Oma laji

Olen pitkään etsinyt omaa lajia. Joo, siis ratsastus on minulle oma laji, mutta ratsastuksessakin on niin monia lajeja. Lisäksi hevosten kanssa voi tehdä niin paljon muuta kuin vain ratsastaa, on useaakin erilaista ajamista, agilityä ja maastakäsittelyä. Mutta ratsastuksessa ei oikein mikään laji ole tuntunut vielä tarpeeksi omalta.

Kouluratsastus on mukavan haastavaa varsinkin silloin kun siinä onnistuu ja saa hevosen kulkemaan oikein, mutta minua ei ole tehty kulkemaan kenttää ympäri. Alkaa olla äkkiä aika puisevaa. Lapsena rakastin esteitä, mitä enemmän pääsi hyppäämään ja mitä enemmän löytyi vauhtia, sitä kivempaa. Sitä ihanaa vauhdin hurmaa! Aikuisiällä kiinnostuin Westernistä, siinä mennään enemmän rennossa muodossa, mutta siinäkin on kaikenlaisia sääntöjä ja osa-aluieita. Ei ole pelkkää höntsäilyä. Sitten mietin matkaratsastusta, mutta ei kuitenkaan sekään riitä. Maastoilua olen aina rakastanut, Saa olla luonnossa ja siellä kliseisesti sanottuna sielu lepää. Välillä laukataan hurjaa kyytiä teitä pitkin ja toisinaan kiipeillään kukkuloilla tai rämmitään sankassa metsässä. Aurinko paistaa ja linnut laulaa.







Puskaratsastus tai vaellus kun ei varsinaisesti ole laji. Mietin, että mitä näillä puitteilla voisi harrastaa ja mietin, mistä hevoset tykkäävät ja mitä me on jo tehty..sitten törmäsin netissä sellaiseen lajiin  kuin; Maastotaitoratsastus!

Maastotaitoratsastuksessa myös kilpaillaan kolmessa luokassa; helppo, vaativa ja vaikea. 

Maastotaitoratsastukseen kuuluu kolme samalla hevosella suoritettavaa koetta;

A. Suunnistus
B. Askellajikoe
C. Maastokoe, johon kuuluu esteitä/tehtäviä


A. Suunnistus;

Kilpailija ratsastaa määrätyn reitin kilpailunjärjestäjän määräämällä nopeudella. Reitin pituus on 3 - 40 km. Reitti voidaan jakaa kahteen saman vuorokauden aikana ratsastettavaan osaan, joista toinen voidaan ratsastaa yöllä. Kilpailijaa ei saa auttaa osuudella, kielletyksi katsottava apu johtaa hylkäämiseen. Reittiin voi sisältyä vaihtoehtoisia reittivalintoja ja sen tulee testata kilpailijan kartanlukusuunnistustaitoa

B. Askellajikoe;

Tavoitteena on osoittaa kilpailijan kyky saada hevonen liikkumaan nopeasti käynnissä ja hitaasti laukassa merkittyä uraa pitkin. Osakokeet: 1. Kilpailija ratsastaa käynnissä niin nopeasti kuin mahdollista 150 metriä n. 2.0 – 2.2 metriä leveää uraa pitkin. 2. Kilpailija ratsastaa laukassa 150 m niin hitaasti kuin mahdollista samaa uraa pitkin.

 Osakokeissa kilpailija voidaan hylätä ja hän saa 0 tulospistettä jos - hevonen ei säilytä vaadittua askellajia - hevonen pysähtyy tai peruuttaa uralla - hevonen siirtää yhden tai useamman jalan merkityn uran ulkopuolelle

C. Maastokoe;

Tavoitteena on esittää hevosen koulutustaso ja ominaisuudet ja arvioida sen luottamusta ratsastajaan sekä sen rohkeutta, tottelevaisuutta, tasapainoa ja varmajalkaisuutta. Lisäksi arvioidaan ratsastajan apujenkäyttöä, istuntaa ja taitoa liikkua ratsain maastossa. Ratsukko arvioidaan kokonaisuutena.

Kilpailu suoritetaan merkityllä noin 2- 5 km pituisella reitillä. Osuudelle annetaan ihanneaika (n 12 km/h). Reittiin sisältyy enintään 16 tehtävää ja tai estettä, jotka osuudella pitää suorittaa/ylittää.

(Lähteenä on käytetty Suomen Ratsastajainliitto Ry:n Maastotaitoratsastuksen sääntöjä, jotka löytyy tarkemmin täältä. )


Maastotaitoratsastuksen Maastokoe muistuttaa melko pitkälti Trailia, jossa tehdään myös tehtäviä. Trailissa on tehtävinä esimerkiksi portin avaaminen ja sulkeminen ratsain, peruutus. puomien ylitys, sillan ylitys jne. Maastotaitoratsastuksessa tehtävät suoritetaan tosin nimensä mukaisesti maastossa.

Maastotaitoratsastuksen lisäksi kilpaillaan myös Maastotaitoajossa, jossa on samantyyppisiä tehtäviä. 



Miksi tuo laji voisi sopia meille? Noh ainakin maastokokeeseen vaadittavista tehtävistä löytyy kokemusta. Maastokoe sisältää mäkien kiipeämistä ylös alas, pujottelua puiden lomassa, tiheikön läpi menemistä, vesiesteen ylitystä, tukkien/puiden ylitystä, sillan ylitystä, peruutusta ahtaassa tilassa..

Maastotaitoratsastus tunnetaan  nimellä TREC ja youtubesta löytyykin hakusanalla TREC riding, videoita aiheesta;




Tiedän, että ainakin Pirkanmaalle on yhdet Maastotaitoratsastuskisat luvassa elo/syyskuulla ja ajattelin niitä mennä seuraamaan, josko itsekin pääsisi joskus osallistumaan!  :) 

Nyt alan suunnitella pihapiiriin rataa, vesieste ja jyrkähkö ylämäki/alamäki ja puunrunko löytyykin ja ja itseasiassa pujottelukin on tuossa jokapäiväisellä reitillä.



Kommentit

  1. Tuohan kuullostaa mielenkiintoiselle. Juuri sellaista, missä voi yhdistää kaikkia osa-alueita ja etenkin kun saa mennä maastossa. Täytyypä käydä itsekin tutustumassa. Kaikkea voi kokeilla ja silloin kun on itsekin innostunut ja hevonen soveltuu niin mikäs sen mukavampaa kuin yhdessä tekeminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en tiedä miten tämä laji on jäänyt minulta pimentoon. Sattumalta törmäsin siihen ihan muutama viikko sitten :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit