyllä tuo loimitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla, että löytyi apua siitä. Hieronnan jälkeen olen pitänyt Simolla päivittäin backon trackin selänlämmitintä ja fleeceloimea tarhassa muutaman tunnin ennen liikutusta ja kuivatusloimet liikutuksen jälkeen. Yöt on saanut olla ilman loimea. On vaikuttanut aika hyväntuuliselta ja tarjoaa laukkaakin itse :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit