Yllättäen ilmaantunut lastausongelma

Iitu on aina mennyt suoraan traileriin. Ollaan vaan kävelty sisään niin, että olen kävellyt itse edellä. Pois Iitu on peruuttanut myös hienosti, mitä nyt joskus jäänyt haaveilemaan keskelle lastaussiltaa. Viimeisen vuoden aikana on kuitenkin alkanut tulla haasteita lastaamisessa. Olen miettinyt pääni puhki, mistä yhtäkkiä ilmaantuneet ongelmat voivat johtua. Iitu liukastui kerran talvella koulukisoissa lastaussillalla mennessään koppiin, johtuisiko siitä? Tuon jälkeen on kuitenkin kuljettu parikymmentä kertaa kopilla ilman haavereita. Voiko todella yksi liukastuminen toista vuotta sitten vaikuttaa yhä?

Iitu nimittäin harrastaa nykyään sitä, että laittaa etujalat lastaussillalle, mutta jättää takajalat maahan. Sitten kun saadaan takajalatkin sillan päälle, menee Iitu kyllä perälle asti. Jostain syystä Iitu ei halua nostaa takajalkojaan sillalle. Ollaan siis tehty sellaista, että minä nostan yksi jalka kerrallaan sillalle, josta Iitu sitten kävelee koppiin. Kisapaikoilla ollaan jouduttu myös pari kertaa vetämään liinat pepun takaa ja hinattu sillä koppiin.

Ongelma on siinä mielessä jännä, että kotona Iitu menee koppiin ja tämä koskee lähinnä kisapaikalta kotiin lähtemistä. Sieltä Iitu ei halua pois. Miksi ihmeessä? Silloin pääsisi kotiin, mutta ei Iitu taida ajatella niin. Olen ymmärtänyt, että hevonen tajuaa hetkellisen syy-seuraussuhteen, mutta ei ole niin fiksu, että kisapaikalla ymmärtäisi lähtevänsä kotiin. Ehkä se ajattelee, että taas joutuu epämukavalle matkalle trailerin kyytiin, eikä siksi mene kyytiin, mutta onko sekin kuitenkaan mahdollista? Ajatella niin pitkälle? Vai olisiko lastaussillalla käveleminen epämukavaa ja sen hevonen muistaa. Muistaa esimerkiksi paineen ja epämukavuuden ( vaikkakin ollaan palkittu herkuilla trailerissa)

Olenkin aloittanut pitkästä aikaa koppitreenin, jotta tuo ongelma saadaan selätettyä, eikä kisapaikoillakaan joudu kiskomaan mitä mielenkiintoisimmilla menetelmillä kyytiin. Kirjoitan tuosta koppitreenistä erikseen ja siitä löytyy myös kuvaamaani videota, kun lastaan Iitua ja myöskin Helgaa ensimmäistä kertaa. Heti eka kokeilu onnistui oikein hyvin.


// Jaoin Instagramiin yhden lastausharjoitusvideoista ja sinne tuli hyvä kommentti: hevonen ei halua mennä kisapaikalla koppiin, koska on väsynyt ja matkustaminen on raskasta. Tämä saattaa hyvinkin päteä Iituun, sillä yksissä kisoissa könysi koppiin ja nukahti kun sai päänsä puomille. Eli pitäisi kulkea enemmän kopilla sellaisia kevyitä lenkkejä, jotka eivät edellytä raskasta kisasuoritusta tai valmennusta. Ei ihme, jos astutus ja näyttelyreissut ovat sujuneet niin helposti.

Kuvassa Iitu kisapaikalla kesämahassaan juuri ennen lastausta.

Kommentit

  1. Minä veikkaan, että lastausongelma johtuu useammin matkustamisesta kuin lastauksesta.

    Ainakin oma tammani menee mielellään koppiin, kun harjoitellaan, mutta heti jos se epäilee, että kyseessä on oikea matkustustilanne, se peruuttaa ulos. Jos sen epäilykset vahvistuvat, se lakkaa menemästä ollenkaan. Pahimmillaan tämä on nimenomaan kun pitäisi päästä lähtemään kotimatkalle. Olen ajatellut tämän johtuvan siitä, että se tietää jo, että tämä ei ole mikään lastausharjoitus vaan oikea tilanne.

    Veikkaan oman ponini ongelman lähteneen yhdestä varsa-ajan kuljetuksesta, jossa jouduin ajamaan moottoritietä luukut auki ja rekat ohittelivat. Se oli ensimmäinen kuljetus, jolloin poni ei ollut syönyt kaikkia heiniä. Tämän jälkeenkin se vielä lastautui hyvin pari vuotta, mutta sitten tuli stoppi. Jos olisin alkanut heti harjoitella lastausta, ongelmaa ei ehkä olisi syntynytkään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit