Pelkällä ruokavaliolla ei laihdu kunnolla

Hevoset ovat olleet dieetillä nyt syyskuusta asti. Heinämäärä on 6kg-6,5kg/ päivä/hevonen. Helgalle tuo on ihan reipas määrä, mutta Simolle ja Iitulle dieettimäärä. Hevosten ruokinta onnistui tänä talvena hyvin, koska olin kotona ja pystyin laittamaan heinää tarjolle useissa erissä pieninä määrinä. Syksyllä paino tippui vauhdilla kun hevoset liikkuivat niin paljon, mutta talvella paino jäi junnaamaan paikalleen liikutuksen vähennyttyä.

Toki laihdutuskuurilla usein käykin niin, että alussa kehitys on nopeaa ja sitten vauhti hidastuu. Mielestäni kuitenkin suurin tekijä on liikunta. Talvella hevoset ovat liikkuneet vähemmän erinäisistä kiireistä ja liikuttajien puutteesta johtuen, mikä on näkynyt heti siinä, että paino junnaa paikallaan.

Ruokaa ei voi vähentää vaan liikutuksen määrää tulee lisätä. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty, mutta uskon, että kevät ja valoisat illat auttaa siinä asiassa. Enää ei tarvitse maastoilla pimeässä metsässä iltaisin liukkaita polkuja pitkin, vaan pääsee työskentelemään jo kentälläkin ihan kunnolla. Harmillisesti ei ehditty tänä talvena laittamaan valoja kentälle, kun oli niin paljon muita projekteja. Jospa ensi talveksi olisi valot sielläkin.

Syksyn ja talven aikana harmaita hiuksia aiheutti lähinnä se, että hevoset söi tarhasta aivan kaikki puuosat; pihattokatoksen lautaseinän, vaneriset heinälaatikot, ikkunanpuitteet, ovenkarmit, aitatolpat jne. Niillä oli varmaan vaan niin hirveä nälkä ja tekemisen puute. Laitoin hevosille pajuja ja kuusia pitkin talvea kaluttavaksi, että pysyisivät pois pahanteosta. Silti aikaa riitti tuhoamaan paikkoja. Onneksi tuo loppui joksikin aikaa, mutta tällä viikolla bongasin, että ovelat otukset on syöneet reiän heinäladon lautaseinään ja syövät reiästä ladon seinää vasten olevasta paalikasasta.  Mikään ei ole näille ahmateille mahdotonta. Aina löytyy reitti, joko syödään tie jonkin esteen läpi tai opitaan avaamaan ovet.

Moni on sanonut, että laita niille olkea, että on tekemistä sen parissa. 5 vuotta sitten käytin olkea kuivikkeena ja ne syötiin hetkessä kaikki. Jäljelle jäi vain pallomahaiset hevoset, joten se ei tule kysymykseenkään. Mieluummin jatkan tuolla kuusi + paju -linjalla.

On ollut ihanaa huomata, kuinka hevoset on ylälinjasta hoikistuneet eikä kaulassakaan ole rasvaa. Vielä on tuo roikkuva heinämaha, mutta eiköhän se kevään mittaan häviä myös. Simo painaa tällä hetkellä 490kg painomitalla mitattuna. Yleensä Simo on painanut tähän aikaan vuodesta 560-600kg, joten tiukka heinämäärän rajoittaminen on ainakin siltä osin toiminut.Harmillisesti ei ole parempaa rakennekuvaa Simosta, mutta tässä on ratsastuskuvia tammikuulta.Kommentit

Suositut tekstit