Iitu

03.08.2014
Nummen Iitun Tiltu muutti meille lauantaina 2.08. Iitu on kolmevuotias vuonohevostamma. Iitu on utelias ja kiltti, mutta olen parin päivän aikana kun se on minulla ollut huomannut vähän pahoja tapoja. Esimerkiksi kun harjaan Iitua, alkaa se kalvamaan ja näykkimään jalkaani. Johtunee varsamaisesta käytöksestä. Kiellän tietysti heti. Toiseksi Iitu ei jostain syystä nosta helposti takajalkojaan. Se ei ilmeisesti osaa seistä kolmella jalalla, koska meinaa kaatua kun yritän putsata takakavioita.




Kyselin edelliseltä omistajalta, mitä Iitun kanssa on tehty. Sitä on kuulemma ohjasajettu ja sen selässä on käyty siten, että on menty käyntiä ja toinen on taluttanut. Iitu ei ole yrittänyt pukittaa tai muuta. Kokeilin mitä Iitu tuumaa siitä kun sille laittaa satulahuovan selkään, ei ollut moksiskaan. Sitten kiinnitin huovan vyöllä selkään ja annoin sen kulkea siten jonkin aikaa laitumella ympäriinsä. Seuraavana päivänä kokeilin pelkkää satulaa (ilman vyötä ja huopaa), miten se sopii selkään. Iitulla on hassu selkä kun se on ihan suora eikä ole ollenkaan säkää. Simon selässä on selkeästi erottuvat lavat ja heti niiden takana sellainen pieni notko, johon satula löytää paikkansa.











Kaikki harjoitukset olen tehnyt ensin Simolla niin että Iitu on seurannut vierestä ja sitten Iitulla. Simo on selkeä johtaja, sillä se syö ja juo ensin. Se myös harjataan ensin, sillä kun harjailen Iitua tarhassa, häätää Simo Iitun pois ja tulee itse harjan alle harjattavaksi. Simo on myös sitä mieltä, että olen sen ihminen. Jos menen rapsuttelemaan Iitua, Simo häätää Iitun pois ja tunkee päänsä rapsuteltavaksi.









Vaikka Simo komentaakin Iitua aika rankalla kädellä, tulee sille hätä jos Iitu katoaa näkyvistä. Olen yrittänyt talutella molempia eri aikoihin pieniä lenkkejä pihan ympäri. Aluksi pysyimme molempien kanssa koko ajan näköetäisyydellä tarhaan. Talutin ensin Simoa ja kun otin Simon pois tarhasta, alkoi Iitu höristä ja laukata ympäri tarhaa. Kun otin Iitun pois tarhasta, alkoi Simo hirnua kimakasti perään.

Eilen talutin molempia siten että mentiin hetkeksi puiden taakse piiloon, pois näkyvistä. Iitu edelleen ravaili ympäri tarhaa, mutta käyttäytyi huomattavasti paremmin kuin Simo. Kun otin Iitun pois tarhasta alkoi Simo hirnua taas kimakasti perään. Meillä pärisee pihassa milloin mikäkin traktori tai muu kone, niin mukavaa että hevoset eivät ole moksiskaan :) Päinvastoin, ne tulevat uteliaina aidan viereen kurkkimaan.




On mielenkiintoista seurata Iitun kehitystä, raportoin siitä lisää jatkossa. Ai niin, Iitu oli todella nuhjuisen näköinen kun se minulle tuotiin. Oli kuulemma viettänyt loppuajan kasvattajalla kuusikossa ja oli siellä hangannut harjansa ja häntänsä ihan piloille. Myös karva oli ihan pihkassa, jota ei muuten ole helppo saada irti vaikka olen kuinka jynssännyt!







Kommentit

Suositut tekstit