Kengityskurssi

Menin tänään ajoissa tallille, jotta ehdin ratsastaa Simon ennen kengityskurssia. Simo odottelikin jo korvat hörössä tarhan portilla ja lähti innoissaan mukaani. Simolta lähti hirveästi karvaa! Onneksi otin mukaan kissojen furminaattorin, jolla kiskoin kunnon karvatukkoja. Simo oli todella onnellisen oloinen kun harjailin sitä. Laitoin satulaan selkään ja suitset päähän ja lähdin kentälle.
Kentällä harjoiteltiin kouluohjelma läpi. Ensin mentiin raviohjelma läpi. Se oli helppo ja Simo taipui ainakin omasta mielestäni hienosti. Sitten.. harjoittelimme c-ohjelman laukkaympyröitä ja Simo nojasi taas keskelle, laukannosto oli todella jähmeää ja laukkaa tuli muutama askel, jolloin sai uudestaan pyytää. Okei, minun olisi pitänyt tehdä ravityöskentelyä joku 30 min ennen kuin aloitin laukan nostot, sillä Simo on hitaasti lämpenevää sorttia.

Tässä on taas tosi huono kuva ohjelmasta, mutta jos piirrän viivat päällekkäin, sekoittuvat ne keskenään. Oikeastihan linjojen pitää olla suorat ja täsmälleen samat, mutta tämä on suuntaa-antava. Tämä ohjelma on lyhyt ja suht helppo muistaa, mutta ne laukan nostot mietityttää... Simo teki tänään tosi kiltisti kaiken mitä siltä pyydettiin :) Olin oikein tyytyväinen vaikka laukkaa joutuukin vielä työstämään.


Kengityskurssilla käytiin ensin noin tunnin verran teoriaa läpi, jonka jälkeen harjoiteltiin kengän irroittamista käytännössä. Kurssin teemana oli mitä jokaisen hevosenomistajan tulee tietää kengityksestä. Eli kuinka löystynyt, puoliksi irronnut kenkä irrotetaan. Kengän irroittamisella saa ehkäistyä vakavatkin seuraamukset. Koska kenenkään hevosella ei ollut löysää kenkää, harjoiteltiin ihan kiinni olevan kengän irroittamista.
Kokeilin irroittaa takajalan kenkää. Ensin kavio harjattiin teräsharjalla, jotta naulat tulivat näkyviin, sitten naulat hakattiin ulommas, jonka jälkeen yritettiin irroittaa niitä pihdeillä. Naulat olivat kuitenkin niin tiukassa, että eivät irronneet joten otin käyttöön isommat pihdit, joilla löystytin kenkää liikuttamalla ees taas, neljä naulaa löystyikin tarpeeksi ja sain ne irti. Tässä vaiheessa tärisin niin pahasti että lopusta ei tullut mitään. En yksinkertaisesti pystynyt kannattelemaan jalkaa puoliksi kyykky-asennossa ja käyttämään samalla molempia käsiä. Kengittäjä irroitti sitten loput kaksi, tiukassa olevaa naulaa. Onneksi kun kenkä on löystynyt on huomattavasti helpompaa irroittaa se kuin tiukasti kaviossa kiinni oleva kenkä.

Kengittäjä painotti erityisesti kavion hoitoa, jolla voidaan ehkäistä monta pahaa vaivaa. Päivittäinen kavioiden puhdistus on äärimmäisen tärkeää, eikä sitä voi kylliksi korostaa. Lisäksi hevosen kaviot on syytä pestä vedellä, ennen kuin kavioon laittaa rasvaa tai lakkaa. Myös säde tulee puhdistaa huolellisesti pesemällä ja säteeseen kannattaa myös laittaa hoitoainetta, joka ehkäisee sädemätää. Ajattelinkin heti pistää tilaukseen kengittäjän suositteleman Thrush Stop -nimisen aineen. (ainakin Hevari myy sitä, vink vink ;) )

Kun lähdin kotia kohti nappasin vielä pari kuvaa Simosta :) (otin siltä tällä kertaa riimun pois, sillä riimu oli hangannut Simon päähän ikävät rajat)Kommentit

Suositut tekstit