Ontumatutkimuksissa klinikalla

Eilen lastattiin molemmat hevoset autoon ja huristeltiin Teivoon klinikalle. Simo on ollut jo pidemmän aikaa jäykkä ja selvästi arkonut toisinaan oikeaa takapolvea, joten halusin selvittää mistä johtuu. Luulen, että Simoa ei ole koko sen elämän aikana millään tavalla tutkittu, ennen kuin Simo tuli minulle. Iitu tuli mukaan seuraponiksi ja seuraa totisesti kaivattiin. Heti kun kaveri katosi näköpiiristä tuli paniikki.

Vietiin nuo ensiksi klinikalla viereisiin karsinoihin, mutta nämähän ei ole mitään karsinaeläimiä. Asiaa pahensi vielä se kun eivät nähneet toisiaan ja hirnuivatkin jatkuvasti toisilleen. Iitulla meni täysin kuppi nurin karsinassa ja alkoi hyppyä pystyyn, mitä en ole Iitulta ennen nähnyt. Ei siinä muuten mitään, mutta kun pieni vuononeiti hyppii säälittävästi pystyyn isossa karsinassa, että näkisi laitojen yli, herättää se hieman hilpeyttä kanssaeläjissä.

Odoteltiin töppöset jalassa klinikalla omaa vuoroa


Tunnin odottelun jälkeen vietiin Simo ensiksi tutkimushuoneeseen, jossa eläinlääkäri tunnusteli lihaksiston läpi ja kyseli historiasta. Kerroin, että vuonna 2009 tuotu ruotsista ja siitä elämästä ei ole mitään tietoa, mutta viimeisenä ruotsissa oleilin jonkun papan pihankoristeena ja sitten oli kiertolaisena nelisen vuotta useissa paikoissa ja on ollut nyt tasan kolme vuotta minulla.

Iitu oli yksi kiusankappale!


Alkututkimuksen jälkeen mentiiin pihalle, jossa talutin Simoa ensin suoralla käyntiä ja ravia. Sitten juoksutin ympyrällä käyntiä ja ravia molempiin suuntiin. Iitu oli pihalla mukana hengailemassa, mutta tylsistyi niin kovin, että päätti piehtaroida. Liinassa juoksutuksen jälkeen eläinlääkäri taivutti ensin etujalat ja sitten takajalat. Juostiin Simon kanssa ihan hiki päässä klinikan edessä.

Simo ja päiväkännit


Eläinlääkäri totesi juurikin sen oikean takajalan epäpuhtaaksi, mutta myös vasemmassa oli sanomista ja kehotti suoraan röntgeniin. Mentiin taas karsinaan odottelemaan ja Simo rauhoitettiin ennen röntgeniä. Rötngenissä pääsin avustamaan ja pitelemään kasetteja. Kuvia otettiin noin 12 kpl takajaloista. Simo pääsi hetkeksi karsinaan selviämään, ennen kuin mentiin taas tutkimushuoneeseen piikitystä varten. Simolta klipattiin jaloista kohdat, jotka piikitettiin. Hyvä ettei mennyt klipperi tukkoon tuon pörröturkin kanssa. Piikitys sujui ongelmitta ja sitten päästiinkin jo lähtemään kassan kautta kotia kohti. 

Simo tokkurassa odottelemassa piikitystäMitä siellä tutkimuksessa sitten löytyi?

Oikean takajalan kinner kohtalaisesti täyttynyt ja molempien takajalkojen polvet lievästi täyttyneet. Selkä satulan kohdalta lihasköyhä ja selkälinja tippunut. Röntgen kuvista löytyi irtokappale oikean takalajan vuohisen alta. Oikean takajalan vuohisnivelen etupuolella terävöitymistä. Molempien takajalkojen polvissa uudisluumuodostusta. Molempien takajalkojen polvi- ja vuohisnivel piikitettiin. Lisäksi myös oikea kintere sekä sisä, että ulkopuolelta.


Simo sai 10 päivää Metacam kuuria ja hoito-ohjeeksi kävelytystä tunti päivässä parin viikon ajan, jonka jälkeen voi alkaa hiljalleen ottaa kevyitä ravipätkiä mukaan liikuntaan. Ensin työskentelyä vain suorilla urilla ja asteittain mukaan myös ympyrä ja kaarretyöskentely. 

Minun täytyy löytää Simolle taas uusi satula. Yritän löytää suoraan Supremen 16"5- 17" koulusatulaa xxw leveydellä (missään ei myydä.. löytyy vain xw, joka liian kapea). Kesällä sopinut satula ei sovi enää kun kiloja on kertynyt.

Kommentit

  1. Olin TET:issä Orimattilan Hevosklinikalla Hevoskylän ja sain seurata viikon ajan ontumia/ontumatutkimuksia ja se oli tosi mieleenkiintosta! Hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olihan tuo mielenkiintoista. Ensimmäistä kertaa olin itse seuraamassa moista tutkimusta. Se yllätti, että kesti niin kauan. 6 tuntia oltiin klinikalla. Olisi hauska päästä enemmänkin seuraamaan ja varmasti on mielekästä työtä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit