Kulunut vuosi 2018 piti sisällään monia ilon hetkiä

Kokosin tähän tuttuun tapaan kertauksen kuluneen vuoden tapahtumista kuukausittain:

Tammikuu:

Tammikuussa osallistuin elämäni ensimmäisiin kouluratsastuskilpailuihin Iitulla. Nuo oli muutenkin ensimmäiset kouluratsastuskilpailuni jos oman tallin kisoja ei lasketa. Ensimmäisiksi kisoiksi meni kaiketi ihan ok, vaikka Iitusta ei irronnut sitten yhtään mitään. Verkassa oli energinen ja radalla ei liikkunut itse yhtään eteen vaan sain pumpata jatkuvasti eteenpäin ja omat voimat loppuivat ennen laukkoja ja niistä ei sitten oikein mitään tullutkaan. Noh, muistin sentään radan, että ihan hyvä fiilis jäi silti.

Simo oli tammikuussa oikea pirulainen kun sinkoili ja viskoi ratsastajia selästään minkä ehti.











Helmikuu:

Hieroja kävi hieromassa sekä Simon, että Iitun ja hieronnassa huomattiinkin, että Simo jo ihan kavahti kosketusta selässä ja kipu paikannettiin lantion alueelle. Ilmeisesti jatkuva hangessa rämpiminen oli jumiuttanut lantion. Hieronnan jälkeen Simo muuttui huomattavasti hyväntuulisemmaksi ja alkoi tarjota jo itsekin laukkaa.

Iitua käytiin pitkästä aikaa ratsuttamassa ja huomattiin, että Iitu on kehittynyt mukavasti viime kesästä. Lisäksi Iitu oppi nostamaan käynnistä laukan, mikä oli ihan huippujuttu!

Blendalla oli helmikuulla enää 110 tiineysvuorokautta jäljellä. Isosta mahastaan huolimatta pinkoi Blenda edelleen hirmuista laukkaa maastolenkeillä.







Maaliskuu:

Maaliskuulla 7 viikkoa kestänyt kuntokuurini tuli päätökseen ja painoakin oli tippunut tuona aikana 5 kg (mikä tosin pääasiassa nesteitä). Tavoitteena ei kuitenkaan ollut painon tiputus vaan lihasten kasvatus, mikä onnistuikin oikein hyvin.

Simon kanssa harrastelu oli taas mukavaa ja tehtiinkin kunnon laukkamaastoja Simon kanssa. Iitun rankka treenaus jatkui ja lihasta sekä kuntoa kasvatettiin hangessa rämpimällä. Harmillisesti Iitun siitepölyallergia alkoi vaivata jo maaliskuulla. Allergia ilmeni yskimisenä ja Iitun hengitys alkoi rohista. Nopealla reagoinnilla ja yrttikuurin aloittamisella selätettiin kuitenkin kevään pahimmat allergiat.  Blendalla oli enää 60 päivää varsomiseen. Maha oli valtava pallo, eikä Blendalla enää ratsasteltu, mistä Blenda oli jokseenkin turhautunut -se nimittäin rakastaa laukata täysiä maastossa.






Huhtikuu:

Huhtikuussa olikin taas sen jokavuotisen kohokohdan aika, nimittäin Hevoset -messujen. Messuilta tuli taas hamstrattua yhtä sun toista, mutta tunnelma messujen osalta jäi vaisuksi. Iitun treenaaminen jatkui niin koulussa kuin esteillä ja Iitu kävikin huhtikuun lopulla estekisoissa Tampereen Ratsastuskeskuksessa 50cm ja 60cm luokissa, hypäten puhtaat radat. 






Toukokuu:

Toukokuulla Iitun kiivas kisatahti jatkui ja Iitu käväisi sekä koulu- että estekisoissa. Koulussa Iitu meni Helppo C:2 2000 ja Helppo B K.N. Special. Lisäksi ihmettelin, että missä Blendan varsa viipyy, kun antoi odotuttaa itseään







Kesäkuu:

Touko-kesäkuun välisenä yönä Blenda viimein varsoi odotetun tammavarsan. Tuo hetki oli ehdottomasti vuoden kohokohta, kun sain olla Helgan elämässä mukana jo ensi hetkistä alkaen. En malttanut pysyä varsan luota poissa lainkaan, vaan kaikki päivät ja ehkä vähän yötkin meni varsaa paijatessa.  Vaikka Helga veikin oikeastaan kaiken huomioni, käväisi Iitukin kisaamassa 70cm luokan estekisoissa, jossa sai hienosti puhtaan radan.  Kesäkuu oli oikeastaan koko vuoden kohokohta, sillä Helgan syntymän lisäksi silloin oli myös Vuonohevosten 30 -vuotismestaruuskilpailut Kemiönsaaressa. Siellä Iitu kantakirjattiin II -palkinnolla ja Iitu voitti kaikkien yllätykseksi käyttöratsastuksen mestaruuden. Iitu osallistui myös sekä esteratsastukseen, että kouluratsastukseen. Koulussa Iitu kisasi ensimmäisen Helppo A -ratansa ja se sujui oikein hyvin. Kesäkuun loppu menikin Helgan kehitystä ihmetellessä ja pieneen ihmeeseen tutustuessa.





















Heinäkuu:

Heinäkuulla helteet helli. Käytiin uittamassa Simoa ja Iitua. Helgan kanssa opeteltiin riimun laittoa ja jalkojen nostelua.






Elokuu:

Elokuulla käväistiin Iitun kanssa viimeistä kertaa näyttelykehässä, nimittäin kansallisessa poninäyttelyssä Ypäjällä. Viimeistä kertaa siksi, kun Helgan kanssa on tarkoitus kulkea jatkossa näyttelyissä. Treenailin itse Iitun kanssa koulua ja se alkoi meilläkin sujua paremmin ja paremmin. Simo alkoi taas temppuilla, eikä meinannut millään nostaa laukkaa. Tikkasi ravia vaan loputtomiin ja ratsastaessa veti itseään todella lyhyeen muotoon ja tiukkaan pakettiin kuolaimen alle. Tästä totesin, että vuotuinen takajalkojen nivelten piikitys täytyykin suorittaa jo paria kuukautta aiemmin kuin normaalisti.





Syyskuu:

Syyskuulla ratsastelin vielä viimeisiä kertoja kunnes keskityin kokonaan ajamiseen ja ratsastelut jäivät pois toistaiseksi.





Lokakuu:

Lokakuun alussa käytiin Simon kanssa Teivossa klinikalla ja piikitettiin takapolvet ja oikea kinner. Heti Simon klinikkakäynnin jälkeen teloi Helga oikean etujalkansa laitumessa ja sai melkein viikon karsinalepoa. Viihtyivät kuitenkin ihmeen hyvin Blendan kanssa pihattoon suljettuna. Kun Helgan jalka parani, palasi Simokin takaisin ratsuhommiin ja eikös Simolle pukannut samaan syssyyn vielä ummetusähkynkin. Ähkystä selvittiin letkutuksella ja yhden yön valvomisella onneksi.








Marraskuu:

Marraskuulla ihmettelin hevosten koko syksyn kestännyt lautojen ja seinien järsimistä. Tehtiin kokonaan uudet heinälaatikot vanerista, sekä päällystettiin pihaton seinät vanerilla, jotta eivät pääse enää tuhoamaan seiniä. Simolle löytyi viimein hevokokoiset valjakkokärryt, jotka toimivat hyvin myös Iitulla, joten myin neljä vuotta palvelleet vanhat valjakkokärryt pois. Blenda muutti pois marraskuun puolivälissä ja samalla vieroitettiin Helga kertaheitolla. Vieroitus sujui hyvin, mitä nyt Helga muutaman kerran yritti juoda Simolta maitoa... Iitu alkoi syksyn kevyehkön lomailujakson jälkeen liikkua uudella innolla.





Joulukuu:

Iitu käväisi joulukuun alussa pitkästä aikaa estekisoissa Tampereen ratsastuskeskuksessa hypäten 60cm ja 70cm luokat. Vauhtia löytyi tällä kertaa hyvin, vaikka tiputtikin puomit molemmissa luokissa.  Jäätikkö yllätti Helgan yhtenä päivänä tarhassa ja Helga liukasteli ja mätkähteli kumoon liukkaassa, mäkisessä tarhassa kunnes hoksasin, että siitä jäisestä mäestä ei välttämättä kannata kulkea, vaan kiertää loivemmasta kohtaa. Helga sai myös ensimmäisen rokotuksensa ja passikin saapui postissa juuri ennen joulua.




Kommentit

Suositut tekstit