Mystinen ontuma

Juuri kun Simo alkoi olla kuntoutunut klinikkareissusta ja oli tarkoitus aloittaa muutakin kuin käyntityöskentelyä, alkoi Simo ontua pahasti vasenta etustaan. Oltiin lähdössä viime sunnuntaina maastoon ja matka pihasta sujui normaalisti. Käynti oli hitaanpuoleista, mutta Simo kuitenkin eteni eteenpäin omasta tahdostaan. Tultiin ensimmäiseen loivaan alamäkeen noin puolen kilometrin päästä kotipihasta, kun Simo pysähtyi kuin seinään, eikä suostunut liikkumaan. Simo juurtui täysin paikalleen ja sain ihan tosissaan pyytää, että liikahti. Kun sain Simon liikkeelle ontui Simo vasenta etujalkaa pahasti, eikä pystynyt lainkaan varaamaan painoa sille. Ei muuta kuin äkkiä alas selästä ja tutkimaan jalkaa. Pintapuolinen tarkastelu osoitti, että jalka ei ollut kipeä, mutta kavio oli.

Simo -reppana jäi yksin kipeän kavionsa kanssa kun tytöt lähtivät valmennukseen.


Aloin taluttamaan Simoa kotipihaan ja teki oikein pahaa katsoa kun Simo konkkasi kolmella jalalla ja välillä pysähtyi pitelemään vasenta etujalkaa ilmassa. Kotimatka kesti pitkään ja piti sisällään paljon pysähdyksiä. Sain kuin sainkin Simon talliin ja siellä otin bootsin pois jalasta ja tutkin kavion. Kavio ei ollut lämmin, eikä mikään viitannut kaviokuumeeseen. Kengittäjä oli juuri toissapäivänä käynyt vuolemassa kaviot, eikä niistä ollut löytänyt paisetta. Kaviot tosin oli vuoltu todella lyheksi johtuen vanhasta irtoseinämästä, josta on yritetty päästä eroon. Simon vuoluväli on kesällä ollut vain 4 viikkoa. Nyt siirryttiinkin taas talvikaudeksi 8 viikkoon kun kasvu on hitaanpaa. 

Päättelin, että Simolla on kavion pohja ohentunut, niin paljon, että arkoo sitä. Kivet ja muut tuntuivat bootsinkin pohjan läpi varmasti ikävältä. Annoin ensihätään klinikkareissulta jäänyttä metacamia Simolle ja laitoin paksupohjaisen bootsin ylimääräisellä pohjallisella tarhaan. Eläinlääkäri oli sopivasti tulossa parin päivän päästä raspaamaan ja rokottmaan hevoset.

Eläinlääkäri teki pienen ontumatutkimuksen pihatiellä ja ontuma oli selvä. Eläinlääkäri myös tunnusteli jalat ja paineli pihdeillä kavionpohjan. Mikään ei viitannut paiseeseen, joten omat päätelmäni osuivat oikeaan. Simo sai viikon sairasloman, jolloin Simo seisoskelee tossu jalassa tarhassa ja saa Metacamia. 

Juuri kun olisin päässyt liikuttamaan Simoa tuli takapakkia :(

Kaiken lisäksi Blenda kipeytyi taas rokotuksesta. Kaulaan nousi iso ja kipeä patti ja Blenda on kulkenut muutaman päivän kyyryssä kaula pitkällä tarhassa. Sama juttu oli keväällä. Täytyy seuraava vuosittainen rokotus pyytää ryntäisiin josko vähentäisi kipuilua. Blenda on ollut kyllä surkea näky sadetakki päällä laahustaessaan pää alhaalla tarhassa. Ruoka maistuu onneksi. Simo ja Iitu eivät saaneet rokotuksesta minkäänlaista reaktiota. Jännä kuinka toiset on herkempiä.

Nyt minulla on siis vain yksi hevonen käyttökunnossa tällä viikolla. Iitukin sai kolmen päivän vapaan, joten saas nähdä paljonko on huomenna virtaa..


Kommentit

 1. Millä tallilla käyt estevalmennuksissa? Kun videoissa se kenttä näyttää jotenkin tutulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme vuokranneet Hiltton Horsen kenttää, jonne on alle 4 km matka tästä kotipihasta :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit