23.11.2013

Tänään ostin ensimmäisen hevoseni. Simo on 14 vuotias ruuna, rodultaan (Norjan)vuonohevonen. Simo on raamikas kaveri (sk. 150 -155 cm) ja jykevä rungoltaan (ei ponimainen). Simo on päättänyt jo ensikohtaamisesta, että hän on pomo. Simo antoi nätisti ottaa kinni laitumelta kun saavuimme trailerilla hakemaan hevosta uuteen talliin. Taluttaminen onkin ihan eri juttu, Simolla kun on paha tapa rynnätä talliin ihmisestä välittämättä. Sain Simon kulkemaan kuitenkin yllättävän nätisti ja ryntäilyltä vältyttiin..(vielä). Simo on nätisti karsinassa ja kaikki hoitotoimenpiteet onnistuvat ongelmitta. Hieman Simoa ihmetytti kun käärin pinteleitä ja niitä piti nuuhkia ja hangata päällä. Sitten mentiin ulos tallista traileria kohti ja kaikki sujui toistaiseksi hyvin. Simoa vähän mietitytti traileri ja annoinkin sen nuuhkia ramppia ja pidin narun löysällä, jotta Simosta ei tuntuisi siltä, että se pakotetaan menemään koppiin. Yritimme houkutella herkuilla (porkkanalla ja tutulla rehukipolla) ja saimmekin etujalat jo rampille, mutta silloin iski jarrut päälle ja Simo päätti että sisälle ei mennä edes herkkujen toivossa. Jonkin aika seisottiin puoliksi rampilla ja yritettiin houkutella sisälle, kunnes Simo tempaisi itsensä pois ja ramppi rämisi kovasti kavioiden alla.

Simo vauhkoontui vallan ja veti minua perässään ympäri pihaa. Kengät luistivat lumessa ja tuntui kun olisi sukset jalassa kun hevonen kiskoi. Saatiin talon isäntä auttamaan, joka otti hevosesta kiinni ja riuhotuminen ja tempoilu jatkui, vähän peräkin nousi ilmaan. Lopulta tultiin siihen tulokseen, että viedään hevonen talliin ja traileri aivan tallin oveen kiinni, jolloin ei ole muita vaihtoehtoja kuin mennä traileriin, jotta pääseen pois tallista. Tällä tavoin saatiin hevonen sisälle koppiin ja luukut kiinni.

Matka uudelle tallille alkoi ja menomatkalla etenkin risteyksissä, joissa piti pysähtyä, koppi heilui melkoisesti. Perille päästiin kuitenkin ja sitten olikin uusi pulma; hermostunut hevonen piti saada ulos kopista. Onneksi saatiin ammattilaiset apuun ja rauhallinen poni trailerin ulkopuolelle, jolloin trailerista päästiin ongelmitta ulos. (Simolla oli suitset päässä ja liina talutusta varten). Simo vietiin suoraan tarhaan, jossa se nuuhki innoissaan uusia hajuja ja ihmetteli vireisissä aitauksissa olevia lajitovereitaan. Simo sai syödäkseen heinää ja parin innokkaan pyrähdyksen jälkeen näytti rauhoittuneen.

Kuvassa yritetään houkutella Simoa traileriin kaura-astian avulla. ( Mittasuhteet hieman vääristyneet, sillä hevonen seisoo takana ja itse olen rampilla edempänä)



Kommentit

Suositut tekstit