Pakkanen yllätti suomalaiset

Olen kurkkuani myöten täynnä sitä kun jokaisella foorumilla päivitellään pakkaslukemia. Tuntuu olevan suomalaisten kansantauti se valittaminen. Valitetaan kun on sateista ja pimeää ja toivotaan pakkasta. Kun pakkasta on, on sitäkin liikaa. Kesälläkin on liian kuuma ja aurinko paistaa liian kirkkaasti. Ja sitähän minäkin tässä nyt teen... valitan valittamisesta.

Joka ikinen hevosharrastajien kanava facebookissa huutaa siitä, että pärjääkö ne ponit nyt varmasti pihatossa? Loimitatko vai etkö? Mites juomavesi, sehän jäätyy pakkasella? Samat niksit jaetaan jo viidettäkymmenettä kertaa. Etusivu täyttyy pakkasmittareiden kuvista. Millainen patja pitää hevoset lämpimänä vai pitääkö ollenkaan? Voiko pakkasella ratsastaa? Millainen uusavuttomien ihmisten yhteiskunta tästä on tullut. Miten porukka pärjäsi ennen facebookkia sun muita keskustelufoorumeita.
Voin tähän väliin todeta, että meillä pärjätään vallan mainiosti. Turkki senkuin tuuhentuu ja otsis + ripset jäätyy, mutta eivät ole moksiskaan. Heinää on tarjolla 24/7, jotta pysyvät lämpiminä. Pihatossa on olkipatja, jolla on mukava pötkötellä. Kannan ulos kuumaa vettä parin tunnin välein (paitsi en tietenkään yöllä) joka pitää juomaveden sulana. Virtaa tuntuu riittävän. Ollaan käyty kävelylenkeillä pakkasmetsässä ja voi kun osaisin kuvailla sitä tunnelmaa;


Metsä on ihan hiljainen. Edes linnut eivät laula. Jäiset puunrungot paukkuvat pakkasessa, joskus kovempaa, joskus hiljempaa. Ainoa ääni mikä kuuluu on lumi, joka narskuu hevosten kavioiden alla. On rauhallista. Hevoset ovat skarppeina, mutta rentoina. Mieli tekisi mennä lujempaa, mutta kinttupolulla ei voi mennä kuin käyntiä. Hevoset ovat elementissään. Aurinko paistaa pilvien raosta tarjoten punaista valoa metsään. Auringon laskiessa koko metsä vaihtaa väriä siniseen.
Ihmisillä ne tuskaiset olot on. Varpaat ja sormet jäätyvät ja kuumenevat vuoronperään kunnes menee tunto. Hengitys kastelee kaulahuivin kunnes huivin on aivan kova koppura. Naamaa nipistelee. Kuitenkin raikas ja puhdas ilma, sekä ympäristön kauneus ja rauha voittavat kurjat puolet.
Kommentit

  1. Heh heh, meilläkin issikat -35 asteen pakkasessa pihatossa. Nauttivat, kylmästä ei tietoakaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Jännityksellä odotan, koska joku tekee valituksen siitä kun hevosia pidetään pakkasellakin ulkona.. Onneksi meidän kylällä on mukavaa porukkaa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit