Vuonohevosten mestaruuskilpailut 33 asteen helteessä

Vuonohevosten mestaruuskilpailut järjestettiin 27.-28.7. Similän Ratsutilalla Forssassa. Olosuhteet olivat aika karmeat, sillä juuri tuo viikonloppu sattui olemaan kesän ainoa kunnon helle viikonloppu ja mittarin lukemat huitelivat +33 asteessa. Kun kysessä on arktisiin olosuhteisiin syntynyt rotu, ei hevoset ymmärrettävästi ole parhaimmillaan läkähdyttävässä helteessä. Ihmisillekin teki jo tiukkaa niin sääliksi kävi hevosia.

Kisat kisattiin helteestä huolimatta. Erityisen tärkeää oli huolehtia niin ratsastajien kuin hevostenkin nesteytyksestä ja hevosia sekä juotettiin, että kasteltiin aina sopivissa väleissä. Vaikka kyseessä oli kaksipäiväiset kisat, ei Iitulle otettu karsinapaikkaa, vaan ajeltiin molempina päivinä kotoa kisapaikalle ja takaisin. Matkaan meni noin 1h 30min suuntaansa ja mieluummin nukkui rauhassa omassa sängyssä kuin paikallisessa hotellissa. Myös Iitu sai levätä kotona paremmin.

Lauantaina oli kouluratsastus, jossa Iitu osallistui HeB 0:2009 sekä mestaruusluokkaan HeA 2:2009. HeB meni ihan kivasti, tahmean alun jälkeen Iitu heräsi ja laukkasi mukavasti. Keskiravi ei oikein kunnolla eronnut harjoitusravista. Suorituksessa ei kuitenkaan ollut rikkoja, mutta näyttävyys puuttui. Tuomarointi oli tänä vuonna erityisen tiukkaa, vaikka kyseessä oli sama tuomari kuin viime vuonna. Liekö helle tiukentanut arvostelua, vai oliko hevoset tahmeampia.. Iitu sai tulokseksi 55,6% ja paperissa luki sitä tuttua; enemmän, rohkeammin, reippaammin, selvempi ero..

Iitu pääsi luokkien välissä huilailemaan varjoon ja viilentymään vedellä. Iitu starttasi HeA heti luokan alussa ja suoritti oikein mukavasti. Paremmin meni kuin viime vuonna sillä laukka oli parempaa ja muoto säilyi siinä. Tosin keskiravi ei tässäkään merkittävästi eronnut harjoitusravista. Tavoitteemme mestaruuksissa oli parantaa prosentteja viime vuodesta ja itse ajattelin, että 59-60% tavoitellaan. Pettymys oli melkoinen, kun prosentteja tuli vain 55,69% eli huonommat kuin viime vuonna vaikka kyseessä oli sama tuomari ja Iitu suoriutui selvästi siistimmin ja paremmin. Melko erikoista. Noh, onneksi arvostelu oli yhtä tiukka kaikille. Jospa ensi vuonna Iitu taas parantaisi tulostaan.


Sunnuntaina kisattiin esteitä ja Iitu oli ilmoitettu vain 80cm mestaruusluokkaan. Edellinen kisapäivä, helle ja varmaan pitkä matka painoivat sen verran, että kunto vaan yksinkertaisesti loppui kesken. Neljännelle esteelle tuli hieman huono tie ja matka tyssäsi siihen, eli hylky. Harmitti kovasti kun Iitu on hypännyt niin siistejä ja puhtaita ratoja seurakisoissa, mutta eipä sille mitään mahda. Täytyy vaan treenata lisää sekä kasvattaa peruskuntoa.


Kisapaikkana Similän ratsutila oli mainio. Helle haittasi kisoja ja erityisesti jäi harmittamaan se, että hevoset joutuivat odottamaan tuloksiaan, koska niitä ei ilmoitettu heti kouluratojen jälkeen, vaan vasta kun kaikki luokan osallistujat olivat menneet.  Tämä tarkoitti alkupään hevosille parin tunnin odottelua kuumassa helteessä tai trailerissa. Jos olisi heti kuultu prosentit oltaisiin voitu lähteä samantien kotia kohti ja oltu jo kotona lepäämässä siinä vaiheessa kun nyt vasta päästiin lähtemään. Vaikka turha odottelu olisi varmasti muutenkin harmittanut, mutta kuuma ja tuskainen päivä pahensi asiaa. Karsinapaikkalaisilla kävi tuuri kun saivat hevosensa viileään talliin suojaan pahimmalta helteeltä. Että sattuikin juuri tälle viikonlopulle nuo kesän kuumimmat kelit!


Kommentit

Suositut tekstit