Oman tallin pyörittäminen

Ajattelin kirjoitella tällä kertaa oman tallin pyörittämisestä, mitä siihen kuuluu ja paljonko vie aikaa. Hevosten pidon kuluista kerroinkin jo aiemmin, joten niistä en tällä kertaa kirjoittele. Oma hevonen on ollut haaveissani lapsesta asti niin kuin monella muullakin heppatytöllä. No sitten kun ostin aikuisiällä hevosen, tuli haaveeksi että voi kun olisi kiva kun hevonen olisi kotipihassa, eikä tarvitsisi matkustaa aina tallille sitä katsomaan.

Haaveista tuli totta kun ostimme vanhan maatilan vuosi sitten. Kuvittelin että säästän hurjasti aikaa kun nyt minun ei tarvitse matkustaa tuntia per suunta kun haluan mennä katsomaan hevostani.

Ajatuksena ihan hyvä, mutta käytäntö onkin toinen,..

Silloin kun hevoseni oli täysihoidossa tunnin ajomatkan päässä, ehdin ratsastamaan viikossa paljon enemmän kuin nyt kun hevoset on omassa tallissa.Toki vietän aikaa hevosten kanssa enemmän, mutta yleensä hevoset ovat mukana seuraamassa tallihommia tai kiertävät perässäni tarhassa kun korjaan aitaa eli en varsinaisesti harrasta hevosten kanssa. Aika tuntuu olevan kortilla ja olen iloinen jos pääsen edes kolme kertaa viikossa ratsaille ja on aivan mahtavaa jos tuon lisäksi ehdin vielä jonain muuna päivänä juoksuttaa tai maasta käsitellä hevosia.

Kuitenkin pääsen niin paljon helpommalla kuin moni muu kun hevoseni elävät pihatossa ja ovat toisinaan vapaalla heinällä. Ei tarvitse siivota karsinoita tai viedä hevosia sisälle ja ulos.Päiväni pääpiirteittäin;

Klo 6.45 vien hevosille aamulla vettä ja annan aamuheinät jos ei ole pyöröpaalia tarhassa
klo 13.00 vien vettä ja päiväheinät
klo.15.00 lopetan työt ja lähden ratsastamaan tai teen tallitöitä.
klo 17.00 annan kivennäiset liikutuksen jälkeen tai muuten
klo 19-20 vien vettä ja annan iltaheinät

Viikonloppuisin hevoset saavat olla yleensä metsälaitumella päivät ja yöksi otan ne tähän tarhaan. Lauantaisin tosin käyn yleensä ratsastamassa tai kärryajelulla.Tallityöt käsittää lantojen siivousta, vesiasitoiden pesua ja täyttöä, tallin siivousta, heinien pyörittelyä, oljen lisäystä pihattoon, varusteiden huoltoa, tarhan ja laitumen aitojen tarkistusta ja kunnostusta, hevosten tekemien tuhojen paikkausta...Olen todella onnekas kun työskentelen kotoa käsin, mutta ei se tarkoita, että minulla olisi yhtään enempää aikaa olla hevosten kanssa kuin muilla päivätöissä käyvillä (paitsi tietenkin työmatkat). Lisäksi talliin liittyen on kaikenlaista rakennus ja kunnostusprojektia käsillä jatkuvasti hevosten olojen parantamiseksi. Tällä hetkellä on jo valettu betonijalka toiselle pihatto(katokselle). Lisäksi tarhan pohjaan on jo laitettu vähän mursketta ja täytyy vielä laittaa suodatinkangas ja uusi murskeseos.Myös kenttä on vireillä. Tänään pitäisi tulla pari purukuormaa, joita ei saada vielä kentälle kun kenttä täytyy ensin lanata. Tällä hetkellä pelto on äestetty eli puruhan sujahtaisi suoraan maan sekaan niin täytyy ensin vielä tiivistää savimaa, ennen kuin puru siihen levitetään.

Tähän vielä plussat ja miinukset;

+ oma päätäntävalta, saan hoitaa hevosia itse niin kuin haluan ja en ole sidottu muihin
+ mahdollisuus kokeilla, esimerkiksi eri ruokintamenetelmiä 
+ vapaus ja rauha, ei muita häiritsemässä
+ aikaa säästyy kun ei tarvitse matkustaa tallille
+ olen hevosten "oma" ihminen eli henkilökunta ei vaihtele


- yksinäisyys, yleensä ei ketään ihmistä kenen kanssa keskustella
- vaatii paljon aikaa
- hankala saada valmennusta toi opetusta kun täytyy varailla maneeseja ja sumplia aikatauluja
- ei lomaa, en voi lähteä ulkomaille
- raskasta ja ei aikaa ratsastaa
Mutta kesän tullen on ihanaa kun hevoset ovat omassa pihassa! En malta odottaa että laidunruoho on sen verran pitkää että voin päästä hevoset laitumelle. Keskellä laidunta on sileä ja korkea kallio, johon voin aurinkoisena päivänä levittää viltin, makoilla siinä ja katsella laiduntavia hevosia. Se on sitä ihanaa kesää!

Kommentit

 1. Oi että! Oispa itellänikin oma talli! Itse oon aina miettinyt että onko tallin pyörittäminen sitten niin kivaa kun sitä ajattelee... Vai onko se vaan työtä työtä työtä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksin tuntuu melko työläältä mutta sitten olisi kivaa jos vaikka kaverin hevonen olisi samassa tallissa ja tallityöt hoidettaisiin yhdessä :) eikä silloin olisi niin yksinäistäkään! Onneksi minulla käy täällä kaveri pari kertaa viikossa ratsastamassa niin ei ihan joka päivä tarvitse yksin olla :)

   Poista
 2. Tosi kiva blogi sulla ja ihania hevosia. Saitkin minusta uuden lukijan. Käyhän lukemassa minunkin blogiani, http://olipakerranhevonen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla! :) Liityin heti lukijaksi blogiisi, sekin vaikuttaa kivalta :)

  VastaaPoista
 4. Joo minulla on samanlainen kokemus. Rakennutettiin https://kodinplaza.fi/ kautta hevostalli aika lähelle missä asutaan ja aika paljon saa hevosia hoitaa nyt enemmän. Toisaalta koen sen myös terapeuttisena, hevoset rauhoittavat ihmeen paljon. Onneksi äiti voi myös auttaa välillä niin ehtii itse tehdä muitakin asioita ja pääsee ratsastamaan enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ehdottomasti enemmän hyviä puolia ja voi miten ihanaa kun sinulla on tuki lähellä 🙂👍🏻

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit