Rahalla saa ja hevosella pääsee

Sain idean kirjoittaa ensimmäisen niin sanotun "mielipidepostauksen" kun minulta kysyttiin, että millä rahoitan tämän hevosharrastukseni. Yleisesti taitaa vallita sellainen luulo, että hevosharrastus on mahdottoman kallis harrastus eikä siihen ole kaikilla varaa. Okei, jos asuisin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, voisi tilanne olla toinen jos ei olisi omaa tilaa, missä pitää hevosia. Täällä maalla selviää kuitenkin aika edullisesti.

Olen aina ollut säästäjä. Kun olen ollut töissä olen aina pistänyt palkasta siivun säästöön. Näillä säästöillä ostin ensimmäisen oman hevoseni, Simon, kohta pari vuotta sitten. Asuin tuolloin Tampereella, kapungissa ja Simo asui Tampereen Teiskossa Aitotallilla täysihoidossa ensimmäiset puolisen vuotta. Olisin viihtynyt Aitotallilla pidempään, mutta ostimme avomieheni kanssa oman maatilan Tampereen lähistöltä ja matka Aitotallille kävi todella pitkäksi. Maatilalta löytyi vanha kivijalkanavetta, jonka päädyssä oli talli. Tuo koko rakennus oli kuitenkin toiminut viime ajat kanalana, joten siellä oli melkoinen laittaminen tarpeen. 



Muutimme tähän tilalle vuosi sitten ja tallia aloimme kunnostaa viime kesänä. Minulla on tuolla aiemmin kirjoitus tallin kunnostamisesta, jos jotakuta kiinnostaa vilkaista. Alusta asti oli selvää, että käytetään navettarakennusta pihattona. Itse kannatan ehdottomasti niin luonnonmukaista hevosen hoitoa kuin vain on mahdollista. Pihatossa hevosella on vapaus valita, onko sisällä vai ulkona. Pihatosta ja tarhasta löytyy myös erinäisiä virikkeitä hevoselle, esimerkiksi mäkiä, notkoja, kiviä ja puita, joihin voi hangata itseään. Suosin myös vapaata heinää ja stressitöntä elämää. Tosin vapaata heinää ei aina voi pitää kun sillä lihoo nopeasti. Sitten ratkaisuiksi löytyy kuitenkin slowfeeding verkkoja ja toisinaan on viikkoja kun annan heinää pieniä määriä muutaman kerran päivässä. Toisaalta olen pannut merkille, että hevoset syövät hitaammin ja rauhallisemmin eivätkä edes paljoa silloin kun heinää on jatkuvasti saatavilla. Kun annan heinää erikseen, höristään jo portilla ja ahmitaan hirmuisella kiireellä ja siirrytään kaverin kasalle ja kytätään taas että koska tulee lisää heinää.



Koska hevosta ei voi pitää yksin, enkä löytänyt kesällä Simolle tarhakaveria, ostin toisenkin hevosen, Iitun. Iitu oli edullisempi kuin Simo, koska oli vasta kolmevuotias. Tammat on muuten usein kalliimpia kuin ruunat. Kuitenkin Iitulle tuli sitten äkkiä tonni hintaan lisää ammattiratsuttajan myötä ja työ jatkuu edelleen keväällä, eli loppupeleissä olisi tullut ehkä edullisemmaksi ostaa hieman vanhempi jo koulutettu hevonen. Simosta maksoin 4000 euroa, mikä on aika normaalihinta vuonohevosruunalle, jolla ei ole erityisempiä meriittejä tai kilpailukokemusta. Orivarsoja saa jopa 1500-2000 eurolla ja kolmevuotiaasta Iitusta maksoin 2500 euroa.



Mutta kuluthan eivät jääneet siihen hevosen ostohintaan. Vakuutukset ovat vajaan tonnin vuodessa yhteensä. Kengitys on 6-8 viikon välein n. 130-150€ /kerta. Tallivuokraa voi joutua maksamaan 400-800 euroa. Tosin tallivuokra yleensä sisältää ruuan ja veden + hevonen viedään puolestasi ulos ja sisälle ja karsina siivotaan. Tällä hetkellä minun ei tarvitse maksaa tallivuokraa, mutta heinät maksoi ja vesi. Laskin tosin että vesi maksaa viitisen euroa kuussa, joten se ei kalliiksi tule. Heinät ostetaan yleensä kerralla heinäkuussa ellei sitten onnistu solmimaan sellaista diiliä, että heinää toimitetaan pienissä erissä ympäri vuoden. Usein myyjällä on kuitenkin kiire saada lato tyhjäksi ja lisää tilaa. Me onneksi saatiin viime vuonna osa heinästä omasta pellosta ja siinäkin säästi jo yli 500 euroa. Osa heinästä ostettiin ja siihen meni samat 500 euroa. Tänä vuonna meillä kuitenkin tulee kaikki heinä omasta pellosta.

Norjan vuonohevonen alkuperäisrotuna käyttää hyvin ravinnon hyödyksi, eli syövät vain heinää ja kivennäistä. Lisäksi hevosille on himalajan suolakivi. Kivennäissäkki maksaa 25 € ja ostan säkin kolmen kuukauden välein sunnilleen. Eläinlääkäri käy kerran, pari vuodessa rokottamassa ja raspaamassa. Yksi käynti on noin 200 €. En käytä lainkaan merkkivaruisteita. Mielestäni on sulaa hulluutta maksaa 200 € merkkisuitsista ja kun 20 euron tarjoussuitsilla pärjää aivan hyvin. Sama koskee satuloita. Jos vaan sopiva satula löytyy niin mitä edullisempi sen parempi. Ostamani satulat ovat maksaneet kaikki 60 € - 300 €, joten niissäkin on päästy toistaiseksi halvalla. Tosin jos sellainen tilanne tulee, että selkään ei sovi muuta kuin se merkkisatula niin sitten sellainen täytyy ostaa. Loimet, riimut, narut, harjat ym. ostan kaikki tarjouskoreista, alennuksista ja hyödynnän paljon hevostarvikeliikkeiden loppuunmyyntiä.



Myös omat vaatteet on lähes poikkeuksetta tarjouskamaa, ratsastushousuja minulla on neljät ja kaikki maksaneet 20-60 euroa, 50 e kypärä, muutama raippa, jodhpurit ja sappaat 10 €- 60 €, niitäkin löytyy  neljä paria eli jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Jos haluaa käydä tunneilla, niin mitä lähempänä jonkin kaupungin keskustaa paikka on, sitä kalliimpia on tunnit. Syrjäisemmille talleille kestää kauemmin bussilla ja tarvitsee toisinaan omaakin autoa, mutta tunnit ovat edullisia ja ryhmät pieniä. Itse suosin pienempiä talleja kuin suuria laitoksia.



Tällä hetkellä eletään kädestä suuhun, sillä kaikki palkka mikä tulee, myös menee. Lähinnä tilan kunnostamiseen. Tällä hetkellä on tuotu paljon mursketta pihaan, jolla on päällystetty pihatietä ja tarhan pohjustus on käynnissä samaisella kalliomurskeella. Tarhaan on rakenteilla myös toinen pihatto / katos. Mutta nämä ovat usein sellaisia kertaluontoisia hommia, mitä ei seuraavana vuonna ole edessä. Myös kenttä on työlistalla tälle kesälle, mutta se ei ole niin tärkeä kuin saada piha kuntoon. Maastomopoja nuo minun hevoset lähinnä on.

Eksyin vähän raiteilta, mutta tämän jutun pointti oli että ei hevosharrastuksen tarvitse välttämättä olla kallis. Lapsena riitti kun omisti kypärän ja kumisaappaat. Paiskin tallilla töitä, siivosin karsinoita, ruokin eläimiä ja palkkioksi pääsin hoitamaan poneja ja ratsastamaan. Sillä, mitä on päällä ei ole merkitystä kunhan on kypärä ja turvalliset jalkineet.


Kommentit

  1. Opin tästä tosi paljon ja tässä oli sellasta tietoa mitä olen etsinyt pitkään netistä eikä ole löytynyt. Mutta nyt löysin! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Olipas mielenkiintoista tekstiä. Itsekin haaveilen omasta paikasta ja tällä hetkellä olemme hepan kanssa tallilla. Hoito erinomaist ja kaikki toimii, olen ollut enemmän kuin tyytyväinen, joten siltä osin ei ole painetta oman paikan löytämiselle. Mutta ainahan se on ollut haaveena.

    Minäkin pyrin saamaan / löytämään / ostamaan tarvikkeita tarpeen mukaan mahdollisimman edullisesti. Satulat on tosin sellainen, että niiden kanssa joutuu välillä miettimään, onko sopiva, ostetaan uusi, vaihdetaan. Mutta en helpolla ostaisi parin tonnin satulaa, siinä on jo niin paljon kipukynnystä ja tonnikin kuullostaa jo melko korkealta hinnalta.

    En ostele merkkitarvikkeita, en kalliita suitsia, mutta tykkään ostella loimia, ei kalliita, mutta toimivia ja tarpeellisia. Meillä näitä ei vielä ole kovinkaan monta, mutta vähitellen ne lisääntyvät.

    Hyvin paljon samankaltaisia mietteitä, minullakin on kaipuu omaan paikkaan. Nykyistä paikkaa on tosin pakko kehua, että kaikinpuolin tällaiselle puskatasoisellekin hieno, kiva paikka, vaikka omistaja onkin juurikin päinvastainen, panostaa laatuun ja on kisaava ratsastaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että sinulla on niin hyvässä hoidossa hevonen. Tämä teksti käsitteli lähinnä hevosharrastuksen kuluja, mutta taidampa kirjoittaa seuraavaksi kuinka paljon aikaa ja vaivaa oman tallin pyörittäminen vaatii :) Ajatuksena ja unelmana hieno, todellisuudessa rankkaa työtä ja ratsastan nykyään vähemmän kuin ennen kun kaikki aika menee tallihommissa.. :(

      Loimia nuo minun hevoset ei onneksi tarvi, paitsi fleeceloimea kuivatukseen silloin tällöin, joten loimitukseltakin olen välttynyt. Satuloiden kanssa puljaus on myös itselle tuttua :D Varsinkin jos ostaa edullisesti netin kirpputorilta, ei usein ole palautusmahdollisuutta jos ei sovikaan vaan täytyy myydä eteenpäin.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit