Hevosilla lähes ihanne olosuhteet

Olin eilen Teivossa kuuntelemassa Seppo Laineen luentoa ratsuhevosen kunnon rakentamisesta. Ihan tiedossa olevia asioita Seppo kertoi, mutta olipa mukava kuulla, miten hyvin on asiat.  Maastossa ratsastaminen on välttämätöntä hevosen tasapainon ja lihaksiston kehittymisen sekä kunnon rakentumisen kannalta, sillä hevosille rakennetaan kestävyyttä ja voimaa vaihtelevassa maastossa ratsastamalla.

Kuulemma kolmen hevosen lauma on kokoonpanoltaan ihanteellinen. Kahden hevosen lauma on huono, koska silloin hevosista tulee riippuvaisia toisistaan. Laine itse tarhaa hevosensa myös kolmen hevosen laumoissa, jolloin hevosilla tapahtuu tärkeää sosiaalista kanssakäymistä.Peruskuntokaudelta vaaditaan paljon maastoja, joilla pohjakunto rakennetaan. Lisäksi mäkitreeniä ja intervalleja. Pohjien tulee olla mahdollisimman vaihtelevat ja lihavaa hevosta ei tule liikuttaa pehmeällä hiekkapohjalla, kun se on hevosen jänteille äärimmäisen raskasta. (On koettu, että Simon pulskalla kaudella on ihan toivotonta yrittää ratsastaa pehmeällä hiekkapohjaisella kentällä tai maneesilla. Kulkee kuin täi tervassa..) Lisäksi jokaisen koulutreenin tulisi sisältää jollain lailla esteitä, esim puomeja, kavaletteja jne, jotta koordinaatio kehittyy.

Kun peruskuntokauden harjoitteluohjelmaa suunnitellaan, tulisi se aloittaa yhtä pitkillä ravi-käyntijaksoilla, esim. 10min ravi - 10min käynti 2x vko. 3-4 viikolla mukaan laukkatyöskentely. Raviharjoitus + laukka 2x2 min 1-2 jaksoa, viikolla 4 3x2min. Matkaa, aikaa, rasittavuutta asteittain nostaen. Viikot 5-10 intervallit joka viides päivä. Korvaa jokin intervalli pitkäkestoisella tasavauhtisella laukalla 1700-3500m.Luennosta mieleeni jäi, että omilla hevosilla on asiat oikein hyvin kun elävät pihatossa kolmen hevosen laumassa ja maastoilevat paljon monipuolisissa, mäkisissä maastoissa. Hevosia treenataan pellolla nurmipohjalla, joka on hevosen treenaukseen ihanteellinen pohja. 

Mitä kehitettävää jäi mieleen, niin aion ottaa ja hyödyntää oppeja laukkatyöskentelyssä. Se on niin minun itseni kuin hevosten heikkous. Lisäksi heti kun maa on tarpeeksi jäässä, avaan loput tarhasta käyttöön, jotta liiketta tulee enemmän. Tämän kuraisen syksyn hevoset ovat joutuneet tarhaamaan pienessä, pohjustetussa tilassa.

Luennon voisi tiivistää kolmeen sanaan, tärkeintä on liikkua!


Kommentit

Suositut tekstit