Njål

En ole koskaan ollut kummoinen sukutaulujen tutkija, kyllästyn aika nopeasti, mutta jonkin aikaa sitten kurkkasin mielenkiinnosta Simon sukutaulua. Se kiinnostaa lähinnä kun Simo on niin erisukuinen. Iitun sukuisia on Suomi pullollaan.

Njålin kerrotaan olevan hevonen, joka löytyy lähes jokaisen vuonohevosen suvusta. Njål on Norjassa vuonna 1891 syntynyt ori, jolta on kaksi sukupolvea ainakin sukupostissa tiedossa, niistä eteenpäin näyttää tyhjää. Njål on kuvien perusteella ollut rakenteeltaan hyvin siro, ei yhtään sellainen pökkelö kuin Simo niin kiinnostaa tietää, missä vaiheessa rakenne on muuttunut.

Kun Njålista hyppää pari sukupolvea alaspäin, löytyy norjalainen v. 1913 syntynyt ori nimeltä Håkon Jarl. Håkon Jarl on selkeästi jo vankkarakenteisempi ori, jolla paksu kaula ja lyhyet, jäntevät jalat. Tosin tuolloin 1900 luvun alussa vuonista jalostettiinkin raskasrakenteisemmaksi, maatilan töihin sopivammaksi.

Näihin hevosiin päädyin Simon emänisän, Skaffarenin puolelta. 

Kurkkasin mielenkiinnosta, löytyykö Simolta sisaruksia Suomesta. Isällä, Myklarilla on 21 jälkeläistä, joista Suomessa asustaa viisi;
 Embla SWE (laidun kuvasta tunnistan Simon, mutta muutoin on erinäköinen)
Solhems Nättan (Ikävä kyllä Nättanista ei löydy minkäälaisia kuvia ja on jo kuollut.)
Samanta (kuvassa aivan ilmetty Simo, vaikka onkin tamma! Pää, ilme, väri ja harja täsmää täysin) 
Belina II (taas ihan Simon kaksonen!)
Anmy (ei hirveästi Simon näköä, paitsi harja)

Kaikki Simon siskotkin vaikuttavat olevan suht kookkaita (+ 145cm). Jännä, että Suomessa on vain tammoja. 
Iitun sukua en ala edes tutkia. Iitun isällä Kim Herolla on 39 jälkeläistä ja Iitun emänisällä Ljosprinsilla peräti 62 jälkeläistä. Iitun suku päätyy niin emän kuin isänkin puolelta myös Njåliin.

ps. tiesitkö, että Njål on myös rotutyypillinen merkki vuonohevosen värityksessä? Njål-pilkku eli pitkä karva voi olla molemmissa poskissa tai vain toisessa. Pilkkuja voi olla samassa poskessa kaksi (yleensä toinen lyhempi ja toinen pidempi karva)

Kommentit

 1. Anmy oli mun vuokraheppa ja melkoinen persoona, huikea tyyppi! Hän tosin siirtyi vihreämmille laitumille muistaakseni 2011.
  Ilmankos kirjoituksesi Simosta on kuulostanut monesti niin tutulta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Onpa hauska kuulla! Kurjaa, että on jo kuollut. Hauskaa myös, että olet tunnistanut Simosta Anmyn piirteitä :) Taitaa olla kaikki sisarukset melkoisia persoonia, ei mitään helppoja, mutta aivan mahtavia!

   Poista
  2. Joo oli kyllä melkoinen persoona, mutta opetti mulle hirveesti hevosista. Ratsastaessa (varsinkin kentällä) ihan patalaiska ja todella itsepäinen, hienot pukit kyllä heitti tarvittaessa. Maastossa pomminvarma (no innostuessa pukitti) kunhan sai vaan ensin sen lähtemään sinne maastoon, aina ei huvittanut vaan iski totaalijumi. :D
   Täytyykin käydä läpi vanhoja kuvia ja pistää vaikka instaan, noissa Sukupostin kuvissa Ami ei näytä mun mielestä ihan itseltään.

   Poista
  3. Hahaa! Kuulosta ihan Simon siskolta, olis kyllä kiva nähdä kuvia :)

   Poista
 2. Enpäs arvannut että Nättan oli Simon sisarus! Tuttu hevonen, asusti meidän valmentajan tallilla ja lopetettiin viimevuonna.
  http://www.pollenpotku.suntuubi.com/?cat=15&img=92
  http://www.pollenpotku.suntuubi.com/?cat=15&img=106
  Siinä pari kuvaa tytöstä omistajan kotisivuilta. Huippuihana hevonen, kiltti kuin mikä ja umpiluotettava, meikäläiselle ainakin jäi muutamasta kohtaamisesta aivan loistava kuva tuosta karvakaverista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä, oi kyllä kuvista tunnistaa samoja piirteitä! :) Kuvailit umpiluotettavaksi, niin ilmeisesti ei harrastanut ratsastaessa samoja jekkuja kuin Simo? ;)

   Poista
  2. Nättan oli ainakin meikäläisen kuulemien tarinoiden mukaan koko ratsastuskoulunsa luotettavin ja tasaisin poni joka kuskasi kyytiläiset vauvasta vaariin. Omistaja kuvaili useampaan kertaan käveleväksi nojatuoliksi :D. Itse en koskaan selässä käynyt, kunhan pari kertaa tarhassa rapsuttelin, mutta tulihan siitä kyseltyä kun tallinsa ainoa vuono oli. Astutettiin muuten Jossella aikanaan mutta loi varsansa.

   Poista
 3. Oli pakko katsoa, sieltähän se meiltäkin Njål löytyi :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, etkö muuten uskonut ;) Ei vaan, kyllä se yhteinen esi-isä vaan löytyy sukupolvien takaa, vaikka olikin "erisukuisia" vuoniksia

   Poista
  2. Mä en tiedä niin tarkkaan!! :D Tosi vähän oon tutkinu vuonojen sukuja.. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit