Helppo C kouluohjelman kertausta

Eilen kertailtiin Helppo C harrasteluokan ohjelmaa. Täytyy saada laukkaympyrät toimimaan ennen kuin siirrytään Helppo B K.N. Specialin harjoitteluun. Tosin keväällä vasta olisi tarkoitus alkaa Iitulla kisaamaan ja ihan nuo helpoimmat luokat ensin (ja lähinnä esteitä). Lähdetään aloittelevien ratsukoiden luokista liikkeelle ja riippuen siitä miten ne menee, aletaan nostamaan vaikeustasoa. Iitun laji on selvästi enemmän esteet kuin koulu, mutta kyllä se koulukin alkaa sieltä löytyä. Senna sai Iitusta irti hienoja pätkiä muodossa, niin että Iitu itse haki oikeinpäin (vaikka kyllä sitä sai pyytää).

Iitu on erinomainen opettaja. Jo se ei jotain tee, mitä siltä pyytää niin ei voi kuin omaa napaa tuijottaa, mitä itse tekee väärin. Iitun on hyvin tarkka istunnasta. Jos yrität saada sitä laukkaamaan ajamalla eteen ja istumalla etukenossa, kiihdyttää Iitu kiitoraviin. Mutta silloin kun rauhotat ravin, istut syvälle satulaan, nojaat taakse, valmistelet huolella ja annat laukka-avut, nostaa Iitu laukan hienosti. Asento tulee myös säilyttää laukan aikana. Eli paino taakse, istunta rento. Jos yhtään kallistuu paino eteen, loppuu laukka. On tärkeää, että istunta on kunnossa, koska eteenpäin nojaaminen hidastaa. Samoin harjoitusravi. On istuttava syvälle satulaan ja vatsalihakset tiukkana, paino persuksen päällä kuitenkin selkä ja lantio rentoina niin menee nätisti. Jos alat yhtään jännittämään pakaroilla, laskee Iitu käyntiin. Jos Iitu tuntuu missään askellajissa yhtään tahmealta tai laiskalta, johtuu se siitä, että itse jarrutat sen menoa.
Senna siis meni Iitulla ja Maiju Simolla. Itse huutelin ohjeita ja räpsin kuvia. Iitulla oli myös uusi koulusatula käytössä ja se oli hyvä. Pieni kuppi, mutta siinä pääsee lähelle hevosta ja istuu todella tiiviisti.  Iitu meni paljon paremmin kuin Simo. Kyllä Iitullakin pieni laukalta rikkominen kävi, mutta Simon meno oli aika holtitonta. Simolla ei vaan saa täyttä pääty-ympyrää laukattua. Täytyy ennakoida ja olla ajamassa eteenpäin jo ennen kuin rikkoo raviin, mutta jotenkin se lurjus onnistuu aina rikkomaan raville puolen kierroksen jälkeen.  Muutenkin kun tällä kertaa ei ollut alueella aitoja, joihin tukeutua, joutui todella ratsastamaan oikeita teitä ja Simo puski lavalla ulos tai sisään heti kun sai tilaisuuden. 

Voisinko jo lopettaa?


Lopuksi Senna ja Maiju vaihtoivat hevosia ja menivät saman ohjelman. Maiju sai ahaa-elämyksiä laukasta, kun Iitu ei nostanutkaan laukkaa, jos istui etukenossa + Iitua piti oikeasti ohjata kun sehän jatkoi muuten vaan matkaa vauhdikkaassa laukassa ja Senna ihmetteli Simon taisaistakin tasaisempaa harjoitusravia, jossa oli helppo istua. Simo taas pukitti laukannostoissa myös ilmankin raippaa. Ensin lensi perä ilmaan ja sitten nousi vasta laukka. Mutta hevosten vaihto teki hyvää! Kun menee yhdellä ja samalla tulee helposti sokeaksi omille virheilleen ja kun vaihdat hevoseen, joka on täysi vastakohta toiselle joutukiin tekemään paljon enemmän erilailla kuin mihin on tottunut. Hyvä herättelytuokio tuo oli ja täytyy joskus uusia :)

Hevosten vaihto

Silmänisku kameralle


Itse ratsastelen Iitulla seuraavan kerran perjantaina. Tuolloin Maiju ajaa Simolla ja ratsastelen kärryjen vieressä Iitulla, jotta Iitu taas tottuu kärryjen ääneen. Ensi viikolla jatkuu ohjasajo ja siitä edetään pikkuhiljaa.
Kommentit

  1. Just toi on nuorissa kivaa, kun ne antaa heti palautetta jos itse tekee väärin :) Blendalla on toi sama kanssa, pysähtyy varmasti jos yhtään itse heilahtaa eteen. Vielä pitäis opetella itse ratsastamaan niin et pysyis aina yhtä herkkänä istunnalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano. Jokin istuntatunti tekis kyllä hyvää ja pelkään just sitä, että se eteenpäin pyrkimys lakkaa kun itse tahattomasti hidastaa tai vaikeuttaa etenemistä..

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit