Helgan koulutus

Helgan kanssa on tarkoitus edetä rauhassa. En näe mitään järkeä kiirehtiä hitaasti kehittyvää kylmäveristä. Kauhulla katselin kun näin Facebookissa kuvan 1,5 vuotiaasta vuonohevosesta kärryt perässä ja ihminen kärryillä. Kokoakin taisi olla vain vähän reilu 120cm. Hitaasti ollaan edettykin, sillä vasta nyt syksyllä ollaan harjoiteltu pitämään kuolaimia suussa ja suitsia päässä.

Kesällä harjoiteltiin vielä taluttamista riimusta, joka olikin aika extremeä välillä Helgan hyppiessä pystyyn ja sinkoillessa joka suuntaan. Pikkuhiljaa kuitenkin oppi kulkemaan taluttaessa. Siispä siirryin kesällä jo liinatyöskentelyyn ympyrällä. Ihan vaan harjoiteltiin pysähtymistä pyynnöstä, sekä käyntiä ja ravia. Ihan lyhyitä pätkiä ja työt loppui heti kun Helga teki niin kuin pyysin. Tällöin oli vielä riimu käytössä.



Syksyllä Helga sai haistella ja maistella kuolaimia. Uitin kuolaimet ensin melassisiirapissa, jolloin Helga otti ne innokkaasti suuhunsa ja imeskeli niitä. Laitoin ihan vaan hetkeksi suuhun ja otin pois. Tätä tehtiin jonkin aikaa, alkuun pari kertaa siirapilla, sitten sujui jo ilmankin. Seuraavaksi mukaan tuli suitset ja suitsiakin pidin alkuun ilman kuolaimia. Olihan ne ihan erilaiset päässä kuin riimu. Kiinnitin kuolaimet suitsiin ja Helga hengaili tallissa suitset päässä. Seuraavaksi laitoin riimun suitsien päälle ja talutin, sekä juoksutin Helga liinassa edelleen riimusta vaikka suitset oli päässä. Kiinnitin suitsiin ohjat ja taluttelin Helgaa ohjista ja jätettiin riimu jo pois. Tällä hetkellä Helga työskentelee liinassa suitset päässä. Käyntiä ja ravia lähinnä, laukkaa en ole pyytänyt, mutta Helga on joskus nostanut sen itse.

Helga on aika röyhkeä ja vilkas tapaus, joten käytöstavoista saa muistuttaa jatkuvasti. Tallissa Helga on aika mahdoton, kun se hyörii ja pyörii ja tutkii eikä pysy hetkeäkään paikallaan hoitaessa. Olen sitonut Helgan puomiin kiinni Simon viereen ihan vaan hengailemaan, jotta oppisi olemaan paikallaan. Eiköhän tuo ajan kanssa rauhoitu kun vaan tekee riittävästi toistoja.

Helgan kääntyessä vuodenvaihteessa 2-vuotiaaksi on tarkoitus alkaa pitämään valjakkovaljaita selässä. Ihan vaan hengailla ne päällä tallissa ja talutella pihatiellä edes takaisin. Pikkuhiljaa siirryn valjaat päällä ohjasajoon. Aloitan kevyillä valjakkovaljailla ja siirryn vasta myöhemmin raskaisiin työvaljaisiin, kun Helga on jo tottunut valjaisiin ja valjastuksiin. Tätä olen suunnitellut tekeväni syksyyn asti ja vasta syksyllä aletaan ihmetellä kärryjä. Ideana on kouluttaa ensin ajolle, jotta ratsutus on helpompaa. Yritän edetä mahdollisimman rauhassa ja asteittain, pilkkoa asiat pieniin osiin Helgalle opittavaksi. Kiirehtimällä saa vain vikoja ja rikkoo pian koko hevosen, kun liian nopeasti rasittaa. Sitähän en missään nimessä toivo Helgalle. Katsotaan mitä tästä tulee, pitääkö muuttaa suunnitelmaa tai hankkia apua.


Kommentit

Suositut tekstit