Kengättömyys saa jatkua!

Sunnuntaina kävi kengittäjä vuolemassa Iitun ja Simon kaviot. Iitulla oli hienossa kunnossa niin kuin yleensä, mutta Simon tilanne jännitti. Simolla on irtoseinämää ja kavio on alkanut kuoriutua pohjasta.

Onneksi Simon kavioaines on jo parempaa, eikä irtoseinämä ole kuin ihan pinnassa. Kavion kuoriutuminen tarkoittaa kavion parantumista. Kaviosta siis lähtee pehmeää pohjaa ihan rapsuttamalla. Oi, mikä helpotus! Oli kamalaa kärvistellä tämä vuosi Simon kanssa kun arkoi ihan mahdottomasti alkuun kun kengät otettiin pois ja ilman bootseja ei voinut ottaa pois laitumelta. Kesällä kaviot kasvavat taas nopeammin kun pääsee laiduntamaan eikä nyt ole sitä vaaraa, että kengät repeytyisivät irti mutaan ja puoli kaviota lähtisi samalla.

En tuomitse niitä, jotka käyttävät hevosillaan kenkiä tai niitä, jotka eivät käytä. Mielestäni tuossakin asiassa täytyy edetä hevosen ehdoilla ja omaa mukavuuttaan tai laiskuutta ei saa ajatella. Onhan niissä bootseissä hommaa kiinnittää joka lenkille ja pestä käytön jälkeen verrattuna kenkiin. Kengistä taas tulee paljon murhetta, jos kenkä irtoaakin. Hyvät ja huonot puolensa on molemmissa.

Kuvia en valitettavasti Simon kavioista saanut, koska minulla ei ollut puhelinta mukana.

Simon kaviot meni huonoon kuntoon surkeiden sattumusten kautta. Kun ostin Simon, oli se kengitetty liian pieneen kenkään, kokoon 3, joka puristi kaviota ja sai sen murenemaan. Kengät vaihdettiin nelosiin, jotta kaviolla oli tilaa levitä. Tuo toimikin ihan hyvin, kunnes yhtenä kesänä kengät jäi laitumeen kun Simo yhdistettiin uuteen laumaan. Silloin ostin bootsit ja käytin niitä etusissa sen kesän. Syksyllä laitettiin taas kenkään ja toimi taas siihen asti kunnes kengät viime kesänä jäi laitumeen johtuen sateisesta kesästä ja mutaisesta maasta.

Kavioita on joutunut hoitamaan melkoisesti, Olen syöttänyt Simolle vuoron perään biotiinia, öljyä, soijarouhetta, sinkkiä ja tällä hetkellä Simolla on menossa Equi 2000 Life! kuuri, jonka pitäisi parantaa jouhia, karvapeitettä ja kavioita. Kesällä Simo ei saa muuta kuin ruohoa, joka on paras lääke kavioiden kasvuun. Lisäksi olen ahkerasti rasvannut kavioita. Tämän lisäksi rutiinehin kuuluu ihan perus kengättömän kavion huolto, eli raspailu jos reuna tuntuu epätasaiselta ja pienet vuolutoimenpiteet.

Tähän asti käytössä on ollut Cavallon Simplet.
Simo nauttii kevätsäästä



Koska yksi Simon tossuista lensi jorpakkoon, on uusien tossujen tilaus ajankohtaista. Tossumallikin on valittu ja tällä kertaa aion hankkia nämä Scootit kokoa 8 Simolle;

Kuva lainattu netistä www.scootboot.com


Suomessa Scootteja myy Wammalan tila, josta saa tilattua myös sovitussetin, mikä helpottaa oikean koon valitsemista. Itse olen mittaillut kaviota ja vertaillut nykyisten Simplejen ja tämän kokoeroja ja valinnut sillä perusteella oikean koon. Tämä on muuten isoin Scoot koko mikä on saatavilla, joten toivottavasti kavion kasvu jäi siihen. Scootteja on eri värisiä, ihanan turkooseja ja pinkkejä ja myös mustia, mutta yllätys yllätys, mitäs muuta Simolle tilaisin kuin nämä ihanat violetit.. Miksi haluan juuri nämä? Ensinnäkin pesu on huomattavasti helpompaa kuin nykyisten- Näillä voi mennä myös märässä. Simplet imaisi itsensä täyteen vettä ja mutaa ja painoi tuhottumasti. Vähän niin kuin vuotava kumisaapas.

Kommentit

  1. Hauskan näköiset noi scootit! Näyttävät aika houkuttelevan helppohoitoisilta noihin cavallon simpleihin verrattuna! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Pystyy suihkuttelemaan ihan vedellä puhtaaksi kun simplejä on saanut jynssätä hiki hatussa ties millä, eikä painepesurikaan ole poistanut kaikkea kuraa.. Ainoa, mikä itseäni mietityttää on tuo kiinnityslenkki, hankaako se vuohista kun on niin pieni ja mites pakkasen kestävyys. Hokkeja noihin saa ainakin onneksi :)

      Poista
  2. Oho melkoiset bootsit! Monet ovat sitä mieltä että bootsejakin pitäisi olla monenlaisia eri käyttötarkoituksiin. Jossain mudassahan nuo perus Simplet ja Sportit on ihan persiistä.. !
    Kerroppas sitten mitä tykkäsit noista!

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoista lukea lisää tästä kengättömyydestä. On ruvennut todenteolla kiinnostamaan minuakin ja alan vakavasti harkitsemaankin kengättömyyttä vanhan lv-ruunani kohdalla.
    Millaista noiden bootsien kuluminen oikein on? Joudutko ostamaan useat parit vuodessa vai kestävätkö pitempäänkin aktiivista käyttöä`?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin ensimmäiset bootsit kesällä 2015, eli nyt tulee kaksi vuotta täyteen niiden kanssa ja hyvät ovat edelleen. Toki pohja on jostain kohtaa ohuempi kuin toisesta, mutta se on normaalia kulumista :) Bootsien ostohinta saattaa hirvittää, noin 100 e-200 e/bootsi, mutta ne tosiaan kestää hyvällä huolenpidolla useamman vuoden. Johan nuo maksaa itsensä takaisin muutamassa kengityskerrassa :) Simplet on ne helpoimmat ja halvimmat (160 €/pari) ja suosittelen niillä aloittamaan.

      Poista
  4. No joo nuita hintoja oon joskus selanut ja silläkin siirrellyt niiden ostamista, mutta jos ne kerran kestävät aktiivikäytössä hyvinä noinkin pitkään niin ei ne paljoa ees kuluis meidän käytössä:) nyt pitää ruveta vain selaileen nettikauppojen ihmeellistä maailmaa ja lompakko kiittää jälleen kerran tämmösistä heräämisistä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, totta. Mä en ole vieläkään saanut tilattua noita uusia kun pihistelen, mutta kai se on pakko :D Facebookista voi ostaa myös käytettäjä "Myydään/ostetaan bootsit kengättömille hevosille ja poneille" Sieltä saa halvemmalla ja bootsit on jo sisään ajettu :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit