Orin valinta

Ehdin tuossa jo mainita, että ensi kesänä olisi astutus edessä. Olin ajoissa ja varasin tänään paikan Iitulle. Kyseessä on ori, jota olin ihaillut rakenteensa puolesta jo pidempään, mutta pelkäsin sen olevan liian läheistä sukua Iitulle.

Tässä Hippoksen sivuilta bongattuja kriteerejä orin valintaa varten;

Alkava siitostamma kannattaa astuttaa hyvät jälkeläisnäytöt omistavalla oriilla, mutta vanhan tamman voi astuttaa myös nuorella oriilla, jolla on hyvä rakenne ja hyvät suoritukset (menestynyt ikäluokkakilpailuissa).

1. Luetteloi tamman hyvät ja huonot puolet
 • mikäli tamma on kantakirjassa, tutki lisäksi kantakirja-arvostelu jos tammalla on esimerkiksi jaloista 6 pistettä, valitse ori, jolla jalkapisteet ovat vähintään 8
 • korjaa tamman huonot puolet oriin hyvillä ominaisuuksilla


 2. Tutki sukutauluja ja valitse joukko sopivansukuisia oriita
 • vältä sukusiitos  (ei samaa hevosta kolmessa lähipolvessa tai toisessa ja neljännessä polvessa tai lähempänä)
 • ota huomioon sukujen yhteensopivuus: ”

Sukutauluja tutkittaessa on päähuomio kiinnitettävä lähipolviin, koska varsa saa emältään ja isältään 50% geeneistään, kultakin isovanhemmaltaan 25% geeneistään ja jokaiselta kolmannen polven esivanhemmalta 12,5% geeneistään.

3. Tunne tammasi

 • jos tamman suvussa on ylivireyttä, oriin on annettava sopivasti varmuutta
 • oriin tulisi tuoda varsaan jotakin uutta, mitä ei ole tammassa


4. ”Näe etukäteen” tuleva varsa

 • mitä paremmin tuntee tammansa ja oriin ominaisuudet useassa sukupolvessa, sitä paremmin pystyy ennakoimaan tulevan varsan  

5. Valitse saavutuksiltaan, rakenteeltaan ja luonteeltaan sopivin ori.

6. Jos jäljelle jää kaksi tasavertaista oritta, valitse se, jolla on parempi tiinehdyttämiskyky ja tammalle parempi hoito.


Iituahan ei ole vielä kantakirjattu, koska mielestäni ei ole mitään järkeä kantakirjata tammaa, jonka kehitys on vielä kesken. Kantakirjauksen aika on myöhemmin, todennäköisesti vasta viiden vuoden kuluttua.

Ori, jonka valitsin on kaikenlisäksi aika lähellä, joten ei tarvitsella ajella kopin kanssa toiselle puolelle Suomea. Iitu astutaan laitumella, mikäli mahdollista. Kesäkuun alussa todennäköisesti matkustetaan orin luokse. (Simon kohtalo on vielä auki, otanko mukaan vai saanko sille seuraa..)

Tietoja orista löytyy http://www.trollguten.fi/

Kuva Hippoksen sivuilta http://www.hippos.fi/files/9228/Trollguten.jpg


Rakennekuva Iitusta, olipas vaikeaa löytää rakennekuvaa kun sellaista ei ole koskaan otettu..

Iitu on +140 cm korkea, ei ole hetkeen mitattu. Itse olen 170cm pitkä.

Valitettavasti kovin kookasta varsasta tuskin tulee, mutta oi jos nuo vahvat jalat ja kaula periytyisi. Varsa toivottavasti perii Trollgutenin vaalean harjan. Kuulostaa kovin pinnalliselta ja vähän tyhmältä, mutta minua on aina häirinnyt Iitun tumma otsatukka. Simolla on nätti valkoinen otsatukka, jossa tumma viiva keskellä, mutta Iitulla valkoisia jouhia on kovin vähän. Iitulla on kuitenkin siro ja kaunis feminiinen pää ja nätti rakenne, joten otsiksen väri on aika mitätön seikka.

Vinkki, jos on sopiva yhdistelmä hakusessa, niin sukupostista löytyy Dream Pedigree- toiminto. Tuonne voi kirjoittaa orin ja tamman nimet ja katsoa, löytyykö suvusta samoja hevosia. Dream Pedigree toiminto laskee Suomenhevosille sukusiitosasteen, mutta vuoniksille valitettavasti ei;

http://www.sukuposti.net/hevonen/dreampedigree


Mietin yhtä juttua.. tietääkö Iitu olevansa tamma? Iitu on aina ollut vaan ruunien kanssa ja Iitulla on ollut kunnon taisteluleikit menossa, eikä ole koskaan näyttänyt kovin vahvasti kiimaa. (Paitsi pissailemalla..) Jännittää vähän miten Iitu suhtautuu oriin, alkaako leikkimään vai antaako.

Kommentit

 1. Onnittelut loistavasta orivalinnasta! :D Eipä meillä Lottakaan juuri koskaan näyttänyt kiimaa. Se matkusti orin luo suoraan näyttelystä ilman mitään tietoa siitä, koska voisi kiimassa olla. Samana iltana alkoi karsinassa näyttää kiimaa, seuraavana päivänä laitettiin yhdessä laitumelle, ja Rolle hyppäsi selkään heti laitumen portilla. Tuli siitä saman tien kantavaksi :D

  VastaaPoista
 2. Oi! Toivottavasti Iitukin tiinehtyy yhtä helposti! Voi kun tulisi edes puoliksi niin hieno varsa kuin Nemo on! Sellaisesta rotevasta monitoimihevosesta minä haaveilen! 😊

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit