Pihaton tyhjennystalkoot

Pari viikkoa sitten lauantaina pidettiin joka keväiset pihaton tyhjennystalkoot. Talkooporukka tosin kutistui puoleen viime vuodesta, mutta silti saatiin pihatto nopeammin tyhjättyä kuin vuosi sitten. Viime kesänä rakentamamme lantala helpotti kummasti kun pihatosta sai heiteltyä tavaraa suoraan kakkaluukusta lantalaan. Isäni kävi traktorin etukauhalla tyhjäämässä lantalan samalla. Pesin pihaton ja tallin vielä painepesurilla. Kesällä olisi tarkoitus maalata seinät taas kalkkimaalilla ja tuolloin pesen tallin uudelleen.

Lantalan tyhjennys onnistui näppärästi traktorilla

Pihaton sisältö heiteltiin käsin kakkaluukusta suoraan lantalaan.

Välillä satoi lunta


Tyhjätty ja pesty pihatto


Lantala lähes tyhjä

Pihaton edusta siivottu,


Pihaton lisäksi siivottiin tarha ja toinen pihattokatos. Lantaa oli kertynyt kahdeksassa kuukaudessa melkoisesti. Viime kesän tarhan pohjustus kannatti, sillä tarha on pysynyt todella hyvässä kunnossa. Tänä kesänä kynnetään tarhan ympärillä oleva laidun ja uusitaan se. Samalla myös lisään hieman tarhan kokoa ensi talveksi. Olen myös ajatellut lupua oljesta kuvikkeena talveksi.. Sitä kun katoaa ihan kiitettävästi alkusyksystä hevosten suihin, olki on hankala siivota kun tarttuu talikkoon ja olen myös pohtinut kestopatjan kannattavuutta loisten kannalta. Patja lämmittää kyllä mukavasti talvella kun patjan sisällä oleva lanta palaa, mutta Iitu on jostain syystä niin herkkä saamaan loisia, että tuo puolen metrin lantakerros tuskin asiaa auttanee..


Välillä paistoi aurinko


Toinen pihatto jäi odottamaan seuraavaan päivään tyhjennystä traktorilla, joten rajattiin se pois käytöstä

Blendaa jännitti katokseen ilmestyneet langat

Iitu tuli myös ihmettelemään




Tänä keväänä sopivassa välissä myös eristetään vähän lisää tuota meidän "kakkospihattoa", mikä tuo jonkin verran lisälämmikettä ensi talvea ajatellen. Tänä kesänä aion laittaa myös tuohon toiseen oviaukkoon PVC liuskat, jotta valo pääsee läpi.

Tunti auringonpaisteen jälkeen maa olikin jo valkoinen..





Kaikki kolme meni ihmettelemään tyhjennettyä pihattoa


Katoskin saatiin seuraavana päivänä tyhjättyä.
Kun tarha suli ja lannat saatiin siivottua onkin ollut näppärä kerätä päivittäin kertyneet lannat pois. Minulla om ollut vaan vähän turhankin inokkaita apureita hengittämässä niskaanja hypistelemässä talikkoa ja kottikärryjä.. ;)








Tälle keväälle on luvassa vielä siis laiduntolppien ja lankojen kerääminen, laidunten kyntäminen, pienentäminen ja kylväminen, ojien auki kaivaminen, sadevesiputkien vetäminen ojien välille, tarhan laajentaminen ja kaikenlaista muuta mukavaa. Kentän viimeistely siirtyy taas vuodella, mutta hyvin on tähänkin asti pärjätty ilman.

Kommentit

  1. Voi että miten kauniita vuonohevosia ja ihana, että heistäkin on viimeisen kuvan perusteella ollut apua tai "apua".
    Meillä ollaan rakentamassa teräshallista uutta lantalaa, sillä vanha on valitettavasti nähnyt jo päivänsä. Yllättävän nopeasti nämä kyllä nousevat ammattilaisten tehdessä hommansa.
    Tsempit sinne vielä tuleviin urakoihin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit