Iitun nopea kehitys kärryjen edessä

Iitun kanssa aloiteltiin ajohommat kunnolla vasta tänä vuonna. Talvella oli kärryt ekaa kertaa perässä ja siitä edettiin jokseenkin nopealla tahdilla varsinaisiin ajohommiin asti. Iitun "ajokoulutus" kesti siksi näin pitkään tai tapahtui näin myöhään, koska Iitu pelkäsi takaa tulevia ääniä. Kolme-neljävuotiaana ohjasajoin Iitua silloin tällöin ja takana ääntä piti pulkka tai irtoaisa, mutta Iitu ampaisi aina karkuun.





Kärryjen perässä käsihevosena Iitu toimi hyvin, mutta kun Iitua yritti laittaa kiinni Simon rinnalle, meni Iitu paniikkiin ja hyppäsi poikittain Simon eteen. Luovuttiin ajatuksesta ja vain ratsastin Iitua Simon kärrylenkeillä mukana. Ratsastin kärryjen takana, edessä, sivulla, lähempänä kärryjä, niin että Iitu tottui kärryjen räminään ja kolinaan ja seurasi läheltä tyytyväistä Simosa kärryjen edessä.

Tämä Iitun "ajokoulutus" ei siis missään nimessä ollut mikään oppikirjasuoritus eikä sitä oikeastaan edes voi kutsua ajokoulutukseksi, vaan lähinnä menee älä tee näin -osastoon. Siedätys kuitenkin auttoi, eikä Iitu ollut moksiskaan kun siirryin vetämään kärryjä Iitun takana, kaverin taluttaessa Iituja kärryjen edessä. Myöskään kärryn aisojen paino ei häirinnyt aisalenkeissä, kun niihin totultiin paikallaan, vaan Iitu suhtautui tyynen rauhallisesti kaikkeen.




Nyt ollaan siinä pisteessä, että ollaan opittu myös nostamaan laukka kärryillä pyynnöstä. Vauhtia pystyy säätelemään suht pienillä merkeillä. Edelleen Iitu puskee ojan pientareelle käynnissä kun kiemurtelee. Samanlaista kiemurtelua tosin harrastaa ratsastaessakin, ellei ole koko ajan tarkkana. Samoin kärryillä saa olla tarkkana antamassa merkkejä kun alkaa puskea ojia kohti. Kun  vauhtia on enemmän, ei tuota ongelmaa ole. Alussa Iitu myös niin kiukkupäivinä pukitti kärryillä, mikä oli aika hurjaa, mutta sitäkään ei enää juurikaan ole.

Vaikka vauhti on hurjaa pystyy laukkaa hidastamaan ja kiidyttämään ihan pienillä merkeillä. Sama tilanne ravin kanssa. Olen todella tyytyväinen Iitun kehitykseen ja innokkuuteen :)


Kommentit

  1. Vau! Kehitystä on tapahtunut!

    pakanruutuassa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Iitu on kehittynyt tässä keväällä huimasti niin ajamisen kuin ratsastuksenkin osalta. Viikon päästä alkava kuukauden laidunloma tekee ihan hyvää ja saa pohtia oppimaansa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit