Onnettomuus tarhassa

Tällä hetkellä mietin, että mitähän vielä sattuu. Nyt on lyhyessä ajassa ollut Iitun kaksosvarsojen luominen ja Simon klinikkakäynti niin eipä tietenkään jääneet harmit ja kulut siihen vaan Iitulle oli käynyt tänään onnettomuus tarhassa. 

Itse olin ollut päivän poissa kotoa ja töiden jälkeen oli tarkoitus lähteä ratsastelemaan. Hevoset tuli normaalisti sisälle, mutta hoitaessa huomattiin, että Iitun takajalat on veressä. Samalla huomattiin, että mahan alta tiputtaa verta. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että nivusissa on haava. Aloin puhdistamaan haavaa desinfiointiaineella, jolloin hieman levitin haavaa ja huomasin, että se onkin tosi iso ja haavan sisältä näkyy kudoksia syvälle asti. Ei ihan kotikonstit auta. Kello oli 15.20, joten ei muuta kuin soitto päivystävälle eläinlääkärille.

Puolisen tuntia odoteltiin eläinlääkäriä ja Iitu ei onneksi vaikuttanut hirmu kipeältä. Eläinlääkäri tutki haavan pintapuolisesti, jonka jälkeen rauhoitti Iitun ja työnsi sormet haavaan. Eläinlääkärin sormet upposivat kokonaan haavan sisälle, mutta haava oli onneksi suora pistohaava ja melko siisti. Kudosnestettä haava vuosi jo, joten haavaa ei voinut tikata. Eläinlääkäri huuhtoi haavaa suolaliuoksella muutamaan otteeseen, jonka jälkeen antoi Iitulle penisiliinipiikit suoraan lihakseen. Eläinlääkäri ehdotti, että jatkaisin piikittelyä itse, mutta tultiin siihen tulokseen, että kokeillaan ensin suun kautta Sulfaa, josko se auttaisi. Lisäksi sain varuiksi kipulääkettä, jota voin antaa vain siinä tapauksessa, että Iitu vaikuttaa kivuliaalta tai haluttomalta syömään. Muutoin kipulääke hidastaa paranemisprosessia.

Haavaa tulee huuhtoa kaksi kertaa päivässä ja sulfaa annetaan kaksitoista mitallista kaksi kertaa päivässä. Iitu ei muuten anna yhtään huuhtoa haavaa, vaan potki kun yritin. Täytyy huomenaaamulla kokeilla hämätä Iitua ruualla samalla kun puhdistan haavaa.

Iitu on ilmeisesti päivällä riekkunut tarhassa niin, että on joko osunut tai kaatunut keppiin, joka onkin uponnut nivusista läpi. Täytyy viikonloppuna kerätä kaikki risut ja kepit tarhasta. Niitä on ollut siellä hevosten pureskeltavana ja ajanvietteenä.

Iitu unten mailla

Näillä mennään viikko

Kommentit

 1. Ikävä juttu :( Paranemisia Iitulle!

  VastaaPoista
 2. Miten musta alkaa tuntua että meille on sattunut vähintään kaikki samat asiat kuin teillekin..? :D Ensin tuo kaksosvarsaepisodi ja nyt vielä tämä, kuulostaa niin tutulta! Täällä hevonen kaatui kyljelleen metsässä ja kupeesta meni vinosti jokin keppi ihon läpi noin 10 cm syvyyteen. Haavasta valui myös kudosnestettä ja ihmeteltiin miksei se alkanut hoidosta huolimatta parantua, mutta sitten sieltä haavan sisältä löytyi pieni katkennut kepinpalanen johon ei oltu yletytty aiemmin kun haavaa tutkittiin ja hoidettiin. Mutta kyllä se haava siitä sitten lopulta onneksi parantui. :) Paranemisia Iitulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Onpa jännä sattuma! :O Hyvä, että haava parantui. Ehkä täälläkin on toivoa :) Juuri tänään huuhdellessa haavaa katselin kun haavan ympärillä on valtava patti kudosnestettä, eikä se tule puristelemalla pois, joten kaippa se sieltä hiljalleen itsekseen valuu..

   Poista
 3. Mun ystävän hevosille joita hoidan on käyny samoja asioita tässä vuoden sisällä..Keväällä niiden hevonen loi kaksoisvarsat (tamma jouduttiin lopettamaankin vielä kun sille tuli jotain komplikaatioita siitä luomisesta) ja toisella hevosella (kaksi vuotiaalla tammalla) murtui kavioluu kesällä ja sitten tässä syksyllä se oli kolhinu korvansa silleen et se piti tikata.. jotenki tuntuu et vuos 2016 on surkein vuosi hevosten omistajille ikinä xD kaikkee tapahtuu alvariinsa xD

  Mutta paranemisia Iitulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sielläkin on ollut epäonnea! :( Onni onnettomuudessa kyllä, että meille ei (vielä) ole sattunut tuon pahempaa...

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit