Helgan ensimmäinen ohjasajo

Helga kääntyi 2 -vuotiaaksi, joten aloitettiin nyt heti tammikuulla ajokoulutus. Alkuun Helga hengaili vain silat selässä ja myös taluttelin sitä silat selässä. Ei Helga ollut moksiskaan niin päädyin laittamaan ajo-ohjat ja testaamaan ohjasajoa. Ensimmäisillä ohjasajokerroilla olisi hyvä olla joku auttamassa ja taluttamassa Helgaa kun minä ajan takaapäin, jotta Helga hoksaa mikä on homman juju. Yksin minä hevosten kanssa touhuan lähes aina niin pienellä riskillä laitoin ohjat ja aloin ajamaan suoraa takaa.

Kun yritin ohjasajaa 3 -vuotiasta Iitua, kiemurteli se kuin juopunut mato tietä pitkin. Hommasta ei tullut niin mitään, kun se yritti kokoajan kääntyä kohti. Helgapa yllätti ja olikin ihan toista maata. Helga lähti heti etenemään eteenpäin ja itse kuljin takana. Piiska minulla oli sisäkädessä, eikä takana ulkokädessä, jossa se olisi auttanut etenemisessä. Tuo oli taktinen veto, ettei Helga yritä kääntyä sisäkautta syliini. Eikä yrittänyt. Hyvin kulki molempiin kierroksiin ja myös suunnanvaihto onnistui. Taisi Helga tykätä tuosta puuhasta. Helga hakeutui myös luonnostaan kivasti alas ja pyöreäksi, mikä vaikutti lupaavalta. Ensimmäinen ohjasajoharjoitus kesti kokonaiset 10 minuuttia, mutta hyvällä fiiliksellä tehtiin ja siihen myös lopeteltiin. Kentän aidat antoivat hirmuisesti tukea ja auttoivat käännöksissä.Tykkään siitä, miten hienosti Helga on oppinut suitsiin ja kuolaimiin. Jouduin ostamaan Helgalle jo pidemmän kolmipalan, 13,5cm, sillä alkoi tuo ensimmäinen 12,5cm kuolain puristaa suunpieliä. Löysin myös melkoisella tuurilla Helgalle nätit nahkasuitset Hööksiltä vain 15 eurolla! Nuorelle ei kannata ostaa kalliita suitsia, sillä ne melko varmasti hajoaa palasiksi jossain kohtaa. (Iitu hajotti ihanat HKM pikalukkosuitset, joten siitä opittiin)

Ohjasajaessa totesin, että Helga on vielä niin pieni rääpäle, ettei tulisi mieleenkään laittaa minkäänlaisia kärryjä perään. Silatkin olivat aivan liian isot tekemistäni lisäreistä huolimatta. Päätin, että mikäli Helga ei saa kesän aikana kunnon kasvupyrähdystä, ei kärryjä laiteta vielä 2-vuotissyksynä perään. Kiirehtimällä tulee vain rikkinäisiä hevosia ja vuonohevonen kehittyy hitaasti. Helga kumminkin kasvaa 10 -vuotiaaksi asti, niin en halua häiritä kehitystä liiallisella rasituksella. Lisäksi haluan, että Helga on reipas ja eteenpäinpyrkivä, toisin kuin Iitu, jonka kanssa mentiin siltä osin metsään. Lupaavasti alkoi kyllä hommat ja tätä ohjasajoa tehdäänkin nyt koko kevät.Kommentit

Suositut tekstit