Ähky tuli kylään

Niinhän siinä sitten kävi, että Simolle tuli kolmatta kertaa ähky minulla ollessaan. Ensimmäinen ähky oli kolmisen vuotta sitten keväällä ja johtui siitä, että Simo oli koko päivän juomatta laitumessa. Vettä oli vapaasti saatavilla, mutta oli kiire syödä, niin ei ehtinyt juomaan. Tällöin aloin juottamaan Simoa aina ennen ratsastusta, sillä ratsastuksen jälkeen on myöhäistä yrittää juottaa kun ähky on jo päällä.

 Toinen ähky oli pari vuotta sitten syksyllä. Sama juttu eli Simo ei ollut juonut koko päivänä tarhassa. Tällöin Simo kyllä juotettiin ennen ajolenkkiä, mutta tuo ämpärillinen vettä oli ilmeisesti ainoa, mitä Simo oli päivän aikana juonut. Tämän jälkeen aloin lisäämään Simon ruokaan suolaa, jotta joisi myös itsekseen tarhassa.

Juottaminen ja suolan lisääminen ei sekään riittänyt, sillä nyt sunnuntaina tuli kouluvalmennuksen aikana ähky. Simo joi ennen valmennusta iso ämpärillisen vettä ja muistan ihmetelleeni sitä oikein ääneen, että kaikkiko meni.. Olin itse Iitulla valmennuksessa. Simo vaikutti kentällä laiskalta ja siitä ei oikein meinannut irrota mitään. Sitä sitten patistettiin ja patistettiin, että sai edes lyhyet onnistuneet pätkät laukkaa. Muistan selästä laskeutuessamme vilkaisseeni Simoa kun se irvisteli. Tuolloin mietin, että aika jännä kun yleensä irvistelee vaan ähkyssä. Tallissa varusteita purkaessa se sitten varmistui: Simolle ei maistunut ruoka, vaan se käänsi päänsä pois ja alkoi irvistellä. Aloin heti toimiin ja täytin 50ml ruutan vedellä, jolla aloin työntämään väkisin vettä suuhun. Tuolla tekniikalla ei tainnut mennä edes litraa kun Simo sylki osan tietty pois. Simo myös alkoi potkia ärtyneen oloisena mahaa. Ei auttanut kuin pyytää eläinlääkäri nesteyttämään ja lääkitsemään. Onneksi huomasin ähkyn heti ensimmäisistä merkeistä eikä Simo päässyt kertaakaan piehtaroimaan.

Eläinlääkäri antoi kipulääkkeen ja nesteytti reilusti. Hoito-ohjeet oli hieman muuttuneet viime kerrasta, sillä enää ei pitänytkään taluttaa, vaan vain seisottaa tallissa ja antaa kolmen tunnin välein pieni tukko heinää. Eläinlääkäri nesteytti neljältä, joten seitsemältä illalla kokeilin antaa heinää ja vettä. Kumpikaan ei kelvannut. Taisi olla vasta kymmenen aikaan kun Simolle meni pieni tukko heinää. Kävin Simolle yöllä antamassa kolmen tunnin välein tukon heinää ja juottamassa. Ei Simo tosin suostunut juomaan. Kävin myös pissattamassa Simoa pihatossa, koska talliinhan Simo ei voi pissata, vaikka olin laittanut lattialle paksun kerroksen purua. Kun menin katsomaan Simoa neljän jälkeen aamuyöllä, oli tallin lattialla lantakasa ja myös pissat. Uskaltauduin päästämään Simon pihaton puolelle, koska se vaikutti pirteältä ja halukkaalta menemään ulos. Juottelin Simoa vielä päivän mittaan, mutta erityisempiä väsymyksen merkkejä se ei näyttänyt ja ruokahalu oli valtava. Simo oli oikein ärtyneen oloinen kuin syötin sille vain pieniä tukkoja heinää pitkin päivää.

Keskustelin eläinlääkärin kanssa ähkyn mahdollisesta aiheuttajasta niin todennäiköisesti aiemmin viikolla syöttämäni psyllium -kuuri sai jonkinmoisen tukoksen aikaan. Olin juottanut Simoa reilusti psylliumin aikana ja kun kuuri loppui torstaina niin sunnuntaina tuli ähky. Muuta syytä en keksi. Aion jatkaa samaan malliin juottamista ja suolan käyttöä ruuassa.Ehkä täytyy antaa psylliumia useammin niin ei ehdi kertyä hiekkaa tai muuta suoleen. Hassua sinänsä, että nytkin annoin sen vain varuiksi. Ei Simolla ole näkynyt merkkejä hiekasta, eikä se hiekkaakaan syö. Noh taas opittiin ja onneksi olen oppinut jo tuntemaan pienistä merkeistä kun ei ole kaikki kunnossa.

Simo -reppanalle meinasi käydä köpelösti

Kommentit

  1. Onneksi kaikki nyt hyvin! Selittikö lääkäri, miksi hoito oli nyt erilainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei selittänyt tarkemmin ”nykyään menee näin” muutenkaan tuo tällä kertaa päivystysvuorossa ollut kunnaneläinlääkäri ei ollut mikään asiakaspalvelun helmi..

      Poista
  2. Kyllä meillä marraskuussa ihan hevoseläinlääkäri sekä päivystävä ell käski kumpikin taluttamaan ähkyistä hevosta, mutta molemmat oli samaa mieltä, että sitä tuntikausien kävelyä ei ole tarpeen toteuttaa vaan tarpeen mukaan lyhyen aikaa. Meillä ainakin alkuun kävely ihan selvästi helpotti hevosen oloa, tosin loppuvaiheessa sitä oloa ei helpottanut enää mikään ja päädyttiin eutanasiaan kolmen päivän taistelun jälkeen.
    Onneksi teillä näyttää nyt olevan kaikki taas kunnossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu olevan vähän eläinlääkärikihtaista, koska vuosi sitten käynyt päivystävä kunnan eläinlääkäri taas oli sitä mieltä, että kannattaa parin tunnin välein käydä vartti taluttamassa ja mieluiten mäkiä ja ojien yli niin alkaa suoli toimia.

      Aiemmin kävelyttäessä on Simo siinä kipeimmässä vaiheessa vain seuraillut perässä, mutta kun kipu on alkanut helpottaa, on alkanut kiinnostus ympäristöstä ja maasta löytyvästä ruohosta/heinästä.

      Kurjaa, että teillä kävi huonosti, ei toivoisi sellaista kellekkään, mutta olen tehnyt myös sen päätöksen, että parempi lopettaa suoraan kuin jättää kärsimään

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit