Ratsasta paremmin

Horse Fairista matkaan tarttui aivan loistava kirja, Ratsasta paremmin - 30 harjoitusta alkeista esteisiin. Kirjan on kirjoittanut Tina Sederholm. Kirja on ulkoasultaan selkeä, sisältää paljon havainnollistavia kuvia ja teksti on helppolukuista.


Poimin tähän pari perusharjoitusta, joita aion itse kokeilla;

Irrota pohkeet ja seuraa liikettä

Istu mukavasti satulassa, nosta hieman polviasi ja irrota pohkeet lonkista lähtien hevosen kyljistä. Pidä jalkoja näin 3-4 sekuntia ja päästä sitten pohkeet takaisin hevosen kylkiin. Aluksi pystyt irroittamaan pohkeet vain muutamia senttejä, mutta useiden toistojen jälkeen lonkkasi joustavat enemmän ja tunnet olosi irtonaisemmaksi. Tekniikka on sama ravissa ja laukassa kuin käynnissäkin, mutta liikkeiden suuruus tekee harjoituksesta vaikeamman -alas istuminen on vaikeampaa ravissa kuin käynnissä.

Lonkkanivel lukkiutuu helposti, mikä aiheuttaa jännitystä lantiorenkaassa ja saa ratsastajan pomppimaan satulassa. Pohkeitten irrottaminen saa lonkkien liikkeen laajenemaan. Tällöin ratsastajan istuin pysyy paikoillaan hevosen selässä ja seuraa sujuvasti hevosen liikkeitä. Ylävartalo tulee pystympään, selkä toimii paremmin, jalat rentoutuvat ja pysyvät pehmeästi kiinni hevosessa.

Tämä vaikuttaa itselleni oikein hyvältä harjoitukselta, sillä yliliikkuvat nivelet aiheuttaa toisinaan sen että lonkka menee sijoiltaan ratsastaessa ja tuntuu ikävältä kun lonkkanivel käy poissa paikaltaan. Tällä liikellä saa hyvin jumpattua.

Ratsastajan suoristaminen

Tunnustan olevani kiero kuin mikä ja vinouteni välittyy myös ratsastamaani hevoseen tehden siitäkin toispuoleisen. Olen vasemmalle puolelle vino ja sen huomaa esimerkiksi kun laukataan vasempaan kierrokseen ympyrällä, hevonen kaatuu sisään.

Monilla ratsastajilla on enemmän painoa toisella istuinluulla ja he kallistuvat vastakkaiseen suuntaan kompensoidakseen tätä. Joskus kehon toinen puoli tuntuu raskaammalta jopa seistessä. Tämä harjoitus auttaa pääsemään epätasapainosta.

Ensiksi sinun täytyy selvittää kummalle puolelle kallistut. Maasta käsin tämän näkyy helposti, varsinkin ympyrällä, jolloin ratsastajan paino jää ulkopuolelle, tai ratsastaja taipuu sisäkyljestä ja kallistaa päätä sivulle. Toinen merkki vinoudesta on, että hevonen kiihdyttää vauhtia ja kaatuu sisäänpäin kompensoidakseen ratsastajan taipunutta sisäkylkeä. Jos hevosesi jäykistyy ja kaatuu sisään oikeassa kierroksessa, tiedät kallistuvasi oikealle.

Jos kallistut vasemmalle, lyhennä vasenta jalustinta 4-5 reikää ja ratsasta hetki näin. Jalustinten pitää olla kunnolla eri pituiset, jotta sillä olisi vaikutusta ratsastajaan. Jalustimen lyhentäminen siltä puolelta, johon ratsastaja kallistuu, lyhentää tätä kylkeä ja saa ratsastajan ojentamaan taipunutta kylkeä. Kun ratsastat näillä jalustimilla molemmissa kierroksissa pääasiassa lyhempi jalustin ulkojalustimena, huomaat painosi siirtyvän. 
 
 Perusvinkkien lisäksi kirjasta löytyy räätölöidyt harjoitukset niin kouluratsastukseen kuin esteratsastukseenkin. Suosittelen ehdottomasti tämän kirjan hankintaa! :)


Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit