Eroon heinämahasta - kahden viikon kuntokuuri

Olen itse sairastellut, joten hevosten liikutus on jäänyt todella vähäiseksi. Pari päivää sitten kävin flunssaisena käyntilenkin Iitun kanssa ja Maiju oli Simolla mukana.. Ei olisi kannattanut kun flunssa vaan paheni ja nyt hevoset ovat pidempään tekemättä töitä.. Tuolla lenkillä mentiin Iitun kanssa ensimmäistä kertaa ihan koko lenkki kärjessä. Iitu on todella järkevä tyttö. (kun ei rieku vaan malttaa keskittyä) Tuolla parin kilometrin päässä kaivetaan ilmakaapeleita maahan ja ihan tien laidassa oli tietyömerkkiä, keiloja, aitaa, kaapelikeloja ja kaivinkoneita. Iitu kyllä tuijotti tarkasti että uskaltaakohan noista mennä ohi, mutta kulki hienosti ja tottelevaisesti silti eteenpäin. Simo olisi tuossa kohtaa varmasti tuhissut ja puhissut ja pärskinyt ja yrittänyt kääntyä takaisin. Iitu on hieno kun menee kaikkien märkien kohtienkin yli kun pyytää eikä jää jumittamaan niin kuin Simo.

Nyt alkaa olla taas muta-aika vuodesta kun tarha on ihan kaameassa kunnossa. Toivon että ei ihan mahdottomasti sataisi kun silloin joutuu hevoset kahlaamaan kuravellissä ja itselläkin jäi syksyllä muutamaan kertaan saapas kiinni tarhaan. Muutenkin saisi hetkeksi kelit kuivua, että saisi tarhaa pohjustettua. Tarkoitus on kunnostaa vanha puuvaja toiseksi "pihatoksi", tai sitten purkaa se jos siltä näyttää ja korvata katoksella. Täytyy pohjustaa samalla puolet tarhasta suodatinkankaalla ja murskeella. Osa jää ihan luonnon pohjalla ja tuo osa rajataan kokonaan pois käytöstä kesäksi, jotta maa saa levätä.

Iitu tähystää pihaton suojista. Tarha on aivan järkyttävässä kurassa jo nyt!






Iitu kurkkaa mattojen takaa

Mitä tuokin tuossa yrittää ajattelee Simo


Iitu ilmeilee

Simon duckface

Mutta siis asiaan! Olen huomannut Simon kärsivän ajoittaisesta heinämahasta. Maha ilmenee kovin kuivan heinän tai oljen syömisen jälkeen. Toisinaan ihailen kuinka Simo on solakoitunut ja lihakset näkyvät, toisinaan minua vastaan kävelee tiine tamma. Ja tuo maha on suuri juuri sen aikaa kun pihattoon on tullut uusi olkipatja tai heinä on ollut tavallista putkimaisempaa ja kuivempaa. Iitulla moista vaihtelua ei huomaa niin selvästi, mutta se onkin siro. Toki muutama kilo on tullut takaisin paluun jälkeen, mutta näyttää edelleen sirolta.


Heinämahasta ei pääse eroon muuta kuin vaihtamalla ruokavaliota tuoreempaan heinään ja treenaamalla vatsalihaksia, joten laadin Simolle kahden viikon kuntokuurin. Heinä on pikkupaaleissa ja osa on kuivempaa ja osa on tuoreempaa, enkä ala valikoimaan, minkä paalin heitän seuraavaksi, joten treeni riittäkööt! Olen talvilomalla seuraavat kaksi viikkoa, joten silloin on aikaa toteuttaakin ohjelma.

Ma: Maastolenkki Iitun ja Simon kanssa, joko pitkä kävelylenkki tai tarvittaessa myös vauhdikkaampaa menoa. Lenkki sisältää kiipeilyä ylös alas ja kulkua epätasaisilla metsäpoluilla.

Ti: Puomeja ja kavaletteja taluttaen, Verrytellään selän lihaksia ja nostellaan jalkoja ylös.

Ke; Juoksutusta / kärryttelyä (puhkesi rengas niin kärryt on poissa pelista jonkin aikaa :( )

To: vapaa

Pe: Maastolenkki

La: Maastakäsittelyä

Su; vapaa / irtojuoksutusta pellolla


Toisella viikolla samanlaista settiä. Päivät todennäköisesti vaihtelee. On sääli että ei päästä kentälle kun ympyrällä työskentely olisi tärkeää.

Tänään tuli muuten pitkään odotettu paketti ulkomailta, Iitun  lenkkarit! Ihan bränikät töppöset. Näyttää vaan hirmu pieniltä niin jännittää meneekö edes jalkaan. Simolla kun on ne vitosen tossut niin nämä ykköset menee ehkä varsalle. Mutta Iitulla on pikkuiset kaviot niin voi ollakin hyvät :)

 

Kommentit

  1. Nää postaukset on tosi opettavia mulle ja tykkään näistä tosi paljon varsinkin siiitä videosta jossa ratsastat iitulla maastopoluilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mukava kuulla että jotain neuvojakin saa näistä. Mielestäni hevosten kanssa on monia tapoja toimia eikä ole yhtä oikeaa tapaa, vaan itse hyödynnän eri oppeja. Olen todennut hyväksi kehua paljon kun hevonen on rento ja kulkee hyvällä mielellä, mutta kyllä sieltä se komentava ja jämerä puolikin löytyy varsinkin jos hevonen on kenkulla tuulella ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit