Sittenkin munuaisten vajaatoimintaa?

Joku saattaa ehkä muistaa kun tuossa syksymmällä epäilin Simolla niveltulehdusta. En oikein muutakaan syytä keksinyt Simon käytökseen. No ei ollut niveltulehdus. Ajattelin, että ehkä tuo ristiselkä kipuilee ja se heijastuu muuhun käytökseen, mutta selittääkö sekään sittenkään kaikkea...

Oireet, jotka listasin;

  • Kesällä aivan ihana ratsastaa, ilmojen viiletessä alkaa pukittaminen ja sinkoilu
  • Menee ratsastaessa useiksi minuuteiksi pissausasentoon, mutta mitään ei tule
  • Hankaa itseään talvella, niin että tulee kaljuja, verestäviä laikkuja
  • Maha turpoaa kuin ilmapallo, vaikka ei muuten olisi lihava
  • Karvan päällä vahamainen, tahmea kerros
  • kankea liikkuminen
  •  turvonnut maha
  • pahanhajuinen hengitys

Munuaisten vajaatoiminnan oireita; 

  • Selkä kipeytyy (etenkin ristiselkä)
  • Mieli muuttuu, kesäisin helppo käsitellä, ei säiky, talvella alkaa säikkyä tai oireilla sinkoilemalla, viemällä, pukittamalla ym.
  • kutina
  • Iho kuiva, hilseilevä, karva karheaa ja kiillotonta, hevosta silittäessä käteen jää vahamaista ainetta
  • liikkuminen jäykkää
  • mahan turvotus
  • pahanhajuinen hengitys
  • väsymys

 Otin yhteyttä Luontoäidin Hevoset Ninaan ja sainkin arvokasta apua, sekä munuaisten puhdistukseen räätälöidyn yrttisekoituksen, joka saapuu minulle ensi viikolla.

Nina kyseli minulta tietoja Simosta ja Simon ruokinnasta, kerroin että Simo saa vapaan kuivaheinän lisäksi Mineral Plus -kivennäistä, Biotiinia, auringonkukansiemeniä, MSM jauhetta ja ruusunmarjajauhetta. Ilmeisesti Mineral Plus -kivennäinen on aiheuttanut useilla asiakkailla erilaisia aineenvaihdunnallisia iho-oireita munuaisoireista maksaoireisiin sekä vatsan väänteisiin/ imeytymisongelmiin. Nina suosittelikin vaihtamaan kivennäisen St. Hippolytin Krauter mineralsiin tai Blockemel -kivennäiskiveen.

St. Hippolytin kivennäinen onkin minulle jo entuudestaan tuttu, joten laitoinkin sen heti tilaukseen.

Ensiapuna aloin loimittamaan Simoa, koska lämpö vähentää kipua ja lopetin Mineral Plus kivennäisen antamisen.

Simo jaksaa leikkiä Iitun kanssa, munuaisvaivoista huolimatta

Kommentit

  1. Voihan kivennäinen!! Mä menen koko ajan enemmän ja enemmän sekaisin mitä enemmän yritän miettiä hyviä kivennäisiä Putelle.. Se idea et joka vuodenajalle olis joku sen ajan tarpeet kattava kivennäinen niin kuulostaa järkevältä! Pieni ja tyhmä pääni on sekaisin.

    Toivottasti Simo siitä tokenee ja toipuu. Paljon rapsutuksia Simolle!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon pitänyt tuota kivennäistä hyvänä kun on maittavaa ja on vaikuttanut sopivan. Toisaalta oon syöttänyt sitä 1,5 vuotta heinän kyljessä, että ilmeisesti vaikutukset näkyy pidemmällä aikavälillä. Nyt Simo ei saa muuta kuin auringonkukansiemeniä (kavioihin ja jouhiin) ja msm -jauhetta + ruusunmarjajauhetta. Kokeilen pari viikkoa ihan vallan ilman kivennäistä. Ensiapuna päälle laitettu loimikin on tainnut auttaa selkäkipuun, ainakin pissaaminen onnistuu nyt + tosin en tiedä onko kivennäisen syöttämisen lopettaminen vaikuttanut myös jo muutamassa päivässä... Iitulle ei ole tullut mitään oireita kivennäisestä, mutta pelaan varman päälle ja vaihdan sen kivennäisen silti. Vaihtoehtoja tuntuu olevan niin paljon, että paras löytynee vaan kokeilemalla. Ja Simo kiittää rapsutuksista :)

      Poista
  2. Heippa! Vaikka postaus on vanha niin ajattelin silti laittaa viestiä, jos vaikka vastaisitkin siitä huolimatta:D
    Kun hevosellesi todettiin munuaisten vajaatoiminta, onko se vaikuttanut jotenkin arkeenne? Onko rasitustasoa täytynyt siis vähentää tai ottaa eri asioihin eri tavalla huomiota? Onko yrttisekoitus vieläkin käytössä, ja todettu hyväksi..? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Itseasiassa tämä epäilys jäi tähän, vaikka ikää on tullut niin yllätys yllätys vaivat helpotti piikittämällä takapolvet säännöllisesti, laihduttamalla reilusti, lisäämällä ekstrasuolaa ruokavalioon juomisen varmistamiseksi ja liikuttamalla säännölllisemmin, jotta pysyy vetreänä eikä ota pukkispurtteja, hampaiden huolto 2x. vuodessa (diasteema) yms. Kaikenlaista ”pikkuasiaa”

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit