Kengättömyydestä

Tänään kävi kengittäjä vuolemassa.Simon kaviot ovat parantuneet hurjasti viime kerrasta. Eron huomasi selvästi. Paljon vaivaa ja huolehtimista ne ovatkin vaatineet kenkien poiston jälkeen. Sanoinkin kengittäjälle, että en aio laittaa Simolle enää ollenkaan kenkiä. Vaikka bootsien kanssa on joskus rasittavaa puljata, niin mieluummin terveet kaviot kuin riski, että kaviot murenisivat taas kenkien irrotessa esimerkiksi mudassa.

Iitun kaviot olivat hyvässä kunnossa niin kuin aina ja mukavaa, että myös säde oli hyvässä kunnossa molemmilla. Vuosi sitten Iitun säteessä oli hieman mustaa, mutta mutakeleistä huolimatta molempen kaviot voivat hyvin. 

Nappasin kuvat ennen vuolua, mutta kaikessa kiireessä vuolun jälkeen unohdin napata kuvat..

Simon koon 5 mono

Takakavio kokoa 4, vähän tiukkaa kyllä tekee saada nelosen tossut jalkaan. Säde on todella leveä

Kehno kuva Iitun pikkukaviosta, mutta säde paljon pienempi kuin Simolla.


Kengittäjä kertoi, että kurakeleista johtuen on taas alkanut tippua kenkiä. Onneksi minulla ei tuota vaivaa enää ole, eikä talvella kerry tilsoja kavion pohjiin. Kengättä mennään pehmeällä ja lumessa, jäälle minulla onkin 10mm iskumutterihokit bootsien pohjiin. Kyllä pitäisi pysyä pystyssa pohjalla kuin pohjalla.

Miten ne kaviot pysyvät kunnossa? Pääosin hyvällä ruokavaliolla. Yleensä riittää hyvä heinä ja kivennäinen, mutta sattuneesta syystä olen joutunut perehtymään ruokintaan hieman tarkemmin. Simon kaviothan mureni kesällä ja olivat ihan pelkät sudit, joten kaikkea mahdollista piti kokeilla. Tällä hetkellä annan Simolle soijarouhetta, auringonkukansiemeniä ja biotiinia, joiden pitäisi kavioiden lisäksi parantaa myös jouhien ja karvan kasvua. Aloitin soijan syöttämisen elokuulla, biotiinia ovat saaneet jatkuvasti. En väitä, että oikea ruokavalio olisi parantanut kaviot parissa kuukaudessa. Kaviot kasvaa noin sentin verran ja kestää vuosi, ennen kuin ruokinnan tulokset näkyvät. Naulanreiät ovat kasvaneet jo ulos Simon kavioista, mikä vahvistaa kavioita entisestään. Keväälle minulla on vielä yksi hässä hihassa, nimittäin hyllystä löytyy Equi2000 Life! jos nämä halvat konstit ei tehoa.

Kaviot on myös tärkeätä pitää sopivalla tavalla kosteina. Jos on esimerkiksi kovin kuiva kevät tai kesä, alkavat kaviot helposti halkeilla, ellei niitä kastele ja rasvaa. Riittää ihan kun pyyhkiin kostealla sienellä ja laittaa päälle kaviorasvaa tai öljyä. 

Kyselin kengittäjältä samalla vuolusta. Kengättömiä kavioita kun ei vuolla samalla tavalla kuin kengällisiä. Kengittäjä vuoli sädettä niin kyselin, että saako sitä vuolla kengättömällä kun olen jonkin verran perehtynyt aiheeseen ja se tulisi jättää vuolematta, koska osuu maahan. Kengittäjä onneksi oli tietoinen asiasta ja sanoi, että hän poistaa vain taskut ja sellaiset epämääräiset osat säteestä, koska ei uskalla kovin paljoa ottaa ettei ala arkoa. Seuraavan kerran kengittäjä tuleekin vasta helmikuulla. Näin talvella kun kavion kasvu on hitaampaa, riittää vuoluväliksi 12-13 viikkoa. Tuo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että itse voin seisoskella tumput suorina sen aikaa vaan minun tulee raspailla kavioita, mikäli huomaan niissä koloja ja säteestä voi tarvittaessa poistaa irtonaiset osat, sellaiset palkeen kielet, jotka vaikeuttavat puhdistusta. Kengättömyys ei ole yhtä kuin tekemättömyys, vaan vaatii myös työtä omistajalta.

Simon kaviot ovat alkaneet jo muotoutua littanasta kuppimaiseksi, mikä on hyvä asia. Jos joskus on mahdollisuus vertailla kengällisen kaviota ja kengättömän kaviota, kannattaa kurkata. Kengällisellä kavion pohja on yleensä suora kun kenkä muodostaa ne reunat eli "kupin" kavioihin ja kengättömällä kavio on enemmän kuppimainen.

En halua tällä kirjoituksellani mitenkään vouhottaa, että kaikkien hevosten tulisi olla kengättä. Joillekin kengättömyys ei vaan yksinkertaisesti sovi ja  hyvä onkin, että kengitetään.  Oikeanlaisella kengityksellä saadaan hyvin korjattua esimerkiksi virheellisiä jalka-asentoja ja ai, että kengät helpottavat ihmisten elämää kun ei tarvitse kiskoa bootseja jalkaan, jalasta pois ja jynssätä puhtaaksi jatkuvasti.

Viikko sitten askarreltiin hevosille heinälaatikko, jotta eivät tamppaa kaikkea heinää jalkoihinsa, jolloin hävikki on suurta. Tuohon piti laittaa verkko päälle, mutta minulta löytyvä verkko on liian pieni. Täytyy käydä ostamassa kuormaverkko tuohon päälle niin hidastaa vähän ahmattien syömistä.

Tumpelompikin osaa tehdä tämän kuormalava pohjalla, joten ei kannata ostaa 200 euron heinälaatikkoa, vaan tee se itse.
Simo hyökkäsi illan pimeydessä heti apajille (kello oli viisi ja oli aivan säkkipimeää)

Kommentit

  1. Onko heinälaatikko toiminut hyvin käytännössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Heinälaatikkoja löytyy tällä hetkellä käytöstä kolme kappaletta. Myös tuo vanha laatikko on edelleen käytössä ja on pysynyt hyvänä :)Laatikkoon voi laittaa myös slowfeeding -verkot, joita käytänkin nyt öisin :)

      Poista
  2. Kuinka korkea tuo heinälaatikko on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuonohevosia ryntäisiin asti niin olisiko 70-80cm korkea? Ei tainnut ihan metriä olla.. kuitenkin niin, että pystyy vielä hyvin syömään pää alhaalla, eikä laita paina kaulaan

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit