Vuosi 2017 - huonoa tuuria ja pari hyvää hetkeä

Jos viime vuonna kirjoitin vuodesta 2016 epäonnen vuotena, niin ei tämä 2017 hirveästi vahvemmin mennyt. Tai ehkä en osaa nähdä kuin ne huonot hetket. Siispä kertaus kuluneeseen vuoteen lienee paikallaan. Kuvat ovat osittain kameralla ja osittain puhelimella otettuja. Kuvia on näemmä tullut otettua menneenä vuonna ihan älyttömästi, pahoittelut pituudesta.

Tammikuu

Tammikuulla oli mukavasti lunta ja enimmillään noin parikymmentä astetta pakkasta. Aloin ratsastelemaan Blendalla ensimmäistä kertaa ja alussa vähän jännitti kun Blenda meni niin lujaa ja tuntui, että lähtee ihan käsistä. Asia, jota pelkään eniten ratsastaessa ei ole putoaminen vaan se kun hevonen lähtee viemään, eikä  pysähdy vaikka mitä tekisit. Varsinkin jos vaarana on liikenne tai pohja on liukas. Kun opin, että vaikka Blenda meneekin lujaa,  ei se ole silti lähtenyt käsistä, vaan pysähtyy kyllä niin aloin minäkin rentoutumaan. Ensimmäiset ratsastuskerrat oli kovinkin jännittäviä molemmille, mutta onneksi yhteistyö lähti siitä sujumaan.


Blenda ihmettelee

Jonossa on paras kulkea

Iitu

Simo ja siiliksi kynitty harja

Kaunis Blenda
Blenda partoineen


Ajelulla Simon kanssa

Ensimmäisiä kertoja Blendalla maastossa
Tammi-helmikuulla käytiin maneesilla ahkerasti lauantaiaamuisin kouluvalkuissa. Kävin aika paljon yksityisvalkuissa Simon kanssa. Iitu taisi helmikuulla olla pari kertaa mukana.

Hikinen Simo maneesilla

Valmennukset alkoivat jo seitsemän jälkeen ja kotimatkalla aurinko alkoi vasta nousemaan.

Simo laitumella ja tammikuinen aurinkoHelmikuu

Helmikuussa jatkettiin lauantaisia kouluvalmennuksia maneesilla ja liikuttiin muutenkin monipuolisesti hangessa pellolla, maastossa ja kärrylenkeillä.

Simolla pellolla ihailemassa laskevaa aurinkoa

Askartelin Simolle norjalaisen kouluhuovan.

Simon kanssa maneesilla

Vaihteeksi Iitulla pellolla

Simon kanssa ajelulla.


Maaliskuu

Maalikuussa elämä kulki pitkälti samaa rataa, kunnes erään lyhyehkön maastolenkin jälkeen Simo ei suostunut syömään ruokaansa, eikä edes juomaan melassivettä. Alkoi irvistelemään ja kakkasi, mutta oli jokseenkin levoton ja Simon yrittäessä piehtaroida kävi selväksi, että ähkyhän se. Aiemmin tammikuulla oli saatu ähky ehkäistyä laittamalla isolla ruutalla vettä suuhun, jolloin Simon oli pakko niellä, mutta nyt ei toiminut sekään. Ei muuta kuin soitto päivystävälle eläinlääkärille lauantai-iltana. Eläinlääkäriä odotellessa talutettiin Simo naapuritallille, josta haettiin parafiiniöljyä ja juotettiin sitä Simolle. Eläinlääkäri tuli letkuttamaan ja Simo jäi yöksi hoitotilaan, jossa valvoin sen luona koko yön. Kävin parin tunnin välein taluttelemassa Simoa mäkiä ja ojia ylös alas, jotta tavara suolessa lähtisi liikkeelle. Simo oli kovin väsynyt kun ei päässyt pitkälleen nukkumaan. Juotin Simolle omenamehuvettä tunnin välein, koska melassivesi ei maistunut. Simo onneksi joi ja aamulla seitsemän aikaan viimein kakkasi ja oli toipunut, jolloin pääsin itse lepäämään. Kaikki tämä johtui siitä, että Simo ei ollut juonut päivällä. Itsellä ei käynyt mielessäkään, että hevonen ei koko päivän aikana joisi kun puhdasta vettä on vapaasti tarjolla! Tuon jälkeen olen juottanut Simolle ämpärillisen vettä aina ennen liikutusta. Kyllä siinä sen verran pelästyi.

Iitu vaihteeksi kärryjen edessä.

Simolla ajamassa

Mittailen säkäkorkeuksia säännöllisin väliajoin ja Simolla mitta näytti 155cm

Lenkille lähdössä

Simo päikkäreillä pihatossa

Iitun kanssa ajelulla

Blendalla maastossa


Upea auringonlasku!

Kuva Simon selästä, itse olen Blendalla edellä.

Blenda torkkuu hoitotilassa

Senna ja Iitu maastoon lähdössä

Iitun vauhdikasta menoa

Simon ähky

Oma ähkypeti vasemmalla. Tuossa vietettiin yö Simon kanssa.

Huhtikuu

Huhtikuussa oli mukavan lämminta ja aurinkoista, joten pidettiin perinteiset pihaton tyhjennystalkoot. Aurinko paistoi komeasti ja juuri kun saatiin tarhakin siivottua alkoikin tulla taivaan täydeltä lunta! Huhtikuulta jäi muuten mieleen suht mielenkiintoiset kelit, kun yhtenä päivänä paistoi aurinko lämpimästi ja toisena tuli lunta. Huhtikuulla pääsi myös nauttimaan keväisistä löllöteistä ja käytiinkin porukalla hevosten kanssa maastossa kaahaamassa.

Blenda rentoutuu harjauksessa

Simon ja Iitun kanssa maastossa

Kaunis Blenda

Blenda on rakenteeltaan pitkä ja hoikka


Blendan omistaja Ida tuli moikkamaan Blendaa käydessään vieressä Hevoset- messuilla

Maastossa messujen jälkeen

Ajelulla Simon kanssa

Iitun kanssa kärrylenkillä

Iitun uudet suitset, jotka ostin kisoja varten.

Simon kanssa maneesilla

Mukana myös Iitu. Tässä kuvassa näkyy rakenne-erot hauskasti. Iitu on tiivis paketti.

Lantalan tyhjennystä

Pihaton tyhjennystalkoot

Pihaton pesu

Tarha siivottu ja lantala tyhjä

Kaverit tulivat ihmettelemään

Minne kaikki lanta katosi?

Iitu pihaton oviaukossa.

Simo edellä, Blenda vaihteeksi perässä.

Iitu raekuurossa

Aurinko paistaa ja rakeita sataa kärrylenkin päätteeksi

Blendalla keväisellä metsätiellä

Huhtikuun lopulla tuli toki lunta juuri kun olltiin ajolenkiltä tultu Simon kanssa.

Iitun ja Simon hoitohetki


Iitun kanssa metsätiellä ajelulla

Ahkerat tarhan siivous apurit

Viimeinen kerta maneesilla. Tämä jälkeen ei ole käyty.

Toukokuu

Toukokuussa kelit oli kuivat ja aurinkoiset ja päästiin menemään ennätyspaljon omalla kentällä. Kouluvalkkuja pidettiin kerran, kaksi viikkoon ja Iitukin hyppäsi vuoden ensimmäiset esteensä. Toukokuu oli vuoden paras kuukausi kelien ja harrastusten puolesta! Iitukin lähti orin luo astutukseen jo toukokuun alkupuolella.

Blenda päikkäreillä

Löydettiin Iitun kanssa uusi reitti metsästä, joka kuitenkin päättyi isoon ojaan.

Simolla maastossa

Silapatja vinossa lenkin jäljiltä

Koko lauma nauttii lämpimästä kevätauringosta.


Iiitu vetelee sikeitä Blendan varjossa

Iitu oli jokseenkin järkyttynyt valkoisesta portista

Toukokuussa päästiin menemään paljon kotikentällä kun oli ihanan kuivaa!


Iitu lähdössä astutukseen

Upea Trollguten

Iitu kainostelee trailerissa
Simon kanssa ajelulla


Suvi kävi toukokuulla Simolla treenamassa ahkerasti kesän koulukisoja varten
Kesäkuu

Kesäkuussa päästiin oman kentän lisäksi treenamaan myös läheisen tallin isommalle kumirouhekentälle. Oli hyvä saada hieman kokemusta erilaisista talleista ja kentän pohjista. Kesäkuun puolivälissä Iitu haettiin tiineenä kotiin ja Blenda vietiin Iitun tilalle orin luo. Iitulla oli kaksi viikkoa aikaa harjoitella kouluratsastuskilpailuihin. Simo kävi Valkeakosken Ratsastuskeskuksella koulukisoissa Helppo C -luokassa. Rata meni oikein hyvin ja myös jännittämämme laukat nousi oikein ja pysyi yllä loppuun asti.

Simo komeana


Lampaat ihmettelee Blendaa

Blenda pääsi myös Trollgutenin luo astuttavaksi. Tämä on ainoa kuva mitä sain, koska meno oli niin vauhdikasta.

Iitu ensimmäistä kertaa ratsastettavana astutuksen jälkeen.


Simon kanssa kentällä peilailemassa

Simo treenaa ja Iitukin tutustumassa kenttään.


Kaunista maalaismaisemaa

Simo oli taiteillut itselleen Niqabin

Simon kanssa kisapaikalla Valkeakosken ratsastuskeskuksessa

Omaa vuoroa odottelemassaSimo ihailee itseään peilistä kentällä


Pikku-Iitu odottelee nätisti vuoroaan


Rolle ja Blenda juhannuksena laitumessaTaas kentällä treenailemassa ja pakollinen peilikuva odotellessa. Huomaa tyylikäs retrovyölaukku!

Simo patsastelee

Heinäkuu

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä olikin edessä Vuonohevosten mestaruuskilpailut Lahdessa. Näitä varten oli harjoiteltu koko kevät. Simo ja Iitu menivät molemmat Helpon C:n ja osallistuivat kilpailujen jälkeen järjestettyyn Match Show'n. Kisat oli melkoinen farssi Simon osalta, mutta Iitu oli hieno! Harmillisesti Iitu oli luonut alkion jostain syystä heti kotiin palattuaan, joten Iitu vietiin heinäkuun lopulla vielä kertaalleen orin luo kun Blenda haettiin kotiin. Myös Blenda oli kertaalleen ultrattu tyhjäksi, mutta koska uutta kiimaa Blendalle ei kuulunut, ei voitu odottaa enää Iitun kanssa vaan vietiin se heti takaisin kun oli selvää, että Blenda ei tule kiimaan. Ennen kuin Iitu lähti takaisin astutettavaksi, ehti Iitu osallistumaan Aitotallilla järjestettyihin estekisoihin. Nuo olivat Iitun elämän ensimmäiset estekisat ja Iitu hyppäsi 50 cm luokan, jossa oli todella pitkä rata. Esteet olisi voineet olla korkeampikin kun sen verran kevyesti Iitu ne ylitti ja alussa meinasi vallan ravata matalien esteiden yli.

Samalla kun Iitu kävi estevalkuissa, päästiin Simonkin kanssa osallistumaan. Simo ei ole koskaan ollut kummoinen tai halukas hyppääjä raskaan rakenteensa vuoksi, mutta näissä estevalkuissa Simo jo oikein kuumeni ja pääsin pidättämään sitä. Laukattiin kevyessä istunnassa ympäri kenttään kun laukka kerrankin pyöri itsekseen. Hyppääminen oli aivan hurjan hauskaa ja mieleeni muistui, miksi lapsuusvuosina tykkäsin siitä. Suoraan sanottuna koko vuoden paras estevalmennus oli se, kun tipuin Simolta ja pääsin ambulanssikyydillä sairaalaan, jossa todettiin aivotärähdys. Heinä-elokuulla ei paljoa tullutkaan sen jälkeen ratsasteltua. Parasta valmennuksessa ei suinkaan ollut ambulanssikyyti, vaan haasteellisuus, kun hypättiin kolmea estettä, jotka muodostivat kahdeksikon ja laukka piti vaihtaa keskimmäisellä esteellä. Se oli todella mielekästä puuhaa.

Simo suorittamassa rataa.Iitu radallaKaunis Iitu

Odottelua kisapaikalla


Simon kanssa Match ShowssaRoosa, jonka oma vuonis Haavanesko ei päässyt sairastelun vuoksi kisaamaan, esitti Iitun Match Showssa.Iitu maistaa heinäpellosta

Heinätöitä vaille valmis

Iitu hyppää pellolla


Iitu Aitotallilla estekisoissa
Lisää kuvateksti

Hieno Iitu! Rata läpi 0vp ja toiseksi

Kukkalan kuningas Iitu laitumella

Kalliolta on mukava tähystää


Haettiin Blenda kotiin ja vietiin Iitu uudestaan orin luo heinäkuun lopulla.

Nuori Lumi ja Trollguten

Iitu miettii, että taasko tuotiin tänne..

Blenda kotimatkalla

Simo ja Blenda murtautuivat talliin ja menivät omille paikoilleen hoitopuomille.

Elokuu

Elokuussa harrasteltiin Simon ja Blendan kanssa Iitun ollessa orin luona. Otettiin Blenda pari kertaa käsihevoseksi Simon mukaan kärrylenkille ja hienosti Blenda kärryjen perässä kulki. Ei välittänyt rämisevistä ja kitisevistä kärryistä. Ohjasajoin Blendaa tuolloin myös ensimmäistä kertaa ja Blenda kuunteli oikein kivasti. Ohjasajo onnistui myös ympyrällä.
Iitu kotimatkalla
Rolle ja Lumi
Epäilyttävän sillan ylitys
Kokeilin Iitulle uutta satulaa, Batesin estepainotteista yleissatulaa ilmatoppauksilla. Vaikka kuinka vaihdettiin leveämpää kaarta ja laitettiin täytepaloja, ei se sopinut Iitun selkään. Iitulla on isot lavat ja takaa selkä jopa hieman laskee, joten takakaari jäi keikkumaan tyhjän päälle.

Iitun selfie
Koko lauma taas pitkästä aikaa koossa kesän lopuksi!


Iitu kävi kumirouhekentällä estevalkuissa ja Iitu on kyllä totisesti kehittynyt hyppäämisessäkin. Jumppasarjat meni hienosti ja Iitu oli oikein innoissaan. Korkein yksittäinen este taisi olla 80cm.


Syyskuu

Syyskuussa alkoi olla jo sen verran märkää, että kouluvalkut siirtyi pellolle. Iitu oli elo-syyskuun aikana edistynyt huimasti verratuna mestaruuskilpailujen aikaiseen pökkelöön. Iitu ja Blenda ultrattiin ja Iitu oli jäänyt kokonaan tyhjäksi, eikä ollut näyttänyt minkäänlaista kiimaa orin luona. Blenda ultrattiin samalla varuiksi ja voi mikä yllätys siellä olikaan! Ensin ei näykynyt muuta kuin täysi virtsarakko, mutta jonkin ajan kuluttua ruudulle ilmestyi sikiö, jolla sydän sykki selvästi. Tuo oli jo lähemmäs 60 päivän ikäinen, saanut alkunsa todennäköisesti 25.6., joten laskettu aika on toukokuulla. Kerrankin iloisia uutisia! Olin menettänyt jo kaiken toivoni sen suhteen, että meidän tilalla ei vaan lisäännytä.

Tytöillä maastossa

Iitun ensimmäinen ratsutus pariin vuoteen ja tämä jäikin vuoden ainoaksi kerraksi. Iitu hoksasi heti mistä on kyse.
Syyskuulla Simo kävi klinikalla piikitettävänä takajalkojen nivelistään ja lomaili pari viikkoa. Lopulta sairasloma kesti yli kuukauden, koska vuolun jälkeen Simon vasemman etukavion pohja oli hautunut märässä niin ohueksi, että alkoi ontua sitä pahasti. Siispä Iitulla treenattiin eniten ja Blena kävi myös parissa valmennuksessa.
Iitu väistää

Iitu ja Blenda peltovalkussa
Iitu
Blenda
Iitu laukkaaLokakuu

Lokakuulla hevoset siirtyivät kokonaan tarhaan asustelemaan. Iitusta ja Blendasta oli tullut astutusloman jälkeen parhaat ystävät ja Simo seuraili lähinnä sivusta tyttöjen hoitohetkiä. Ilmeisesti Blendan tiineys rauhoitti sen verran ja toi Blendalle uutta auktoriteettia, että enää ei tarvinnut nahistella. Lokakuulla satoi suureksi yllätykseksi ensilumi ja sitä tulikin paljon! Hevoset kahlasivat ihan polviaan myöten pellolla ja päästiin heti hankitreeneihin. Huippua!
Iitun kanssaa metsässä


Lumi yllätti luonnonkin. Omenat jäi puuhun.

Marraskuu

Marraskuu taisi olla ankein kuukausi vähään aikaan. Kaikki hevosten kanssa touhuaminen tapahtui otsalampun valossa pilkkopimeässä iltaisin. Pelto oli niin märkää, että ei voinut haaveillakaan koulutreenistä, vaan lenkkeilimme tallin viereistä tietä edes takas. Ankeaa se taisi olla hevostenkin mielestä.. Siksipä tältä kuulta ei juuri kuviakaan ole.

Iitu tarhassa

Blenda kiusaa! Mutta ei Iitu hievahtanutkaan..

Marraskuun vauvamasu

Joulukuu

Joulukuussa oli pohjat hieman paremmassa kunnossa kun meilläpäin riitti lunta lähes koko joulukuun. En muista, koska olisi joulukuulla päässyt menemään näin paljon hankitreeniä. Etenkin Iitulla on kunto kasvanut roimasti. Simo osoitti olevansa joulukuulla täysi idiootti ja viskoi ratsastajia selästään minkä kerkesi. Yhden karmea kouluvalkun kävin Simolla pellolla ja oli kyllä täyttä tuskaa koko tunti kun Simo vaan sinkoili ja pukitti ja kävi polvilteen maassakin, kaatui kaarroksissa sisään ja melkein putosi ojaan. Sen jälkeen Simo on ollut hieman nöyrempi.

Blenda sai ensimmäisen virusaborttirokotteen


Itsenäisyyspäivän vauhdikkaassa ja lumisessa maastossa porukalla.

Tonttu Iitu lähdössä mukaan joulukulkueeseen

Kaikki neljä tonttua


Joulu-Blenda

Yritin kuvailla Blendan varsamahaa siinä juuri onnistumatta

Simo ja Iitu mukoilevat Blendaa

Vauhdikas maasto takanaAurinko laski jo kolmelta

Mittailin Iitun säkää, mitta näytti 145cm, mikä hieman yllätti kun Iitu näyttää niin pieneltä.

Simon turkkia

Karvakorvat

Joulupäivän aurinkoisella ajelulla Simon kanssa


Iitun kanssa Tapaninpäivän maastossa
Blenda ja 7. tiineyskuukausi.

Kommentit

 1. Tämä oli kiva postaus! Teillä on jotenkin niin kotoisa talliympäristö ja hevoset onnellisen näköisiä! :) Toivottavasti saamme kotona myös yhtä kodikkaan ja käytännöllisen ilmapiirin pihattoon ja talliin rakennettua kesän aikana. Aikaisemmista projektipostauksistasi on ollut nyt jo aika paljon apua kun kaikkea on tullut mietittyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla! :) Mukavaa, että kertomuksistani pihattoprojektista on ollut hyötyä. Meillä on sellainen "köyhänmiehen" pihatto. Eli ihmisille ei mitenkään luksusoltavat, mutta hevoset viihtyy ja niille se onkin tehty :) Ja nämä projektithan elää koko ajan kun huomaa tai keksii yhtä sun toista näppärää niksiä :)

   Poista
 2. Juu ehdottomasti!
  Ja se on totta että aina joku muuttuu kun hevoset ja tilanteetkin saattaa muuttua ja aina löytyy jotain korjattavaa ja parannettavaa varsinkin käytännöllisyydessä😊

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit