Simo alkoi ontumaan -vaikka lokakuulla käytiin ontumatutkimuksissa

Simo alkoi mystisesti ontua kolmisen viikkoa sitten. Huomasin ontuman pari päivää pitkän maastolenkin jälkeen ja ensimmäisenä ajattelin, että onko jumissa siitä. Olin lähdössä tavaksi tulleelle käyntilenkille iltahämärissä, kun kovalle tielle päästyään alkoi Simo kyykkäämään oikealla etujalalla. Tulin alas selästä ja talutin kovalla tiellä. Ontuma näkyi selvästi oikeassa jalassa. Poikettiin tieltä vanhalle laitumelle ja sitä kautta metsään. Pehmeällä pohjalla Simo ei ontunut. Kävin vielä kentällä kävelyttämässä molempiin kierrokseen ja testasin myös ravia. Vasempaan kierrokseen ravasi hyvin, oikeaan ontui. Kummallista.

Vein talliin ja tunnustelin jalat. Eivät olleet mitenkään merkittävästi turvoksissa tai lämpimät. Minulla sattui olemaan Helgan sudenhampaiden poistosta jäänyttä metacamia joten annoin sitä ja laitoin tarhaan.Seuraavana päivänä Simo ei enää ontunutkaan oikeaa jalkaa, vaan vasenta etujalkaa. Ontuma näkyi selvästi taluttaessa ja kentällä vasempaan kierrokseen. Oikeaan kierrokseen meni lähes puhtaasti. Kyllä minua ihmetytti, eilen vaivasi toinen jalka ja nyt nyt toinen. Kummallista. Iltaheinien aikaan Simo laukkasi iltaheinille hirmuista vauhtia ja hyppäsi matkalla myös tarhassa parin koivunrungon yli ilman mitään ongelmaa. Aloin miettiä, että olisiko sittenkin ohut antura. Simo toissa talvena alkoi ontumaan liian ohueksi vuoltua anturaa. Silloin pidin sillä pari viikkoa paksupohjaista bootsia tarhassa ja ontuma parani sillä. Mutta Simolla on nyt kengät jalassa ja tuolloin se oli kengättä. 


Hyvä ystäväni google kertoi, että vaihteleva ontuma etujaloissa ja kovalla pohjalla viittaisi sädeluuontumaan. Olin ehtinyt tilaamaan hierojan, peruin sen, laitoin kengittäjälle viestiä ja varasin ajan klinikalle. Saatii aika reilun viikon päähän Ertolan Kristiinalle, joka tuntee erinomaisen hyvin hevosten jalkavaivat. Tällä välin Simo sai olla tarhassa ja välillä otin Simon liinan päähän tarkistaakseni miten liikkuu.

Pari päivää ennen klinikkaa kävi kengittäjä, jolle kerroin epälyistäni. Oireiden perusteella hän ei uskonut, että olisi kavioluuontuma, sillä kaviopihdeillä sai painaa kaikin voimin, eikä Simo reagoinut siihen. Vasemman jalan jännettä puristellessa Simo hieman nykäisi jalkaa. Se oli ainoa reaktio. Kerroin samalla takapolvien vuosittaisesta piikityksestä ja kuinka Simo on ratsastuksen alussa epäpuhdas kunnes sen saa liikkumaan vauhdikkaasti, jolloin epäpuhtaus katoaa. Tämän perusteella Simolle vaihdettiin takajalkoihin kengät sivukäänteillä, joka sallii kaviolle pyörähtävämmän liikkeen. Etujalat vuoltiin ja kengitettiin normaalisti, koska ilman tarkempaa diagnoosia, ei niille voinut oikein lähteä tekemään mitään.


Klinikalla tehtiin alkuun laaja ontumatutkimus ( sama mikä oli juuri lokakuulla tehty...) Simo ontui kovalla pohjalla selvästi molempiin kierroksiin. Takapolvissa ei tällä kertaa moitittavaa. Tällä kertaa kavipihdeillä tunnustellessa Simo reagoi voimakkaasti jo vain pihtien kosketukseen, vaikka niillä ei puristettu. Antura oli pehmeä ja joustava niin, että pihdit oikein upposivat kavioon.  Kavioista otettiin röntgen -kuvat, joista selvisi, että kyseessä ei (onneksi) ollut sädeluuontuma. Kavion pohja oli todella ohut ja varvas pitkähkö, joten se pitää vuolla lyhyemmäksi ja alkuun laittaa pohjallista /täytettä etukavioihin. Kavioluun päällä oli jonkinlaista epätasaisuutta, mikä voisi olla orastavaa nivelrikkoa, mutta 21 -vuotiaaksi hevoseksi jalat oli oikeinkin hyvässä kunnossa.
Etujalkojen kavionivelet piikitettiin ja lisäksi etujalkoihin tiputettiin tildren. Tildrenin pitäisi vaikuttaa pitkään ja nimenomaan vain tuolla etujaloissa. Takapolvet piikitettiin samalla, jotta niiden takia ei tarvitse enää syksyllä mennä. Keskusteltiin kengityksestä, eikä nyt toistaiseksi laiteta pohjallisia, sillä Simo pääsee kesäkuun alusta pehmeään laitumeen. Hoito-ohjeeksi tuli metacam kuuri ja kävelytystä 2 viikkoa.Täytyy erikseen mainita, että Kristiina on todella tarkka hevosten painosta ja mainitsee aina jos on yhtään pyöreyttä hevosessa niin tällä kertaa hän sanoi, että Simoa ei tarvitse enää yhtään laihduttaa. Pikemminkin nyt täytyy rakentaa lihasta, sillä Simon ylälinja on melko lihasköyhä. Simolle annettiin lokakuulla laihdutusohjeet ja talven aikana onkin tipahtanut painosta noin 70 kiloa minimiheinän ansiosta. Kivaa, kun päästään taas harrastamaan normaalisti Simon kanssa. Ehdin jo ajatella, että uudelleen löydetty kavalettityö ja hyppääminen saa nyt jäädä, mikä olisi ollut harmi kun Simo on ollut valtavan innoissaan pikkuesteistä.Instagramista löytyy ihan video ontumatutkimuksesta. Tänne blogiin niitä ei saa paitsi hankalasti Youtuben kautta kierrättämällä ja periaatesyistä en ole youtubeen enää juuri materiaalia laittanut, koska sen käytöstä on tehty niin hankalaa.

Kommentit

Suositut tekstit