Miksi olen touhunnut niin paljon Helgan kanssa jo ensimmäisistä viikoista?

Tuo on kysymys, jota saan jonkin verran kuulla. Muutama on myös ihmetellyt, miksi niin pienen kanssa on tehty sitä ja tätä. Itse olen sitä mieltä, että mitä pienempänä opettaa/totuttaa kaikenlaisiin asioihin, sitä helpompaa on isompana käsitellä. 

Heti ensimmäisistä päivistä alkaen aloin laittamaan riimua päähän ja nostelemaan jalkoja. Silittelin ja koskettelin Helgaa kaikkialta. Pikkuhiljaa mukaan tuli kavoiden koputtelu ja kavioiden putsaus. Talutusta alettiin opettelemaan askel kerrallaan. Pihattoa siivotessa Helga oli usein niin utelias ja avulias, että sain tuuppia sitä pois tieltä, jolloin Helga oppi väistämään ja peruuttamaan pyydettäessä. 

Hoitotilanteissa harjailin Helgaa vapaana, kun se pysyi paikallaan nätisti. Aloin hiljalleen myös sitomaan Helgaa kiinni harjauspuomiin. Ensin naru löysästi puomin ympäri, jolloin irtosi vedettäessä. Sitten löysä vetosolmu pitkällä narulla ja lopulta kunnon solmu lyhyemmällä narulla. Helga seisoo nätisti paikallaan puomissa harjauksen, kavioiden puhdistuksen ja harjan leikkuun ajan.

Matolääkkeen antaminenkin sujuu helposti. Olen antanut Helgalle ruutalla suuhun melassivettä, joten Helga on oppinut, että suuhun laitettava ruisku voi tietää myös herkkua, joten ei vastustele matolääkettäkään.  Samalla kun Blenda on saanut oman ruokansa, olen laittanut Helgalle omaan ruokakuppiin muutaman mash -nappula, jotka olen turvottanut vedessä ja Helga on maistellut "ruokaa" samalla kun äiti syö vieressä omaansa.

Helga vuoltiin ensimmäistä kertaa jo 7 viikon iässä, koska kengittäjä sattui olemaan tuolloin vuolemassa muita hevosia niin ajateltiin totuttaa Helgaakin jo vuoluun. Helga malttoi oikein hienosti olla paikallaan kun vuoluveitsellä rapsuteltiin säteitä ja raspilla kutiteltiin kavioita. Helgan on osoittautunut kaikilla osa-alueilla oikein päteväksi vuonohevosen aluksi!

On toki muutamia asioita, mitä ei ole tehty vielä. En ole kertaakaan pessyt Helgaa, kun ei ole ollut tarvetta. Helga ei myöskään ole kertaakaan käynyt trailerissa saati matkustanut sillä. Tämä on kuitenkin ihan syystä, kun Blenda on melko vaikea lastata ja muutenkin on aika kauhuissaan traileriin liittyvissä asioissa, niin en halua, että Helga oppii mallista pelkäämään trailereita myös. Mieluummin totuttaa Helgaa yksin vieroituksen jälkeen, tai sitten Iitun kanssa. Iitu lompsii kaikessa rauhassa traileriin ja ulos niin siitä Helga saisi hyvää esimerkkiä.

Vaikka kirjoittamani perusteella elämä Helgan kanssa saattaa vaikuttaa helpolta, niin kyllä haasteitakin on ollut. Helga nimittäin oppi karkaamaan sähkölankojen välistä ojaa pitkin laitumesta. Sitten kun tajusi olevansa väärällä puolen aitaa, rysäytti paniikissa muutamat sähkölangat poikki kirmatessaan takaisin äidin luo. Laitettiin hevoset elokuuksi sellaiseen laitumeen missä kiertää kunnon sähkö ja Helga muutaman tällin saatuaan ei ole uskaltanut lähellekään aitaa. On se kyllä fiksu pirulainen, kun ei koskaan kokeile kahta kertaa samasta kohdasta.. 

Hurja-Helga vauhdissa



Helga keksi myös uuden leikin, pystyyn hyppäämisen. Blendan selkään on erityisen hauska hyppiä. Helga myös osoittaa tuolla pystyyn hyppimisillä turhautumista tai protestoi, koska tuo liittyy usein tilanteeseen, jossa Helga haluaisi juoda maitoa, mutta Blenda on niin keskittynyt syömään, että Helga ei pääse tissille. Tällöin Helga polkee muutaman kerran jalkaa maahan kuin kiukutteleva lapsi ja hyppää pystyyn, ikäänkuin "jos et anna maitoa niin täältä pesee!".  Pari kertaa Helga yritti tuota pystyyn hyppäämistä myös minulle. Kerran seisoin laitumella selin Helgaan ja tunsin yhtäkkiä takana ilmavirran ja kääntyessäni katsomaan, viuhui Helgan kaviot silmien tasolla. Olen Helgaa kieltänyt niin on oppinut, että sellainen ei sovi.

Helgasta on tullut ihan kuin pikku-Simo. Helga nimittäin hengailee usein Simon kanssa kun tammat ovat kauempana syömässä. Helga ja Simo myös nukkuu vieretysten ja Helga matkii Simon eleitä ja tekemisiä. On kyllä hauskaa seurata Helgan oppimista ja kasvamista!

Helga järjesti pikku yllätyksen, kun ratsastelin Iitulla kentällä:

Kommentit

  1. Ihmettelen suuresti, miksi ihmiset ihmettelevät juurikin tätä että varsojen kanssa aletaan touhuamaan jo maitovarsana. Itse olen ainakin sivusta seurannut ja ollut apuna, kun isoa suomenhevosta on koulutettu ja käsitelty varsasta asti ja siitä tuli varsin kelpo yksilö. Toisin kuin jostain muista, jotka olivat pellossa ja käsittelemättä sinne 2,5-vuotiaaksi asti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit