Miten motivoida hevosta kenttätyöskentelyyn?

Jos joku antaisi minulle vastauksen yllä olevaan kysymykseen, olisin kiitollinen. Mistä saisin Simolle saman eteenpäin pyrkimyksen ja motivaation kentällä pyörimiseen kuin mikä löytyy maastossa? 

Simo inhoaa yli kaiken kenttätyöskentelyä ja laahustaa vaan ympäriinsä ja jatkuvasti saa pyytää eteenpäin tai herätellä. Olen yrittänyt pitää työskentelyn mielekkäänä; koulua, esteitä, puomeja, pujottelua, kärryttelyä, juoksutusta, maastoilua.. mutta ei. Maastossa käynti on aktiivista, reipasta ja Simo on selvästi hereillä. Kentällä mennä laahustaa ympäriinsä ja itsellä on ihan tuskan hiki selässä kun joudun puskemaan eteenpäin.Olen yrittänyt ratsastaa kevyesti, jalat irti kyljistä, pienillä avuilla. Kuuroille korville kantautuu ne. Raippaa on naputettu, liutuettu ja hinkattu, josko heräisi niillä merkeillä, mutta ei. Palkitsemista ja kehumista harrastan, heti kun vähänkin myötää ja vastaa pyyntöihin, mutta sekään ei riitä.

Kyllä Simo liikkuu, käyntiä ravia ja laukkaa, mutta se on työn ja tuskan takana ratsastajan osalta. Jos joku alkeisratsastaja yrittää mennä Simolla, ei Simo liiku senttiäkään. Jumittaa vain paikallaan ja on täysin kuuro avuille. Melkoinen veijari, kun on oppinut luistamaan töistä. Otan siirtymisiä, joilla herätellä Simoa. Paljon lyhyitä pätkiä; käynti-ravi-käynti-ravi. Simolla saattaa saada pari hyvin lyhyttä hereillä olo pätkää, jolloin se oikeasti menee aktiivista käyntiä ja on kuulolla, mutta tosiaan, työtä se vaatii. Ehkä ei auta kuin sitkeästi jaksaa pyytämistä, kun kyllä se siitä joskus herää, kai? Simo on saanut nyt olla muutaman viikon lomalla, tai ainakin vähemmällä liikutuksella, josko pieni loma toisi motivaatiota.
Iitun kanssa ei ole samaa ongelmaa, se tekee aina mitä pyydetään tai ainakin yrittää parhaansa. Iitu on eteenpäin pyrkivä ja kevyt ratsastaa. Lähinnä yleensä saa pidätellä ettei vauhti ylly liian hurjaksi. Tosin tamma kun on, on myös niitä päiviä kun mikään ei kiinnosta ja jumittaa paikallaan tai pysähtelee kun ei huvita. Iitun kanssa on kuitenkin pääsääntöisesti paljon helpompaa kuin Simon kanssa (kentällä).
Kommentit

Suositut tekstit